Είναι γεγονός πως μια πλειοψηφία κόσμου θεωρεί πως έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό, ειδικά όταν τα πάντα λειτουργούν, σχεδόν, όπως πριν. Προφανώς τα δεδομένα δεν είναι καθόλου έτσι και καταπώς φαίνεται, τα κρούσματα στη χώρα δεν είναι τυχαίο που παρουσιάζουν αύξηση, αλλά οδηγούν και σε μια νέα αναζωπύρωση της πανδημίας.

Όσο ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται τόσο θα γίνεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων, υψηλός. Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τις 3.000 και την Δευτέρα όταν καταγράφηκαν 3.164 περιστατικά, ενώ σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η πανδημία του κορωνοϊού καταγράφει πλέον περισσότερα από 700.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας.

https://www.intronews.gr/6781-2-koronoios-i-chora-pou-diacheiristike-cheirotera-apo-oles

Θεσσαλονίκη και Λάρισα στο «κόκκινο»

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η διάδοση του κορωνοϊού φουντώνει σε μία σειρά από περιφερειακές ενότητες, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 574 μολύνσεις. Αυξημένη η διάδοση και στη Λάρισα, η οποία κατέγραψε 270 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο. Πλέον, η περιφερειακή ενότητα της κεντρικής Ελλάδας σημειώνει διάδοση 94,9 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκων, έναν από τους υψηλότερους στη χώρα, πίσω από την Ημαθία (122) και την Πιερία (101).

Αυξημένη διάδοση παρατηρείται, πέραν των περιοχών που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται στο επίπεδο 4 επιδημιολογικής επιτήρησης, στα Τρίκαλα με 101 νέες διαγνώσεις, την Αχαΐα με 106 και στη Ροδόπη με 71 μολύνσεις του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι τα Τρίκαλα απασχόλησαν τις περασμένες ημέρες την επικαιρότητα λόγω του θανάτου δυο νέων ανθρώπων, ενός 29χρονου και μιας 34χρονης οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι έναντι του κορωνοιού.

Κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους – Τσουχτερά πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται

Στο μεταξύ, οι κλινικές και οι εντατικές συνεχίζουν να γεμίζουν με ανεμβολίαστους ασθενείς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, ενδεικτικό, είναι το γεγονός ότι στην Ανατολική Μακεδονία από τους 58 διασωληνωμένους, οι 48 είναι ανεμβολίαστοι, ενώ σε κεντρική και Δυτική Μακεδονία ανεμβολίαστοι είναι 64 από τους 67 διασωληνωμένους. Πλέον στη Θεσσαλονίκη μόλις 6 κρεβάτια εντατικής θεραπείας μένουν κενά.

Στο μεταξύ, οι ανεμβολίαστοι στον ιδιωτικό τομέα είναι και αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα, αν δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες σχετικά με τα rapid tests. Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε έναν οδηγό για τα rapid tests που πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι στον ιδιωτικό τομέα. Ακολουθούν τα σημεία – κλειδιά της νέας ΚΥΑ:

Ποιοι είναι υπόχρεοι για διενέργεια rapid tests και ποιοι εξαιρούνται

Υποχρέωση για διενέργεια rapid tests για να προσέλθουν στην εργασία τους έχουν:
α) Όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση
β) Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες κλπ.
γ) Οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.
ΔΕΝ υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid test oι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί (και είναι κάτοχοι του σχετικού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού), ή έχουν νοσήσει από κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο (και έχουν  Πιστοποιητικό Νόσησης).

Εξαιρούνται  από το πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ:
α) Οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται με φυσική παρουσία, για τους οποίους ισχύει άλλη Υπουργική Απόφαση. Το ίδιο ισχύει και για τους ναυτικούς-μέλη πληρωμάτων πλοίων.
β) Οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στο πεδίο των υποχρεωτικών εμβολιασμών (υγειονομικοί, εργαζόμενοι προνοιακών δομών) και δεν έχουν απαλλαγεί από τον εμβολιασμό για τους συγκεκριμένους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο.

Πώς και πότε θα διενεργούνται τα rapid tests – Ποιοι πρέπει να κάνουν 2 κάθε εβδομάδα

1. Το τεστ  διενεργείται έναντι αντιτίμου, με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου, μπορεί να είναι είτε rapid είτε μοριακό και να γίνεται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, σε ιδιωτικές κλινικές, σε ιδιώτες γιατρούς ή φαρμακεία. Διενεργείται 1 φορά την εβδομάδα και ισχύει για μια εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

2.Για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, υπάρχει υποχρέωση για 2 τεστ την εβδομάδα, με χρονική απόσταση κατ’ ελάχιστον 2 ημερών ή 48 ωρών μεταξύ των δυο τεστ. Η υποχρέωση για δυο τεστ την εβδομάδα (αντί για ένα) αφορά στους εργαζομένους σε:

  • Εστίαση
  • Τουριστικές επιχειρήσεις
  • Μεταφορές προσώπων
  • Τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές
  • Εργαζόμενοι σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης (σχολεία, φροντιστήρια, ΚΕΚ, ΙΕΚ, κέντρα ξένων γλωσσών, καλλιτεχνική εκπαίδευση κ.α.)
  • Υγειονομικό προσωπικό που έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού για τους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο

3.Οι εργαζόμενοι των ως άνω κλάδων που εργάζονται μία ή δυο ημέρες την εβδομάδα με χρονική απόσταση κατά μέγιστο μίας ημέρας μεταξύ αυτών (π.χ. Δευτέρα-Τετάρτη), υποχρεούνται στη διενέργεια rapid test μία φορά την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στον τόπο εργασίας.  Αυτοί που εργάζονται 2 φορές την εβδομάδα με χρονική απόσταση τουλάχιστον δυο ημέρες ή τρεις φορές την εβδομάδα και πάνω υποχρεούνται σε διενέργεια rapid test 2 φορές την εβδομάδα.

4.Εξαιρούνται από την υποχρέωση διενέργειας rapid test  με δική τους επιβάρυνση  οι εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα  για τους οποίους συντρέχουν ιατρικοί λόγοι για να μην εμβολιαστούν.  Οι εν λόγω εργαζόμενοι κατ’ εξαίρεση μπορούν να υποβληθούν σε  rapid test δωρεάν, σε δημόσιες δομές.

Δύσκολος χειμώνας λόγω χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού

Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος λόγω του χαμηλού ρυθμού εμβολιασμών, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε περισσότερα κρούσματα, αλλά και νοσηλείες.

«Περιμένουμε να έχουμε αύξηση κρουσμάτων καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα» δήλωσε χθες ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, εκτιμώντας ότι μπορεί να φτάσουμε και τα 5.000 κρούσματα ημερησίως και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι να είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων», επισημαίνοντας ότι από τη στιγμή που δεν έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχουμε και ένα σύστημα υγείας με τις αδυναμίες που έχει, εκεί σίγουρα θα χρειαστούν μέτρα.

Ο κ. Τσακρής επισήμανε, τέλος, ότι ο εμβολιασμός δεν είναι ελευθερία «βγήκαμε και τελειώσανε όλα» αλλά γίνεται για να προστατεύσουμε τις ζωές μας καθώς ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να γίνει ενδημικό.