Ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί, η αγόρευση του εισαγγελέα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, για την ενοχή της Έφης Κακαράντζουλα, κατηγορούμενης για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου. Ο εισαγγελέας Χαρ. Μαστραντωνάκης παρέθεσε το ιστορικό της υπόθεσης, αναλύοντας τα περιστατικά που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία αλλά και τη σχετική δικογραφία.

Αναφερόμενος στη σχέση μεταξύ της Ιωάννας και της κατηγορούμενης, ο εισαγγελέας ανάφερε ότι κατάγονται από την ίδια περιοχή, χωρίς να έχουν σχέσεις μεταξύ τους, έχοντας κοινό σύνδεσμο στην Αθήνα την ξαδέλφη του θύματος.

Αναφορικά, με τη σχέση της Έφης Κακαραντζούλα με τον 40χρονο Νώντα, ο κ. Μαστραντωνάκης ανέφερε ότι η κατηγορούμενη διατηρούσε σχέση ελεύθερη μαζί του και όταν εκείνος έκανε αίτημα φιλίας στην Ιωάννα, η τελευταία «με αξιοπρέπεια και σεβασμό προσπάθησε να την βοηθήσει, να την συμβουλεύσει». Επιπρόσθετα, ο εισαγγελέας τόνισε πως η Ιωάννα είχε στείλει στην 36χρονη και φωτογραφία με τη συνομιλία της με τον Νωντα, προκειμένου να την καθησυχάσει. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο εισαγγελέας, η κατηγορούμενη, που ουδέποτε είχε πάψει να ανησυχεί, έστελνε μηνύματα στην άτυχη κοπέλα, ρωτώντας την «τι κανείς με αυτόν τον άνθρωπο;». Η Ιωάννα απαντούσε ευγενικά, τόνισε ο εισαγγελέας και συνέχισε: «Ωστόσο, ο Νώντας δεν παραιτήθηκε της προσπάθειας και έστειλε και πάλι μήνυμα στην Ιωάννα».

Η αγόρευση του κ. Μαστραντωνάκη συνεχίζεται με την παράθεση των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης, και στη συνέχεια αναμένεται η πρότασή του επί της ενοχής της κατηγορουμένης και κυρίως για το νομικό χαρακτηρισμό των πράξεων της.

Ζήτησε, πάντως, να κηρυχθεί ένοχη για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου και όχι για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, η 36χρονη κατηγορούμενη της επίθεσης με βιτριόλι.

«Τυγχάνει απορριπτέος ο ισχυρισμός της βαριάς σκοπουμενης σωματικής βλάβης. Συνάγεται ότι οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανό το θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε.Προτείνω να κηρυχθεί ένοχη για τα απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ζήτησε μια δίκαιη δίκη και μια δεύτερη ευκαιρία. Της δόθηκε δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιον μας για μια πράξη που έχει τελεσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε όμως ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφόρου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα ένα Γολγοθά».

Μαστραντωνάκης για την επίθεση με το βιτριόλι

Ο εισαγγελικός λειτουργός μίλησε αναλυτικά για την ημέρα της επίθεσης, που τη χαρακτήρισε ως «την ημέρα που άλλαξε για πάντα τη ζωή της Ιωάννας».

«Εκείνη την ημέρα κρατούσε μαζί της δοχείο με μεγάλο στόμιο, στο οποίο έχει ένα λίτρο θειικού οξέος σε μεγάλη πυκνότητα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΕΕ. Η κατηγορούμενη κρύφτηκε και παραφύλαγε στον υπόγειο χώρο σαν τον καλύτερο θηρευτή της φύσης. Η Ιωάννα εισήλθε στο ισόγειο και ανάμενε τον ανελκυστήρα βυθισμένη, δυστυχώς για την ίδια, στις σκέψεις της. Η κατηγορούμενη ενεργώντας υποδειγματικά σαν τον καλύτερο και ικανότερο της φύσης θηρευτή, ανέβηκε 17 σκαλιά», είπε ο εισαγγελέας που προχώρησε στην περιγραφή της επίθεσης:

«Στάθηκε μπροστά στη σκυφτή Ιωάννα, εκείνη σήκωσε βυθισμένη στις σκέψεις της, την κοίταξε στα μάτια, εμφορούμενη από κίνητρα ποταπά, με ηθική μικρότητα, διακείμενη εχθρικά και εκδικητικά και διακατέχομενη από ανθρωποκτόνο εγωισμό περιέλουσε την παθούσα με όλη την ποσότητα του φονικού χημικού υγρού στοχεύοντας κυρίως το πρόσωπο της και έφυγε τρέχοντας. Στις 09.55 ήταν το λεπτό που άλλαξε όλη της ζωή της Ιωάννας».

