Σε πολιτική κρίση βρίσκεται η Τσεχία, καθώς ο πρωθυπουργούς, Andrej Babiš, ζήτησε την παραίτηση του βοηθού του βαριά άρρωστου προέδρου της χώρας, με την αστυνομία να ερευνά πιθανά «ποινικά αδικήματα κατά της δημοκρατίας».

Η συνταγματική επιτροπή της γερουσίας ψήφισε ομόφωνα την Τρίτη υπέρ της αναστολής των εξουσιών του προέδρου, Miloš Zeman. Αυτό περιπλέκει περαιτέρω το μετεκλογικό αδιέξοδο της χώρας, ύστερα από την ήττα για το κόμμα ANO του Babiš, που δεν κατάφερε να πάρει αυτοδυναμία, δημιουργώντας την ανάγκη σχηματισμού ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέσπασαν την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της 8ης-9ης Οκτωβρίου και έχουν ανακοινώσει ότι θα συνεργαστούν για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Babis είχε τη στήριξη του Zeman.

Η αστυνομία ενεπλάκη μετά τις αποκαλύψεις της προέδρου της γερουσίας ότι οι γιατροί που προσέχουν τον πρόεδρο, ο οποίος νοσηλεύεται στην εντατική στο κεντρικό στρατιωτικό νοσοκομείο της Πράγας, τον έκριναν πολύ άρρωστο για να εκπληρώσει τα καθήκοντά του και περιέγραψαν την κατάστασή του ως αβέβαιη.

Υπό την επίβλεψη του επικεφαλής του γραφείου του Zeman, Vratislav Mynář, τουλάχιστον ένας αξιωματούχος είχε άδεια να δει τον άρρωστο πρόεδρο. Το ζήτημα για το αν μπορεί να συνεχίσει έχει προγραμματιστεί για ψηφοφορία στη Γερουσία στις 5 Νοεμβρίου, ενώ το τμήμα των βουλευτών αναμένεται να ψηφίσει όταν επανέλθει στην πρώτη του μετεκλογική συνεδρίαση τρεις ημέρες μετά.

Η διάγνωση του 77χρονου Zeman δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αλλά τα τσεχικά μέσα, επικαλούμενα έμπιστες ιατρικές πηγές, ανέφεραν ότι μπορεί να πάσχει από ηπατική εγκεφαλοπάθεια, μια κατάσταση που σχετίζεται με ηπατική ανεπάρκεια και λέγεται ότι επηρεάζει τη νοητική λειτουργία.

Λέγεται ότι νοσηλευόταν στο τμήμα αναισθησιολογίας και ανάνηψης, το οποίο παρέχει το υψηλότερο επίπεδο εντατικής θεραπείας και υποστήριξη ζωτικών οργάνων. Εισήχθη μετά τη νίκη του, με το κεντροδεξιό Spolu (Μαζί) και τη κεντρώα συμμαχία PirStan στην αντιπολίτευση να ξεκινούν αμέσως διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός νέου συνασπισμού.

Σύμφωνα με την τσεχική στατιστική υπηρεσία, οι δύο συμμαχίες της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να τον απομακρύνουν, αφήνοντας το κόμμα ANO στο χαμηλότερο περιθώριο. Η κεντροδεξιά συμμαχία Spolu (μαζί) κέρδισε τις περισσότερες ψήφους με 27,79% των ψηφοδελτίων, ακολουθούμενη από το κόμμα ANO του Babis με 27,12% και την κεντρώα συμμαχία Pirstan με 15,62%.

Πιθανές οι πρόωρες εκλογές στην Τσεχία

Οι δύο συνασπισμοί της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι ελπίζουν να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση μαζί. Οι νέες έδρες του κοινοβουλίου θα πάρουν τις θέσεις τους τον Νοέμβριο.

Τα καθήκοντα του προέδρου θα μοιραστούν σε αυτήν την περίπτωση στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Κάτω Βουλής – ο τελευταίος είναι αυτός που θα επιλέξει και τον εντολοδόχο πρωθυπουργό.

