Αναταραχή έχει προκληθεί στο Τόκιο μετά από την είδηση του γάμου της πριγκίπισσας Mako – της μεγαλύτερης ανιψιάς του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας – με τον αγαπημένο της από το κολέγιο σε μια υποτονική τελετουργία την Τρίτη που αμαυρώθηκε από χρόνια κριτικής για τη σχέση τους. Η οικογένεια της δεν ενέκρινε τον γαμπρό, ενώ ένα οικονομικό ζήτημα της μητέρας του είχε καθυστερήσει τον γάμο για χρόνια.

Θα τον πάρει όμως με παππά και με κουμπάρο – λέμε τώρα- πηγαίνοντας κόντρα στο πατροπαράδοτο. Ο γάμος τους θα περιλαμβάνει πολλά χαρτιά και μάλλον όχι και τόσο μεγάλη γιορτή. O γάμος της πριγκίπισσας Mako και του «κοινού θνητού» φίλου της, Kei Komuro, δεν θα μοιάζει σε αυτόν των ανδρικού φύλου συγγενών της.

Οι νόμοι διαδοχής της Ιαπωνίας αφορούν μόνο τους άνδρες, οπότε ως γυναίκα μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας της Ιαπωνίας, η Mako, που τριαντάρισε το Σάββατο, δεν θα ανέβει ποτέ στο θρόνο του Chrysanthemum. Όπως συνηθίζεται, θα φύγει από το αυτοκρατορικό παλάτι στο Τόκιο για να ξεκινήσει τη ζωή της ως κοινός πολίτης στο νέο σπίτι του ζευγαριού στη Νέα Υόρκη.

H σκιά ενός οικονομικού σκανδάλου στην οικογένεια του Komuro που τους έχει ταλαιπωρήσει από τότε που έκαναν γνωστή την σχέση τους πριν από τέσσερα χρόνια σημαίνει ότι ο γάμος θα προσελκύσει την προσοχή του κοινού και των μέσων ενημέρωσης για όλους τους λάθος λόγους και θα το επαναφέρει στο προσκήνιο.

Τα «εμπόδια» που αντιμετώπισε η πριγκίπισσα Mako

Πρόκειται για μια πριγκίπισσα με μια αρχαία βασιλική καταγωγή, μια οικογένεια της οποίας τα ανώτερα μέλη τιμούνται από το κοινό και τα μέσα ενημέρωσης με τρόπο ιδιαίτερο. Εν μέσω της συνεχιζόμενης δημόσιας ανακατωσούρας για τη φαινομενικά ανεπίλυτη χρηματική διαμάχη, η Mako έχει παραλείψει πολλές παραδοσιακές τελετές, αν και συνάντησε τον αυτοκράτορα Naruhito και την αυτοκράτειρα Masako την Παρασκευή.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της, η πριγκίπισσα πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού στρες λόγω της υπερβολικής κριτικής των μέσων ενημέρωσης και του κοινού. Αρνήθηκε επίσης 1 εκατομμύριο δολάρια που παραδοσιακά δίνονται σε γυναίκες που παραιτούνται από τη βασιλική τους ιδιότητα.

Ο αρραβωνιαστικός επέστρεψε στην Ιαπωνία τον περασμένο μήνα και ήρθε αντιμέτωπος με σφοδρή κριτική – έχοντας τα μαλλιά του αλογοουρά – πριν συναντήσει τη Mako για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια και επισκεφτεί τους γονείς της, μια συνάντηση που ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης ότι άργησε να ξεκινήσει, γιατί είχε κολλήσει στην κίνηση.