Ο εφιάλτης της Λα Πάλμα παίρνει σάρκα και οστά στην Ιαπωνία, όταν ένα ηφαίστειο εξερράγη, εκτοξεύοντας τέφρα στον ουρανό. Αυτό ώθησε τους αξιωματούχους να προειδοποιήσουν για την απειλή λάβας και πτώσης βράχων, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για τραυματισμούς ή θύματα. Μάλιστα, 16 άτομα που είχαν πάει για hiking γύρισαν πίσω με ασφάλεια.

Το Mount Aso, ένας τουριστικός προορισμός στη βόρεια νήσο Κιούσου, απελευθέρωσε τέφρα ύψους 3,5 χιλιομέτρων (2,2 μίλια) όταν εξερράγη περίπου στις 11:43 π.μ. ώρα Ιαπωνίας, όπως ανέφερε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το επίπεδο κινδύνου για το ηφαίστειο από κλίμακα 3 ανήλθε σε κλίμακα 5, λέγοντας στους ανθρώπους να μην πλησιάσουν και προειδοποίησε για κίνδυνο μεγάλης πτώσης βράχων και ροών λάβας σε ακτίνα περίπου 1 χιλιομέτρου (0,6 μίλια) γύρω από τον κρατήρα Nakadake του βουνού.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες ενός σκοτεινού σύννεφου στάχτης να απλώνεται πάνω από το ηφαίστειο, το οποίο κάλυψε γρήγορα μεγάλες εκτάσεις του βουνού, ενώ οι ειδικοί κάνουν λόγο και για μια δεύτερη έκρηξη.

Η στάχτη που πέφτει από το βουνό 1.592 μέτρων στο νομό Κουμαμότο αναμένεται να φτάσει στις κοντινές πόλεις μέχρι αργά το απόγευμα, πρόσθεσε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Η έκρηξη στο Mount Aso το 2019

Το Mount Aso είχε μια μικρή έκρηξη το 2019, ενώ η χειρότερη ηφαιστειακή καταστροφή της Ιαπωνίας μέσα σε σχεδόν 90 χρόνια ήταν στο όρος Ontake τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν 63 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Το όρος Aso είναι το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στην Ιαπωνία και είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.