Λέτε να έρθει η στιγμή που η Ελλάδα θα διεκδικεί την πρωτιά για το καλύτερο ουίσκι στον κόσμο; Αν σκεφτεί κανείς το πώς ξεκίνησε πριν από 100 χρόνια η ιαπωνική παραγωγή στην πόλη Γιαμαζάκι και πως έφτασαν την τελευταία 10ετία τα ιαπωνικά ουίσκι να κατατάσσονται στις κορυφές των ετήσιων βραβείων, τότε η Καβάλα μπορεί να γίνει η δική μας Γιαμαζάκι. Αυτό βέβαια είναι ένα μακρινό όνειρο. Η πραγματικότητα πάντως θέλει την Καβάλα να γίνεται η πρώτη πόλη στην Ελλάδα με δική της παραγωγή ουίσκι, βότκα, ρούμι και τζιν.
Ο όμιλος Alexandrion Group, ο οποίος έχει τεράστια ιστορία και αποτελούσε τον προμηθευτή του θρυλικού Orient Express, πήρε το πράσινο φως από το ελληνικό κράτος για επένδυση σε ποτοποιία στην περιοχή της Καβάλας και βάζει στόχο για μια τεράστια παραγωγή.
«Αρχικά θα παράγουμε 30 εκ. λίτρα αιθυλικής αλκοόλης το χρόνο. Είναι μια επένδυση στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα που θα έχει πλέον δική της πρώτη ύλη για την ποτοποιία, την φαρμακοβιομηχανία και τον στρατό» λέει ο Πρόεδρος του Ομίλου Ναουάφ Σαλαμέχ. Ο Σαλαμέχ, Σύριος στην καταγωγή και με σπουδές στη Ρουμανία, όπου εδράζεται το αποστακτήριο της εταιρείας, εργάστηκε ως γιατρός στο Τζάνειο Νοσοκομείο και τώρα έχει χτίσει τη δική του αυτοκρατορία.
Ως και 100 εκατ. ευρώ η επένδυση στην Καβάλα
«Αυτή τη στιγμή εξάγουμε σε περίπου 60 χώρες. Θέλαμε πολλά χρόνια να επενδύσουμε στην Ελλάδα και τώρα είναι το κατάλληλο timing καθώς η κυβέρνηση είναι υποστηρικτική στις επενδύσεις και μας παρέχει όποια βοήθεια χρειαζόμαστε» λέει ο CEO της εταιρίας Στέλιος Σάββα που ζει μεταξύ Κύπρου Ελλάδας και Ρουμανίας.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που μέχρι σήμερα φημιζόταν για το ούζο, το τσίπουρο και την τσικουδιά, αλλά και τις μπύρες της. Πλέον, θα παράγει ουίσκι, τζιν, ρούμι και βότκα με την εταιρεία που θα το αναλάβει, να επεξεργάζεται τις ελληνικές ετικέτες. Για την παραγωγή της αιθυλικής αλκοόλης που θα χρησιμοποιείται και στη φαρμακοβιομηχανία και τον στρατό, θα χρησιμοποιούνται σιτάρι και καλαμπόκι από παραγωγούς που βρίσκονται στην Καβάλα.Η πρώτη φάση της επένδυσης υπολογίζεται στα 35 εκ. ευρώ και σταδιακά θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια.
Στο αποστακτήριο και το οινοποιείο της Ρουμανίας, όπου είναι το επίκεντρο της παραγωγής για το Alexandrion Group, οι ζυμώσεις (#διπλής) είναι…πυρετώδεις. Στα κελάρια τα ποτά παλαιώνονται σε ξύλινα βαρέλια, ένα επίπεδο κάτω από τα καζάνια με τα αποστάγματα. Όταν είναι έτοιμο το ποτό, τα μπουκάλια περνούν κατά χιλιάδες από τη γραμμή παραγωγής, όπου ετικετάρονται και μπαίνουν σε κιβώτια για να διανεμηθούν.
* Φωτογραφία: Pexels/ cottonbro