Στο άκουσμα της φράσης «ανθρωποκτόνος εγωισμός» συγγενείς της Ιωάννας που βρίσκονταν στον προθάλαμο της δικαστικής αίθουσας ξέσπασαν σε λυγμούς.

Η συναισθηματική φόρτιση εντός της αίθουσας κορυφώθηκε όταν ο εισαγγελικός λειτουργός έδειξε στο δικαστήριο φωτογραφίες από τα ρούχα της Ιωάννας μετά την επίθεση που είχαν λιώσει από το καυστικό υγρό και με σπασμένη φωνή ανέφερε: «Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τέτοια εικόνα, ούτε σε κουρέλια».

«Η Ιωάννα θα μπορούσε να έχει πεθάνει»

Ο κ. Μαστραντωνάκης στη συνέχεια της αγόρευσής του τόνισε πως το θύμα της επίθεσης θα μπορούσε να έχει πεθάνει από το καυστικό υγρό που δέχτηκε από την Εφη Κακαράντζουλα: «Η παθούσα θα μπορούσε να έχει καταλήξει συνεπεία πέντε παραγόντων. Του ολιγαιμικού σοκ, της καύσης των αεριοφόρων οδών, της θανατηφόρας δόσης που ορίζεται στα 10ml ενώ εδώ η ποσότητα ήταν τουλάχιστον 1 λίτρο, της διαβρωτικής δράσης του οξέως το οποίο αν δεν είχε ξεπλύνει άμεσα θα μπορούσε να είχε προχωρήσει βαθύτερα, αλλά και συνεπεία των λοιμώξεων», είπε και καταλήγοντας ότι ανέφερε ο «η Ιωάννα απέφυγε το μοιραίο για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση της κατηγορούμενης».

Ο εισαγγελικός λειτουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην παραμονή της επίθεσης, όταν η Έφη Κακαράντζουλα είχε σχεδιάσει να επιτεθεί στην Ιωάννα, αλλά την τελευταία στιγμή έκανε πίσω.

«Την παραμονή η κατηγορούμενη μετέβη στο σημείο αποφασισμένη για να επιτεθεί με το βιτριόλι στην Ιωάννα. Προφανώς, επειδή η ίδια δεν έκρινε κατάλληλες της συνθήκες, δεν προχώρησε στην επίθεση. Ο ισχυρισμός της ότι σκέφτηκε πως θα έκανε κάτι κακό, κρίνεται ως αναληθής. Ποτέ δεν σκέφτηκε να υπαναχωρήσει από την πράξη, απλώς δεν μπόρεσε να το κάνει εκείνη την ημέρα».

Μάλιστα, ο εισαγγελέας επικαλέστηκε και την άδεια που ζήτησε από τη δουλεία της η Έφη Κακαράντζουλα για την επόμενη ημέρα, αμέσως μετά την αποχώρηση της από το σημείο.

Ο εισαγγελέας περιγράφοντας τις μόνιμες βλάβες που υπέστη η Ιωάννα είπε στους δικαστές: «Δεν θυμάμαι ποιες να απαριθμήσω πρώτες από τις τόσες που ακούσαμε».

Στην κατακλείδα της αγόρευσής του ο κ. Μαστραντωνάκης ανέφερε: «Συντρέχουν όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν την απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Δεν απώθησε από τη συνείδηση της την σκέψη. Ήταν σε θέση να προβλέψει και προέβλεψε την πιθανότητα θανάτου της παθούσας. Υπέρ της εκδοχής του αποτελέσματος του ανθρωποκτόνου δόλου της κατηγορούμενης συνηγορεί η επιλογή του μέσου επίθεσης, η ποσότητα του υγρού, η εγγύτητα και η ορμή της επίθεσης, αλλά και πως τίποτα από το 2019 δεν την είχε πτοήσει γιατί ήθελε με κάθε τρόπο να εξολοθρεύσει την Ιωάννα. Τέλος η μεθοδικότητα του σχεδίου της, η συστηματική παρακολούθηση, η πρόβα της επίθεσης».

Ο εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθεί και ο αυτοτελής ισχυρισμός της υπεράσπισης για μετατροπή του κατηγορητηρίου: «Τυγχάνει απορριπτέος ο ισχυρισμός της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Συνάγεται ότι οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανό το θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε. Προτείνω να κηρυχθεί ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Ζήτησε μια δίκαιη δική και μια δεύτερη ευκαιρία. Της δόθηκε δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιον μας για μια πράξη που έχει τελέσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε όμως ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφ’ όρου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα ένα Γολγοθά». Η δίκη συνεχίζεται με την αγόρευση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής.