Ξεκινούν ξανά οι εμβολιασμοί κατά του ιού της πολιομυελίτιδας στο Αφγανιστάν, μετά από τρία χρόνια, καθώς οι Ταλιμπάν συμφώνησαν να προχωρήσουν την εκστρατεία και να επιτρέψουν στις γυναίκες να συμμετέχουν ως εργαζόμενες στην πρώτη γραμμή, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ εκ κοινού με την Unicef ανακοίνωσαν ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 8 Νοεμβρίου, με την συμβολή των Ταλιμπάν. Η ανακοίνωση είναι τελείως αντίθετη με την στάση των ισλαμιστών κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών, που πήγαινε κόντρα της προηγούμενης κυβέρνησης υπό το βλέμμα των ΗΠΑ.

Οι προηγούμενες εκστρατείες εμβολιασμού παρεμποδίστηκαν σε περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος ή τους Ταλιμπάν, με τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής να δολοφονούνται. Η πανδημία ανέστειλε περαιτέρω τους εμβολιασμούς στη χώρα, ενώ τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται ολοένα και περισσότερα κρούσματα του ιού.

Η αντιμετώπιση τους ήταν πρόκληση για την νέα κυβέρνηση, ενώ έχουν γίνει επίσης προσπάθειες από κληρικούς και από φυλετικούς πρεσβύτερους να καταρρίψουν μύθους σχετικά με τα εμβόλια πολιομυελίτιδας που επικρατούν στους Ταλιμπάν και στο Ισλαμικό Κράτος.

Στο παρελθόν εκστρατείες εμβολιασμού είχαν αποτύχει και αντιμετωπίζονταν με καχυποψία, καθώς κυριαρχούσε η άποψη ότι τα εμβόλια χρησιμοποιήθηκαν από ξένους για κατασκοπεία στασιαστών ή για υπονόμευση των ισλαμικών παραδόσεων. Κάποιοι υποστήριζαν ότι τα εμβόλια προκαλούν στειρότητα και ως αποτέλεσμα όσοι εργάζονταν στην πρώτη γραμμή δολοφονούνταν από φανατικούς, τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο Πακιστάν.

Οι θεωρίες της συνωμοσίας και οι προκαταλήψεις είχαν ως αποτέλεσμα το Αφγανιστάν και το Πακιστάν να είναι οι δύο τελευταίες χώρες στον κόσμο που έχουν κρούσματα ιού πολιομυελίτιδας σε παιδιά, ο οποίος οδηγεί σε παράλυση ή και θάνατο.

Σε έξαρση η πολιομυελίτιδα στο Αφγανιστάν

Σύμφωνα με τη Unicef, 56 νέα κρούσματα ιού πολιομυελίτιδας αναφέρθηκαν στο Αφγανιστάν πέρυσι, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μετά το 2011.

«Μετά από διαβούλευση με τον ΟΗΕ, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες και θα παρέχουμε ασφάλεια σε όλους τους εργαζόμενους της ομάδας εμβολιασμού σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ στην Guardian.

Τι συμβαίνει με τον κορονοϊό

Tα test και ο εμβολιασμός για τον Covid-19 στο Αφγανιστάν έχουν μειωθεί από μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Περίπου 1,6 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μπορεί να λήξουν αν δεν χρησιμοποιηθούν άμεσα», έγραψε ο οργανισμός στο Twitter.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, ο ΠΟΥ και οι συνεργάτες του ενισχύουν τους ελέγχους και υποστηρίζουν την έναρξη μιας εκστρατείας εμβολιασμού σε 16 επαρχίες των 34 επαρχιών του Αφγανιστάν.