Μέχρι σήμερα αυτό που βλέπαμε από την κλιματική κρίση ήταν το δέντρο. Κι όσο βλέπαμε το δέντρο, δε μας απασχολούσε το δάσος, γιατί το δέντρο δεν ήταν δικό μας. Εσχάτως όμως, το δάσος μας αποκαλύπτεται. Η περίπτωση του Xylotrechus chinensis είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση δάσους, αφού εντοπίζεται στην Ελλάδα, ιδίως στην Αθήνα, μια ανησυχητική αύξηση του πληθυσμού σε αυτόν τον ξυλοφάγο οργανισμό.

Νέα Υόρκη θέλαμε να γίνει η Αθήνα, Νέα Υόρκη γίνεται. Μόνο που αυτό αφορά στην αντιμετώπιση των παρασιτικών οργανισμών που καταστρέφουν δέντρα και φυτά. Στη Νέα Υόρκη το πρόβλημα τους τον τελευταίο καιρό είναι η Lycorma delicatula, στην Αθήνα είναι ο Xylotrechus chinensis.

Τις τελευταίες ημέρες οι υπηρεσίες του δήμου έχουν αρχίσει να κόβουν κορμούς δέντρων και δη στην περιοχή του Χίλτον έχουν γίνει 15 κοπές, κάτι που τράβηξε τα βλέμματα των περαστικών και δημιούργησε απορίες.

«Κατά πάσα πιθανότητα τα έντομα προϋπήρχαν, ωστόσο λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών αυξήθηκε ραγδαία ο πληθυσμός τους, με αποτέλεσμα να προκαλούν τις συγκεκριμένες καταστροφές. Λόγω αυτών των συνθηκών είναι επίσης πιθανό να καταστράφηκε και ο φυσικός τους εχθρός, όπως είχε γίνει παλαιότερα με τα κόκκινα σκαθάρια στους φοίνικες» αναφέρει στο iefimerida ειδικός από το Γεωπονικό της Αθήνας.

Πάνω από 1.300 δέντρα έχει προσβάλλει ο Xylotrechus chinensis

Ο Xylotrechus chinensis εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Κρήτη το 2017 και από τότε οι πληθυσμοί του αυξάνονται, με τους ειδικούς να εξηγούν πως αυτό συμβαίνει γιατί οι κλιματικές συνθήκες που μεταβάλλονται, έκαναν το περιβάλλον αφόρητο για τον θηρευτή του ξυλοφάγου εντόμου, με αποτέλεσμα να μην περιορίζεται με φυσικό τρόπο.

Συνολικά, από το 2020 μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί πάνω από 1.300 μουριές που έχουν προσβληθεί από τον Xylotrechus chinensis, δηλαδή ποσοστό 5% επί των περίπου 25.000 που διαθέτει η πρωτεύουσα. Περίπου 300-350 εξ αυτών είχαν προσβληθεί σε ποσοστό 30%, το οποίο θεωρείται αρκετό για να οδηγήσει ένα δέντρο σε θάνατο και για να μολύνει και τα γύρω δέντρα. Έτσι, αυτά κόπηκαν και οι κορμοί θάφτηκαν, ενώ στη θέση των κομμένων μπήκαν νέες μουριές που είναι μικρότερες οι πιθανότητες προσβολής τους.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων έχουν αναλάβει από κοινού την παρακολούθηση των πληθυσμών και την ταφή των νοσούντων κορμών, που θα φτάσουν τους 300 μέχρι τα Χριστούγεννα.