Στις 26 Ιανουαρίου 2020, ο Kobe Bryant έχασε τη ζωή του σε ατύχημα με ελικόπτερο, μαζί με την κόρη του, Gianna. Η Vanessa Bryant κατέθεσε για την μοιραία εκείνη ημέρα, στο πλαίσιο της αγωγής που έχει κάνει εναντίον της κομητείας του Λος Άντζελες. Όπως ξεκίνησε να λέει, στις 11:30 οικογενειακός βοηθός χτύπησε την πόρτα και της είπε ότι ο Kobe και η Gianna είχαν ατύχημα.

Όταν αυτό το άτομο της είπε ότι πέντε άνθρωποι είχαν επιβιώσει από τη συντριβή, εκείνη πίστεψε πως ο σύζυγος της και η κόρη τους, ήταν ανάμεσά τους και ότι θα βοηθούσαν τα άλλα θύματα. Όμως, καθώς προσπαθούσε να τηλεφωνήσει στον σύζυγό της, άρχισαν να εμφανίζονται ειδοποιήσεις στο κινητό της «Αναπαύσου εν ειρήνη Kobe». Πέρασαν ώρες προτού ενημερωθεί τελικά επίσημα ότι είχαν σκοτωθεί. Στη βιασύνη της να πάει στο σημείο, προτού μάθει τον θάνατό τους, πήγε σε αεροδρόμιο θέλοντας να πετάξει με ελικόπτερο, αλλά της είπαν ότι αυτό δεν θα ήταν ασφαλές, εξαιτίας του καιρού.

Η 39χρονη έχει κάνει αγωγή στην κομητεία, κάποιες υπηρεσίες και εργαζόμενούς της, για ψυχική οδύνη που της προκάλεσαν οι υπάλληλοι που έβγαλαν φωτογραφίες των θυμάτων στο σημείο της συντριβής, τις οποίες κοινοποίησαν. Αφού της είπαν ότι δεν μπορεί να πετάξει, η Vanessa συναντήθηκε μαζί με τον γενικό διευθυντή των Lakers, πήγαν οδικώς στο γραφείο του σερίφη στο Μαλιμπού, κοντά στο σημείο της συντριβής. Εκεί «κανένας δεν απαντούσε» στις ερωτήσεις για τον σύζυγο και την κόρη της, είπε. Την πηγαινοέφερναν σε αίθουσες και έπειτα από μακρά αναμονή ο σερίφης του Λος Άντζελες, της επιβεβαίωσε την τραγική αλήθεια και τη ρώτησε αν μπορεί να κάνει κάτι για εκείνη.

https://www.intronews.gr/7335-2-epithesi-tis-frances-haugen-ston-zuckerberg-den-prostatevei-kanenan

«Αν δεν μπορείτε να μου φέρετε πίσω τον σύζυγο και το μωρό μου, σας παρακαλώ σιγουρευτείτε ότι κανένας δεν θα τους φωτογραφίσει. Σας παρακαλώ, ασφαλίστε την περιοχή», του απάντησε, σύμφωνα με την κατάθεσή της.  Εκείνος της απάντησε ότι θα το πράξει, αλλά η Vanessa επέμεινε: «Όχι, πρέπει τώρα να τηλεφωνήσετε και να σιγουρευτείτε ότι θα ασφαλιστεί η περιοχή». Ο σερίφης τη διαβεβαίωσε ότι αυτό είχε ήδη γίνει.

H ίδια θέλει να τεθούν υπόλογοι οι άνθρωποι που έβγαλαν τις φωτογραφίες. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς κάποιος μπορεί να μην έχει κανένα σεβασμό για τη ζωή και συμπόνοια και αντί για αυτό να επιλέξει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να φωτογραφίσει νεκρούς, αβοήθητους ανθρώπους, για τη δική τους αρρωστημένη διασκέδαση», τόνισε.

Στο πλαίσιο της κατάθεσης, ο δικηγόρος της κομητείας της ζήτησε επανειλημμένα να κοιτάξει κάποιες σκληρές εικόνες και μηνύματα που της είχαν σταλεί στα social media, θέλοντας να δείξει ότι της είχαν προκαλέσει ψυχική οδύνη και άλλοι πέρα από τους εργαζόμενους των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Εκείνη τις κάλυψε με το χέρι και είπε ότι έχει λιγότερη επαφή με χρήστες των social media, λόγω φόβου ότι μπορεί να την αιφνιδιάσουν με φωτογραφίες από το δυστύχημα.

Ακόμη, κατέθεσε πως πήρε τα ρούχα που φορούσαν ο Kobe και η Gianna στο δυστύχημα, λόγω ανησυχίας ότι κάποιοι θα τα φωτογράφιζαν. «Υπέφεραν πολύ. Και αν τα ρούχα τους αντιπροσωπεύουν την κατάσταση των σωμάτων τους, δεν μπορώ να φανταστώ πώς κάποιος θα μπορούσε να είναι τόσο άκαρδος, να μην έχει κανένα σεβασμό για εκείνους ή τους φίλους τους και απλά να κοινοποιήσει φωτογραφίες σαν να ήταν ζώα στον δρόμο», είπε.

Η κατάθεση της Vanessa έγινε σε ένα κρίσιμο σημείο για την υπόθεση, καθώς κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ των δικηγόρων για το τι μπορούν να ζητήσουν οι εναγόμενοι από την Bryant, άλλους ενάγοντες και μάρτυρες. Ένα από τα ζητήματα για τα οποία υπάρχει μεγάλη κόντρα είναι αν η κομητεία μπορεί να ζητήσει να υποβληθούν σε ανεξάρτητες ιατρικές εξετάσεις, που περιλαμβάνουν ψυχιατρική αξιολόγηση, για κάθε έναν από τους ενάγοντες.

Οι δικηγόροι της λένε ότι αυτές οι ανεξάρτητες ιατρικές εξετάσεις είναι βάναυσες και ότι η κομητεία στέλνει ένα μήνυμα ζητώντας της. Η άλλη πλευρά απαντά ότι οι ενάγοντες υποστηρίζουν πως υπέστησαν ψυχική οδύνη εξαιτίας των ενεργειών των εργαζομένων, οπότε ένας επαγγελματίας θα πρέπει να το εξετάσει αυτό.