Η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας για μαζικούς εμβολιασμούς φαίνεται να είναι καρποφόρα. Το «Super Sunday» είχε ως αποτέλεσμα περισσότερο από το 2,5% του πληθυσμού να ανταποκριθεί στο κάλεσμα μέσα σε μια μέρα.

Η πρωθυπουργός, Τζασίντα Άρντερν, έθεσε έναν φιλόδοξο στόχο να χορηγήσει 100.000 δόσεις την ημέρα, με σκοπό να ανεβάσει τα ποσοστά εμβολιασμού, φτάνοντας σιγά σιγά το στόχο του 90%.

Από τις 7 το απόγευμα τοπική ώρα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είχαν χορηγήσει 127.342 δόσεις Pfizer το Σάββατο, ξεπερνώντας σε ρυθμό αντίστοιχες ενέργειες στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ ή τον Καναδά.

Ο γενικός διευθυντής υγείας, Ashley Bloomfield, δεν μπόρεσε να κρύψει τη χαρά του καθώς οι εμβολιασμοί σε μια μέρα ξεπέρασαν τους 100.000. Η πρωθυπουργός ανακοίνωσε την είδηση ​​στις 3 το απόγευμα, ζωντανά στον αέρα κατά τη διάρκεια ενός ειδικού μαραθώνιου για την πορεία των εμβολιασμών (vaxathon), ενώ κάλεσε τους Νεοζηλανδούς να πλησιάσουν τους 150.000 την επόμενη μέρα.

https://www.intronews.gr/6812-2-gia-ti-nea-zilandia-den-einai-epilogi-na-ginei-endimikos-o-koronoios

«Το ”Σούπερ Σάββατο” ξεπέρασε τις προσδοκίες και εξασφάλισε ότι ως χώρα είμαστε πιο προστατευμένοι από τον Covid-19. Η διατήρηση αυτής της δυναμικής τις επόμενες εβδομάδες σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να γίνουμε μεταξύ των πιο εμβολιασμένων χωρών στον κόσμο, διασφαλίζοντας ότι θα είμαστε προστατευμένοι από τον ιό και μπορούμε να επιστρέψουμε στα πράγματα που αγαπάμε» είπε η Άρντερν.

Στην οκτάωρη μετάδοση του vaxathon παρευρέθηκαν ταλέντα της Νέας Ζηλανδίας, όπως ο κινηματογραφικός σκηνοθέτης Taika Waititi, οι τραγουδιστές Lorde και Marlon Williams, καθώς και αθλητές της χώρας. Μετέδιδε ζωντανά εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, περίπου το 5% της κοινότητας των Τονγκάν στη Νέα Ζηλανδία εμβολιάστηκε στο «Super Saturday».

Μόλις 41 τα κρούσματα στην Νέα Ζηλανδία

Η Air New Zealand άνοιξε ένα από τα Boeing 787 της για να επιτρέψει σε μερικούς τυχερούς να εμβολιαστούν στο bussiness class, προσφέροντας τους φαγητό κατά το χρονικό διάστημα της παρατήρησης τυχόν παρενεργειών από το εμβόλιο. Σε άλλους δόθηκαν δωρεάν KFC, πίτσες ή κουπόνια.

Η προσπάθεια κατάφερε να φτάσει στο 83% την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας (για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω). Οι υπάλληλοι υγείας ανέφεραν 41 κρούσματα το Σάββατο, από 55, 71 και 65 τις προηγούμενες τρεις ημέρες.

Όλα τα νέα κρούσματα εκτός από ένα ήταν στο Όκλαντ, το κέντρο της μετάλλαξης Δέλτα που οδήγησε σε 60 συνεχόμενες ημέρες lockdown. Η άλλη περίπτωση είναι στο Waikato, πρόκειται για προσωπική επαφή με την προηγούμενη περίπτωση και το άτομο βρίσκεται ήδη σε καραντίνα.

Photo: Unsplash.com / Dan Freeman