Ο Babis διαβεβαιώνει ότι θα παραδώσει ομαλά την εξουσία, αν και υποστηρίζει ότι ο Zeman μπορεί να συνεχίσει. Όσον αφορά τον Mynar, χαρακτήρισε τις ενέργειές του «απολύτως απαράδεκτες» και, με ανάρτησή του στο Twitter, ζήτησε να φύγει ο προσωπάρχης. Με αυτό συμφώνησε και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την πρωθυπουργία, ο Petr Fiala.

Ο Zeman που είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι πάσχει από διαβήτη, χρησιμοποιούσε αναπηρικό αμαξίδιο για τις μετακινήσεις του επειδή έχει νευροπάθεια στα πόδια.

Ωστόσο, η συνταγματική εξουσία για να επιλέξει ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση ανήκει στον Zeman, έναν σύμμαχο του Babiš, ο οποίος είχε πει προηγουμένως ότι η εξουσία πρέπει να πάει στο μεγαλύτερο κόμμα, σε αυτή την περίπτωση είναι το ANO.

Στις πρόωρες προεδρικές εκλογές, ο Babis αναμένεται να είναι ο κορυφαίος υποψήφιος. Επίσης, ενέτεινε τα φώτα της δημοσιότητας στον Mynář, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι έκρυβε την πραγματική κατάσταση της υγείας του Zeman, ενώ συνέχιζε να δίνει πρόσβαση σε κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες, ακόμη και μετά από συμβουλή των γιατρών.

Η συμπεριφορά του Mynář τέθηκε υπό έλεγχο αφού ο πρόεδρος της τσεχικής γερουσίας, Miloš Vystrčil, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο γιατρός του προέδρου τον ενημέρωσε γραπτώς ότι ο Zeman δεν ήταν σε θέση να εργαστεί.

Ο γιατρός, Miroslav Zavoral, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής του κεντρικού στρατιωτικού νοσοκομείου, είπε ότι οι ίδιες πληροφορίες δόθηκαν στο Mynář την περασμένη Τετάρτη. Σύμφωνα με τον Vystrčil, δεν είχε λάβει καμία απάντηση αφού ζήτησε παρόμοιες λεπτομέρειες από το γραφείο του προέδρου, με τον Mynář να οργανώνει συναντήσεις.

Τι ερευνά η αστυνομία

Η προσοχή της αστυνομίας επικεντρώθηκε, τουλάχιστον εν μέρει, στην επίσκεψη του Radek Vondráček, του απερχόμενου προέδρου της Βουλής του Κοινοβουλίου, της επιτροπής των βουλευτών, χωρίς την άδεια ή τη γνώση των γιατρών και μια μέρα μετά την ενημέρωση ότι ο Zeman δεν μπορεί να συνεχίσει.

Ο Vondráček έλαβε μια υπογεγραμμένη εντολή από τον Zeman να συνεδριάσει το νεοεκλεγμένο κοινοβούλιο στις 8 Νοεμβρίου, η τελευταία ημερομηνία που επιτρέπεται βάσει του συντάγματος. Το απερχόμενο κοινοβούλιο συνεδριάζει για τελευταία φορά την Πέμπτη.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι μη εξουσιοδοτημένα άτομα δεν θα βλέπουν τον πρόεδρο, ενώ έρευνα αν η υπογραφή στην κοινοβουλευτική εντολή ήταν πλαστή αφού ο καταγγέλλων είπε ότι δεν μοιάζει με το γραφικό χαρακτήρα του Zeman.

Ο Babis προέτρεψε τον Mynar να παραιτηθεί και είπε ότι θα τον απολύσει εάν το κοινοβούλιο αναστείλει τις εξουσίες του προέδρου επικαλούμενος το άρθρο 66 του συντάγματος, βάσει του οποίου ορισμένες από τις ευθύνες του προέδρου θα μεταβιβαστούν στον πρωθυπουργό.