Δύο ημέρες μετά το τραγικό συμβάν, που κόστισε τη ζωή της διευθύντριας φωτογραφίας, Halyna Hutchins, και τραυμάτισε τον σκηνοθέτη Joel Souza, από το όπλο που κρατούσε στο χέρι του ο Alec Baldwin, ο πρωταγωνιστής της ταινίας Rust, περισσότερες λεπτομέρειες βρίσκουν το φως της δημοσιότητας, που υποδηλώνουν πως η παραγωγή είχε προβλήματα και πριν από αυτό.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν ειδησεογραφικά δίκτυα, λίγες ώρες χτυπηθεί στο στήθος η Halyna, στο ράντσο Bonanza Creek, πολλά μέλη της ομάδας αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για κακές συνθήκες εργασίας.

Η εφημερίδα Los Angeles Times ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα ο κασκαντέρ σωσίας του Baldwin πυροβόλησε κατά λάθος δύο σφαιρές με ένα υποκατάστατο πυροβόλο όπλο, αφού του είχαν πει ότι ήταν ένα κρύο όπλο (cold gun), ένας όρος που χρησιμοποιεί η βιομηχανία για όπλα που δεν είναι γεμισμένα με σφαίρες, συμπεριλαμβανομένων των κενών. Τουλάχιστον ένας εργαζόμενος παραπονέθηκε σε έναν διευθυντή παραγωγής για την ασφάλεια των όπλων στα γυρίσματα, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη μέλη της ομάδας παραγωγής, που δεν κατονομάζονταν στο δημοσίευμα.

To ίδιο λάθος, μάλλον, συνέβη και στον ίδιο τον Alec Baldwin, αφού ο βοηθός σκηνοθέτη, πήρε ένα περίστροφο από όσα ήταν διαθέσιμα από τον υπεύθυνο οπλισμού της ταινίας, φώναξε στον Baldwin τη φράση «cold gun», χωρίς όμως ο ίδιος να έχει ελέγξει εάν το όπλο ήταν γεμάτο ή όχι και με τι είδους σφαίρες. Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται στην ένορκη γραπτή κατάθεση του γραφείου του σερίφη που υποβλήθηκε στο πλαίσιο εντάλματος έρευνας.

Η εταιρεία παραγωγής της ταινίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή ότι δεν γνώριζε για οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, αλλά ερευνά το περιστατικό.

«Αν και δεν είχαμε ενημέρωση για επίσημα παράπονα σχετικά με την ασφάλεια των όπλων ή των υποκατάστατων όπλων κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, θα διεξάγουμε εσωτερική έρευνα των διαδικασιών μας όσο η παραγωγή δεν συνεχίζεται», ανέφερε η εταιρεία, ενώ σημειώνεται πως ο Baldwin είναι συμπαραγωγός της ταινίας.

Δεν έχει καταστεί σαφές γιατί το όπλο περιείχε πραγματικές σφαίρες. Ο υπεύθυνος για τα όπλα σε γυρίσματα ταινιών είναι γνωστός ως οπλουργός. Η οπλουργός για την ταινία, Χάνα Γκουτιέρες, είχε ρυθμίσει το όπλο και άλλα δύο, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση. Για την ώρα, δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για την υπόθεση και η αστυνομία είπε ότι η έρευνα παραμένει ανοιχτή και φρουροί ασφαλείας τοποθετήθηκαν το Σάββατο κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο ράντσο όπου γινόντουσαν τα γυρίσματα της ταινίας.

Ο σκηνοθέτης Joel Souza πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και σε ανακοίνωσή του είπε:«Είμαι καταρρακωμένος από την απώλεια της φίλης και συναδέλφου μου, Χαλίνα. Ήταν ευγενική, δυναμική, απίστευτα ταλαντούχα, πάλευε για το οτιδήποτε και πάντα με ωθούσε να γίνομαι καλύτερος».

Αξίζει να αναφερθεί πως το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (American Film Institute) δημιούργησε προς τιμήν της Hutchins ένα πρόγραμμα υποτροφιών για γυναίκες κινηματογραφίστριες, ενώ η Διεθνής Ένωση Κινηματογραφιστών (International Cinematographers Guild), σχεδίαζε να πραγματοποιήσει μια αγρυπνία με κεριά για την Hutchins, το βράδυ του Σαββάτου στο Αλμπουκέρκι, περίπου 64 χιλιόμετρα από το ράντσο. Μια άλλη αγρυπνία έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή στην περιοχή του Λος Άντζελες.