Είναι από αυτές τις στενάχωρες ειδήσεις, που ακόμα κι δεν γνωρίζεις προσωπικά τη θανούσα, σε πιάνει ένα ψυχοπλάκωμα. Ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά, σε ηλικία 56 ετών, έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία και φυσικά, στον πολιτικό κόσμο. Στην απώλεια της Φώφης Γεννηματά αναμένεται να αναφερθεί σε λίγα λεπτά ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

Στην Ολομέλεια επρόκειτο σήμερα να συζητηθεί το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, ωστόσο θα ανακοινωθεί αναστολή των εργασιών και συμμετοχή της Βουλής στο δημόσιο πένθος για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Η τελευταία ομιλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή ήταν στις 7/10, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ελληνογαλλική συμφωνία.

Συγκλονισμένος ο πρωθυπουργός – Επιστρέφει νωρίτερα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκλονισμένος πληροφορήθηκε στη Σαουδική Αραβία όπου μόλις έφθασε για διήμερη επίσκεψη, τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Ο πρωθυπουργός τροποποιεί το πρόγραμμά του και θα επιστρέψει στην Αθήνα αύριο το βράδυ. Η περιοδεία του στα Δωδεκάνησα που ήταν προγραμματισμένη για Τετάρτη και Πέμπτη ακυρώνεται. Η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Με θλίψη και συντριβή πληροφορήθηκα την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Την αποχαιρετώ με σεβασμό. Αλλά και πλημμυρισμένος από τις σκέψεις που προκαλεί ο τόσο άδικος και πρόωρος χαμός της. Γιατί η πολιτική υπάρχει για να είναι, πριν απ’ όλα, ανθρώπινη.

Η Φώφη υπήρξε ένας μαχητής της ζωής, πολεμώντας με αξιοπρέπεια τις δυσκολίες της υγείας της και τον εχθρό που χτύπησε την οικογένειά της. Και έμεινε όρθια ως το τέλος, υπηρετώντας το καθήκον της. Έγινε, έτσι, σύμβολο θάρρους για όλες τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες που δοκιμάζονται από σοβαρές ασθένειες.

«Κι έναν πόντο πιο ψηλά να πάτε άνθρωποι, ευχαριστώ θα σας πει ο Θεός», έγραψε ο αγαπημένος της ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Και η Φώφη ήταν ένας άνθρωπος που με τη δράση και το παράδειγμά της, πράγματι, ανέβηκε πολύ ψηλά.

Στα θερμά συλλυπητήρια όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων προς τα παιδιά, τον σύζυγο και τους δικούς της ανθρώπους, προσθέτω και τα δικά μου».

Θρήνος και συγκίνηση για τη Φώφη Γεννηματά

Απέραντη θλίψη έχει προκαλέσει η απώλεια της Φώφης Γεννήματα, η οποία κατά τη διάρκεια των χρόνων που πάλευε με τον καρκίνο, ήταν κάτι παραπάνω από αξιοπρεπής και έδωσε κουράγιο σε πολλές γυναίκες. Ήδη άνθρωποι που συμπορεύτηκαν μαζί της στον πολιτικό στίβο εξέφρασαν δημόσια τη βαθιά τους θλίψη.

Γιάννης Οικονόμου, κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Η είδηση της απώλειας της Φώφης Γεννηματά μας συγκλόνισε όλους. Ήταν μια σπουδαία πολιτικός, ήταν μια σπουδαία γυναίκα με πίστη στην δημοκρατία, που πάλεψε με πίστη στην δημοκρατία, που πάλεψε με γενναιότητα για τις αξίες και τα πιστεύω της τα πιστεύω της εκφράζουμε την θλίψη και την οδύνη μας. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογενειά της και στο ΚΙΝΑΛ. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερωθεί για την τραγική εξέλιξη και αναμένεται η τοποθέτησή του».

Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Αποχαιρετάμε την Φώφη Γεννηματά με βαθιά αισθήματα συγκίνησης. Μια γενναία γυναίκα που έδωσε με αξιοπρέπεια όλες τις μάχες της ζωής της, τις πιο μικρές και τις πιο μεγάλες, χωρίς να χάσει ποτέ το φωτεινό της χαμόγελο. Υπηρέτησε με συνέπεια και πολιτικό ήθος τις αρχές της και τον δημόσιο βίο. Με μια ευγένεια ψυχής που θα λείψει σε όλους μας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της, στους δικούς της ανθρώπους. Ο πόνος τους αυτές τις δύσκολες ώρες είναι και δικός μας».

Αλέξης Τσίπρας
«Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Έδωσε με πείσμα και αξιοπρέπεια τη μάχη για τη ζωή μέχρι το τέλος. Η απώλειά της αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συντρόφους της», έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Facebook.

Δημήτρης Κουτσούμπας
«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την πρόωρη απώλεια της Φώφης Γεννηματά, πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, την οποία αποχαιρετώ με μεγάλο σεβασμό για την εντιμότητα της, αλλά και τη γενναιότητα με την οποία έδωσε τη μάχη για τη ζωή. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της και τα μέλη του ΚΙΝΑΛ»

Kυριάκος Πιερρακάκης
«Η Φώφη Γεννηματά αγωνίστηκε με γενναιότητα, ήθος και αξιοπρέπεια τόσο στην πολιτική όσο και στις μεγάλες προσωπικές μάχες που έδωσε. Εύχομαι από καρδιάς κουράγιο και δύναμη στην οικογένεια και στους οικείους της.»

Γιάννης Πλακιωτάκης

Βασίλης Κικίλιας
«Είμαι συγκλονισμένος με τον τρόπο που έφυγε η Φωφη_Γεννηματα Είχα την τιμή να τη γνωρίσω από κοντά και να εκτιμήσω την αξιοπρέπεια της, την ακεραιότητα της και την ευγένεια και γενναιότητα του χαρακτήρα της. Συλλυπητήρια στην οικογένεια της. Η Ελλάδα πενθεί» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Θάνος Πλεύρης
«Δυστυχώς πριν από λίγο απεβίωσε η Φώφη Γεννηματά, μαχόμενη γενναία κατά της ασθένειας της. Τα θερμά μου Συλλυπητήρια στην οικογένεια της», έγραψε στο twitter o υπουργός Υγείας.

Ανδρέας Λοβέρδος
«Δεν έχω να πω κάτι. Ενημερώθηκε από τον Μανώλη Όθωνα, δεν έχω λόγια» ,δήλωσε συντετριμμένος ο Ανδρέας Λοβέρδος στο Mega.

Παύλος Γερουλάνος
«Είμαι συγκλονισμένος από την απώλεια της φίλης και συντρόφισσας Φώφης Γεννηματά. Αυτή τη στιγμή η σκέψη μου, η σκέψη όλων μας, είναι με την οικογένειά της. Αναστέλλω την προεκλογική μου εκστρατεία».

Νάσος Ηλιόπουλος
«Η Φώφη Γεννήματα μίλησε με παρρησία για τον καρκίνο. Έδωσε τη μάχη μέχρι τέλους με αξιοπρέπεια κ θάρρος. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της», έγραψε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος στο Twitter.

Παύλος Χρηστίδης
«Υπάρχουν κάποιες στιγμές που τα λόγια δεν έχουν νόημα. Ήσουν το φωτεινό χαμόγελο που ακούμπησε την ψυχή μας, ο οδηγός μας στα δύσκολα, ο φάρος μας στα σκοτάδια , ο Άνθρωπός μας. Σ’ ευχαριστώ για όλα όσα περάσαμε, για τα γέλια και τα ταξίδια μας. Ένα κομμάτι της καρδιάς μου φεύγει σήμερα», έγραψε στο Twitter ο Παύλος Χρηστίδης.

Χάρης Καστανίδης
«Αδυνατώ να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι έφυγε από κοντά μας».

Ντόρα Μπακογιάννη
«Είμαι συγκλονισμένη. Η Φώφη ήταν μια μοναδική γυναίκα που πάλεψε με αξιοπρέπεια, δίνοντας δύναμη σε όλους. Θερμά συλλυπητήρια και κουράγιο στην οικογένεια και τους φίλους της».

Άδωνις Γεωργιάδης