Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός του Σουδάν, Abdalla Hamdok, και άλλα τέσσερα μέλη της κυβέρνησης, τέθηκαν υπό κράτηση, μετά από πραξικόπημα του στρατού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πληροφοριών. Το υπουργείο είπε ότι «κοινές στρατιωτικές δυνάμεις» συνέλαβαν πολίτες μέλη του κυρίαρχου συμβουλίου και μέλη της κυβέρνησης και τους μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία. Ο πρωθυπουργός Abdalla Hamdok αρνήθηκε να εκδώσει δήλωση, πρόσθεσε.

Η στρατιωτική δύναμη έχει αποκλείσει όλες τις εισόδους στην πρωτεύουσα και αρκετές γέφυρες. Χθες Κυριακή, η αστυνομία του Σουδάν έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να αποκλείσουν κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας. Υποστηρικτές του στρατού διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα, τη δεύτερη στη σειρά, για να απαιτήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Το Σουδάν βρισκόταν στα άκρα μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος τον περασμένο μήνα, με σκληρές κατηγορίες μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών, που μοιράζονται την εξουσία μετά την ανατροπή του πρώην αυταρχικού ηγέτη, Omar al-Bashir, το 2019. Η απόπειρα πραξικοπήματος έφερε αντιμέτωπους περισσότερους συντηρητικούς ισλαμιστές που θέλουν μια στρατιωτική κυβέρνηση ενάντια σε αυτούς που ανέτρεψαν τον Bashir. Τις τελευταίες ημέρες και τα δύο στρατόπεδα είχαν βγει στο δρόμο για διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, τα στοιχεία των συλληφθέντων περιελάμβαναν τον Hamdok, τον υπουργό βιομηχανίας Ibrahim al-Sheikh, τον υπουργό πληροφοριών, Hamza Baloul, μέλος του κυβερνώντος συμβουλίου, Mohammed al-Fiky Suliman και τον Faisal Mohammed Saleh, σύμβουλο για τα μέσα ενημέρωσης του Hamdok. Ο Ayman Khalid, κυβερνήτης της πολιτείας, συνελήφθη επίσης, σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του γραφείου του στο Facebook.

Ο Jeffrey Feltmanο, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, συνάντησε Σουδανούς στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες το Σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια επίλυσης της έντονης και αυξανόμενης διαμάχης και δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ήταν «βαθιά ανήσυχη» από τις αναφορές για την στρατιωτική κατάληψη.

H Ένωση Επαγγελματιών του Σουδάν –η οποία είχε πρωτοστατήσει στις μαζικές κινητοποιήσεις οι οποίες οδήγησαν στην ανατροπή του Μπασίρ– κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να «αντισταθούν» σε οποιοδήποτε νέο πραξικόπημα.

Έκλεισε το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ

Το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ έκλεισε και οι διεθνείς πτήσεις ανεστάλησαν, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια του Ντουμπάι. Δεν έχει υπάρξει καμιά ανακοίνωση για το αεροδρόμιο από τις αρχές του Σουδάν, εν μέσω πληροφοριών για εν εξελίξει στρατιωτικό πραξικόπημα.

Διεκόπη η πρόσβαση στο διαδίκτυο

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει διακοπεί στην πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ, διαπίστωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Μέσα ενημέρωσης της αφρικανικής χώρας μετέδωσαν επίσης πως η πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει κοπεί.

Φωτογραφία: Twitter