Την πρόταση του να μην δαιμονοποιηθεί ο υδρογονάνθρακας και να παραμείνει στο ενεργειακό πεδίο ακόμα και μετά το 2050, κατέθεσε ο Αμίν Νάσερ, CEO της Aramco, της πιο πλούσιας εταιρείας στον τομέα του πετρελαίου και των ορυκτών, με τη σημασία της στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα να βρίσκεται στην τρίτη θέση, πίσω μόνο από τη Microsoft και την Apple.
«Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να είναι μέρος του ενεργειακού μείγματος για αρκετές δεκαετίες ακόμα. Αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι όλα ίδια, αλλά θα υπάρχουν τεχνολογίες για αρκετά μειωμένες εκπομπές ρύπων» ανέφερε στο Sky News ο Σαουδάραβας, κάτι που σίγουρα δεν ηχεί καλά στ΄αυτιά των ηγετών του κόσμου που τη Δευτέρα θα συναντηθούν στη Γλασκώβη για την COP26, τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα.
Η Aramco, που δύο ημέρες νωρίτερα είχε δεσμευτεί πως θα έχει επέλθει στο λεγόμενο net emission ως το 2050, δεν θα παράγει δηλαδή περισσότερο CO2 απ΄αυτό που καταναλώνει, προειδοποιεί διά στόματος Νάσερ πως η κατάσταση σε αποθεματικό επίπεδο, θα είναι πολύ δύσκολη το 2022.
Ήδη εδώ και εβδομάδες η Ευρώπη διάγει μια ενεργειακή κρίση με την τεράστια αύξηση των τιμών και γι΄αυτό υπήρξε συμφωνία σε σύσκεψη των κρατών-μελών να ενισχύσουν την κοινωνία με ελαφρύνσεις. Το 2021 όμως αναμένεται να είναι η τελευταία χρονιά περιορισμών λόγω πανδημίας σε επίπεδο ταξιδιών και η πρόβλεψη για το 2022, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι πως οι αεροπορικές θα επανέλθουν σε νούμερα πολύ κοντινά σε αυτά που είχαν προ κορωνοϊού.
https://www.intronews.gr/6726-2-nord-stream-2-energeiakos-ekviasmos-rosia
Η Aramco είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία μετά την Apple και τη Microsoft, αλλά και ο μεγαλύτερος ρυπαντής
Παρά τις καθησυχαστικές προβλέψεις του ΟΠΕΚ, του παγκόσμιου οργανισμού πετρελαίου, ότι το 2022 θα υπάρξει περίσσευμα 1 εκατομμυρίου βαρελιών μέχρι τον Μάρτιο, σε αντίθεση με το έλλειμμα 1.5 εκατ. που είχε το 2021, η Aramco δε συμβαδίζει καθόλου με αυτή την άποψη.
«Θα πρέπει να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση που να λαμβάνει υπ΄όψιν της την ενέργεια, την αξιοπιστία, την οικονομική δυνατότητα και την ενεργειακή ασφάλεια για να αποφευχθεί μια παγκόσμια κρίση λόγω της έλλειψης αποθεμάτων. Ο υδρογονάνθρακας θα παραμένει μέρς της ενέργειας για τις επόμενες δεκαετίες.
Εάν υπάρξει ανάκαμψη των αερομεταφορών το επόμενο έτος, αυτή η πλεονάζουσα χωρητικότητα θα εξαντληθεί. Τώρα είμαστε κοντά σε μια κατάσταση όπου υπάρχει περιορισμένη προσφορά και το πλεόνασμα μειώνεται γρήγορα».
ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ινδία έχουν ήδη ζητήσει να αυξηθεί η παραγωγή και να τροφοδοτηθούν με μεγαλύτερες ποσότητες, σε μια περίοδο που το βαρέλι έχει ανέλθει στα 85 δολάρια ανά λίτρο, δηλαδή αύξηση κατά 70% σε σχέση με το 2020.
Οι πετρελαϊκές σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται σε σύγκρουση με τις κυβερνήσεις και τις ακτιβιστικές οργανώσεις, τις οποίες επικρίνουν για την πίεση τους προς την μετάβαση σε άλλες μορφές ενέργειας, αφού, σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα, αυτό δε μπορεί να γίνει με τόσο απότομο τρόπο, καθώς θα προκαλέσει οικονομική καταστροφή στην επόμενη δεκαετία.
Η Aramco, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει την ημερήσια χωρητικότητά της στα 13 εκατομμύρια βαρέλια από 12 εκατομμύρια που είναι σήμερα. Αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το έργο μέχρι το 2027. Παραμένει όμως η εταιρεία με το μεγαλύτερο αποτύπωμα ρύπανσης στο περιβάλλον.