Αντιδράσεις έχουν προκληθεί μετά από την απόφαση τη εταιρείας, Netflix, να απολύσει μια από τους υπαλλήλους της, ο οποίος διέρρευσε εμπιστευτικά έγγραφα. Το hashtag #CancelNetflix κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς.

Η διαρροή έγινε μετά τα προσβλητικά λόγια για την trans κοινότητα στο νέο stand-up του Dave Chappelle, τα οποία δεν έχουν σταματημό. Η πλατφόρμα streaming επιβεβαίωσε στην Guardian την Παρασκευή ότι απέλυσε τον υπάλληλο για κοινή χρήση «εμπιστευτικών» και ευαίσθητων πληροφοριών εκτός της εταιρείας.

Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, αναφέρει ότι καταλαβαίνει τον θυμό και την αγανάκτηση αλλά πρέπει να διατηρείται η αδιαφάνεια σε όλες τις περιπτώσεις. Η εργαζόμενη που απολύθηκε, εντωμεταξύ, είναι έγκυος και υπήρξε ηγετική προσωπικότητα για την υποστήριξη των τρανς υπαλλήλων, ενώ παρακινούσε τους υπόλοιπους να παραιτηθούν σαν ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η εταιρεία είπε ότι η απόφαση ήρθε μετά από ένα story του Bloomberg που ανέφερε δεδομένα από μια ανώνυμη εσωτερική πηγή που έδειξε ότι η υπολογιζόμενη “αξία αντίκτυπου” της εκπομπής Chappelle ήταν χαμηλότερη από το κόστος των 24,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα στοιχεία κόστους και αντίκτυπου για άλλες παραστάσεις διέρρευσαν επίσης, συμπεριλαμβανομένου του Squid Game, της πιο δημοφιλούς σειράς, το οποίο κόστισε 21,4 εκατομμύρια δολάρια.

O κωμικός στο show που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, κάνει μια σειρά από αστεία για ουδέτερες αντωνυμίες φύλου και τα γεννητικά όργανα των τρανσέξουαλ ατόμων. Αυτό που έχει εξοργίσει ακόμα περισσότερο είναι ότι το Netflix υποστηρίζει σθεναρά τον Chapelle και προωθεί την κουλτούρα του transphobia. Τουλάχιστον 1.000 υπάλληλοι έχουν προγραμματίσει μια εικονική έξοδο στις 20 Οκτωβρίου σαν ένδειξη διαμαρτυρίας.

Σε πολλά εσωτερικά έγγραφα, ο συν-διευθύνων σύμβουλος Ted Sarandos απέρριψε τις επικρίσεις και υπερασπίστηκε την απόφαση του Netflix να το κυκλοφορήσει.

«Οι ενήλικες μπορούν να παρακολουθήσουν βία, επιθέσεις και κακοποίηση ή να απολαύσουν μια σοκαριστική stand-up κωμωδία, χωρίς αυτό να βλάπτει άλλους», δήλωσε ο Sarandos σε σημείωμα στο προσωπικό, σύμφωνα με το Variety. «Εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι οι περιθωριοποιημένες κοινότητες δεν ορίζονται από μια ιστορία.

Έχουμε λοιπόν «Sex Education», «Orange is the New Black», «Control Z», Hannah Gadsby και Dave Chappelle. Είναι όλα στο Netflix. Το κλειδί για αυτό είναι η αύξηση της διαφορετικότητας στην ίδια την ομάδα περιεχομένου».

«Δεν είμαστε προσβεβλημένοι», έγραψε η Terra Field – που ανήκει στην trans κοινότητα- στις 6 Οκτωβρίου, ανώτερος μηχανικός λογισμικού της Netflix, στο προσωπικό της Twitter. Ανέφερε δεκάδες τρανς άνδρες και γυναίκες που είχαν σκοτωθεί. «Η προώθηση της ιδεολογίας του TERF (trans-exclusionary radical feminist) βλάπτει άμεσα τα τρανς άτομα και δεν είναι ουδέτερη άποψη. Αυτό δεν είναι ένα επιχείρημα με δύο πλευρές. Είναι ένα επιχείρημα με τρανς ανθρώπους που θέλουν να είναι ζωντανοί και ανθρώπους που δεν θέλουν να είμαστε εμείς ».

Λίγο αργότερα, η Field και δύο άλλοι υπάλληλοι τέθηκαν σε αναστολή από το Netflix – σύμφωνα με πληροφορίες επειδή προσπάθησαν να παρακολουθήσουν μια συνάντηση που δεν είχαν προσκληθεί. Οι εργαζόμενοι έχουν αποκατασταθεί από τότε, αλλά η ζημιά έγινε. Το Netflix ήταν περήφανο για την ένταξή του στο παρελθόν – προσέλαβαν έναν επικεφαλής της διαφορετικότητας-.

Μαζικές αποχωρήσεις από το Netflix

Το κοινό επίσης έχει μείνει δυσαρεστημένο με την έως τώρα «κρυφή» πλευρά της εταιρείας. Το Netflix στις σειρές του έδειχνε ένα άλλο πρόσωπο, υποστηρίζοντας συχνά την LGBTQ κοινότητα. Η υποκρισία έχει κάνει εκατομμύρια χρήστες να θέλουν να ακυρώσουν την συνδρομή τους, όχι μόνο λόγω του κωμικού, αλλά λόγω του Netflix που άφησε ένα τέτοιο show να κυκλοφορήσει, ενώ συνεχίζει να τον στηρίζει.

Μια μαζική έξοδος από το Netflix θα ήταν ένα πρόσθετο εμπόδιο για την εταιρεία, η οποία μάχεται να αυξήσει τους συνδρομητές της. Στην πιο πρόσφατη έκθεσή για τα κέρδη της,  αποκάλυψε μια πτώση χρηστών που αποδίδεται στην πανδημία του κορονοϊού.