Παρά το γεγονός ότι η Νέα Ζηλανδία κατάφερε να εμβολιάσει σε λίγες ημέρες το 83% του πληθυσμού της, τα κρούσματα παρουσίασαν αύξηση. Μάλιστα, χθες καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας, με 94 νέες μολύνσεις. Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι πιθανότατα να ανέβουν κι άλλο το επόμενο διάστημα, πράγμα που προκαλεί ανησυχία για το σύστημα υγείας.

Η πρωθυπουργός Jacinda Ardern ανέφερε πως «Δεν είμαστε ανίσχυροι, έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε να κρατηθούν τα κρούσματα όσο πιο χαμηλά μπορούμε». Τα κρούσματα έχουν εξαπλωθεί σε όλη την πόλη, σε 124 προάστια του Όκλαντ.

Από την άλλη, ο επιδημιολόγος Michael Baker δήλωσε πως αναμένεται να σημειωθεί και τριψήφιος αριθμός εντός της εβδομάδας. «Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια σφάλματος αυτή τη στιγμή, όσον αφορά τον αγώνα μεταξύ του εμβολιασμού μας και της επιδημίας», δήλωσε ο επιδημιολόγος Shaun Hendy και πρόσθεσε:  Εάν δεν υπάρχει μείωση ή σταθεροποίηση στους αριθμούς, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε μια μεγαλύτερη επιδημία».

Στο μεταξύ, ο εντοπισμός των κρουσμάτων αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα στη Νέα Ζηλανδία. «Βλέπουμε όλο και περισσότερα μη συνδεδεμένα κρούσματα, κάτι που μας λέει ότι ο ιός είναι πολύ μπροστά από την ιχνηλάτηση επαφών μας αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Hendy και κατέληξε πως: «Δίνεται έτσι ένα πλεονέκτημα στον ιό και σε αυτή τη περίπτωση ο κίνδυνος να νικήσει το εμβόλιο είναι υψηλός».

Η έξαρση του κορωνοϊού πλήττει περισσότερο τους νέους, με 12 άτομα να νοσηλεύονται κάτω των 39 ετών. Ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κρουσμάτων προήλθε από τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες έχουν επίσης τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Όπως ανέφερε και η πρωθυπουργός, οι προσπάθειες εμβολιασμού θα πρέπει όλο και περισσότερο να εστιάζονται σε νέους ανθρώπους που «δεν πιστεύουν ότι είναι πραγματικός ο ιός ή ακόμα χειρότερα, δεν τους επηρεάζει».

Η χώρα αγωνίζεται να αυξήσει τον αριθμό των εμβολιασμών, καθώς η επιδημία αυξάνεται. Από την Τρίτη, το 83% του επιλέξιμου πληθυσμού (ηλικίας 12 ετών και άνω) είχε κάνει τουλάχιστον μία δόση, ενώ το 65% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως και με τις δύο δόσεις. Παρ΄όλα αυτά, τα ποσοστά εμβολιασμού στην κοινότητα Μαορί είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Το ξέσπασμα της Νέας Ζηλανδίας μέχρι τώρα είχε ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό νοσηλείας, περίπου 10%. Εάν αυτό επιμείνει, τότε οι ΜΕΘ θα αρχίσουν να λυγίζουν.Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Το προσωπικό δημόσιας υγείας συνεχίζει να παροτρύνει οποιονδήποτε στο Όκλαντ να κάνει, παρακαλώ, μια εξέταση εάν έχει συμπτώματα Covid-19, ανεξάρτητα από το προάστιο που ζει. Υπάρχουν αυξημένα κρούσματα περιοχή, οπότε όλοι πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση».