Έναν μη αναμενόμενο νόμο ψήφισε το Λουξεμβούργο, με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες της χώρας να καλλιεργούν κάνναβη ακόμα και στον κήπο τους. Κάπως έτσι λοιπόν γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που νομιμοποιεί την καλλιέργεια και την χρήση της, οπότε δεν θα μας φανεί καθόλου περίεργο αν άνθρωποι από την υπόλοιπη ήπειρο αρχίζουν να «μεταναστεύουν» στο Λουξεμβούργο.
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου την Παρασκευή λέει ότι θα φέρει θεμελιώδεις αλλαγές στην προσέγγιση της χώρας για ψυχαγωγική χρήση και καλλιέργεια κάνναβης, λόγω της αποτυχίας της απαγόρευσης της χρήσης.
Υπάρχουν, όμως και περιορισμοί. Συγκεκριμένα τα άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών θα μπορούν να καλλιεργούν νόμιμα έως και τέσσερα φυτά κάνναβης ανά νοικοκυριό για προσωπική χρήση. Θα μπορούν να τα φροντίζουν τόσο στον κήπο, όσο και στο μπαλκόνι, την ταράτσα ή και μέσα στο σπίτι. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός που να τριγκάρει την αστυνομία.
Το εμπόριο σπόρων θα επιτρέπεται επίσης χωρίς περιορισμό στην ποσότητα ή τα επίπεδα της Τετραϋδροκανναβινόλης (THC), του κύριου ψυχοδραστικού συστατικού.
Η κυβέρνηση είπε ότι θα είναι δυνατή η αγορά σπόρων σε καταστήματα, όπως και η εισαγωγή τους από το εξωτερικό ή η αγορά τους μέσω Διαδικτύου. Θέλουν επίσης να βάλουν «μπρος» την εγχώρια παραγωγή σπόρων για εμπορικούς σκοπούς, αλλά τα σχέδια τόσο για μια εθνική αλυσίδα παραγωγής όσο και για τη διανομή που ρυθμίζεται από το κράτος έχουν καθυστερήσει λόγω της πανδημίας του Covid.
Θα διατηρηθεί η νομική απαγόρευση της κατανάλωσης και της μεταφοράς κάνναβης ή προϊόντων κάνναβης και το εμπόριο κάνναβης ή προϊόντων κάνναβης εκτός των σπόρων, είτε δωρεάν είτε έναντι πληρωμής, επίσης.
Ωστόσο, με τη χαλάρωση του νόμου, η κατανάλωση και η μεταφορά ποσότητας έως 3 γραμμαρίων δεν θα θεωρείται πλέον ποινικό αδίκημα, αλλά χαρακτηρίζεται ως πλημμέλημα. Με λίγα λόγια καλύτερα να γίνεις παραγωγός.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η νομοθεσία οδηγήθηκε από την επιθυμία να απελευθερωθεί η κατανάλωση και η καλλιέργεια «μέσα στους τέσσερις τοίχους» και αποτελεί το πρώτο βήμα μιας πιο θεμελιώδους επαναρρύθμισης του χειρισμού της κάνναβης από το κράτος που έχει σχεδιαστεί για να κρατά τους χρήστες μακριά από την παράνομη αγορά.
Ένα σύστημα κρατικής ρύθμισης παραγωγής και διανομής σχεδιάζεται για να διασφαλίσει την ποιότητα των προϊόντων με τα έσοδα από τις πωλήσεις να επενδύονται «κυρίως στην πρόληψη, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη στον ευρύ τομέα του εθισμού», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Ποιες άλλες χώρες έχουν επιτρέψει την χρήση κάνναβης
Το Λουξεμβούργο ακολουθεί το παράδειγμα 11 περιφερειών ΗΠΑ, του Καναδά και της Ουρουγουάης παραβιάζοντας μια σύμβαση του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών, η οποία δεσμεύει τους υπογράφοντες να περιορίσουν «αποκλειστικά για ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς την παραγωγή, κατασκευή, εξαγωγή, εισαγωγή, διανομή, και την κατοχή ναρκωτικών», συμπεριλαμβανομένης της κάνναβης.
Η Ουρουγουάη έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο με μια νόμιμη εθνική αγορά μαριχουάνας όταν την νομιμοποίησε το 2013 και ο Καναδάς ακολούθησε το 2018. Έτσι, παρότι η Ολλανδία έχει συνδεθεί με την ελεύθερη χρήση μαριχουάνας – που παραμένει κάτω από αυστηρούς περιορισμούς βάσει των οποίων η ψυχαγωγική χρήση γίνεται σε μεγάλο βαθμό αποδεκτή εντός ορίων – το Λουξεμβούργο παίρνει επίσημα τον τίτλο της πρώτης Ευρωπαϊκής χώρας που νομιμοποιεί ουσιαστικά την κάνναβη.