Στην ταινία Rust όπου πρωταγωνιστεί, ο Alec Baldwin υποδύεται έναν παράνομο ραντσιέρη του οποίου ο εγγονός συλλαμβάνεται για μια κατά λάθος δολοφονία. Σαν μια τραγική ειρωνεία, στα γυρίσματα της ταινίας συνέβη κάτι σοκαριστικό. Ο ηθοποιός χρησιμοποιούσε ένα όπλο που έχει άσφαιρα και κατά την τοποθέτηση του σε ένα σημείο, αφού είχε τελειώσει η σκηνή, αυτό εκπυρσοκρότησε και πέτυχε την Halyna Hutchins, βοηθό σκηνοθέτη και υπεύθυνη φωτογραφίας του Rust. Η Hutchins μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά υπέκυψε στα τραύματα της και κατέληξε.

Συντετριμμένοι και σοκαρισμένοι είναι όλοι οι συντελεστές της ταινίας και πρωτίστως ο Alec Baldwin, ο οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, έσπευσε άμεσα μόνος του στο αστυνομικό τμήμα του Σάντα Φε στο Νέο Μεξικό, όπου γίνονταν τα γυρίσματα, για να καταθέσει και να θέσει εαυτόν στη διάθεση των αρχών. Το ρεπορτάζ επιβεβαιώνει και η Guardian, που φιλοξενεί τη δήλωση του σερίφη Juan Rios. Ο Alec Baldwin λέγεται ότι καθόταν για ώρες έξω από το γραφείο του σερίφη και έκλαιγε, ενώ όσοι επιχείρησαν να του μιλήσουν, δε μπόρεσαν να του πάρουν ούτε λέξη.

Το περιστατικό συνέβη στις 13:50 τοπική ώρα, στο ράντσο Bonanza Creek, που αποτελεί συχνή επιλογή για γυρίσματα ταινιών. Η Hutchins μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοοκομείο του Πανεπιστημίου του Νέο Μέξικο, όμως δεν μπορούσε να γίνει τίποτα και απλώς επιβεβαιώθηκε ο θάνατος της.

Η Halyna Hutchins ήταν 42 ετών με καταγωγή από το Κίεβο, η οποία μεγάλωσε σε στρατιωτική βάση των Σοβιετικών στον Αρκτικό Κύκλο. Όταν έγινε 18, επέστρεψε στο Κίεβο για να σπουδάσει δημοσιογραφία και μετά πήγε στο Λος Άντζελες για να σπουδάσει κινηματογράφο και φωτογραφία. Το 2015 αποφοίτησε από το American Film Institute και το 2019 βρέθηκε σε λίστα με τα ανερχόμενα πρόσωπα στην Φωτογραφία Κινηματογράφου, με το American Cinematographer να την χαρακτηρίζει «Rising Star».

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Archenemy, της τελευταίας ολοκληρωμένης δουλειάς της Halyna πριν το Rust, εξέφρασε την οργή του για το ότι πέθανε σε ένα σετ γυρισμάτων.

Εκτός από την Halyna Hutchins, που πέθανε, το όπλο πέτυχε και τον 48χρονο σκηνοθέτη Joel Souza, ο οποίος νοσηλεύεται στο Christus St. Vincent Regional. Ο σερίφης του Σάντα Φε ανέφερε πως δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες μέχρι στιγμής, αλλά ερευνάται το πώς ένα prop όπλο μπόρεσε να σκοτώσει μια γυναίκα να έχει προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό σε ακόμα έναν άνθρωπο.

Τα γυρίσματα της ταινίας που θα ολοκληρώνονταν στα μέσα Νοεμβρίου, θα σταματήσουν προφανώς και θα πάει πίσω όλο το χρονοδιάγραμμα. Στο Rust, ο Alec Baldwin υποδύεται έναν παράνομο ραντσιέρη στο Κάνσας του 1880, ο οποίος παίρνει τον εγγονό του σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τον σερίφη, καθώς ο 13χρονος εγγονός έχει σκοτώσει έναν άλλο ραντσιέρη, σε μια κίνηση εκδίκησης για τον θάνατο των γονιών του.