«Τίποτα δε μπορεί να αποκλειστεί. Ούτε ακόμα και το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας». Με αυτή τη φράση η δικαστής του Νέου Μέξικο, Mary Carmack-Altwies, έδωσε το στίγμα της έρευνας για το θάνατο της Halyna Hutchins από όπλο που κρατούσε ο Alec Baldwin. Τις πρώτες ώρες και ημέρες μετά το μοιραίο, η γενική εικόνα ήταν πως το όπλο είχε μάλλον μια σφαίρα κολλημένη μέσα του και εκπυρσοκρότησε από κάποια βλάβη. Τα τελευταία 24ωρα όμως διαρρέονται διάφορες πληροφορίες από τα γυρίσματα.

Μία απ΄αυτές, που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, είναι πως μέλη του καστ και του συνεργείου, χρησιμοποιούσαν πριν το δυστύχημα, κανονικά όπλα με σφαίρες, ως μια μορφή εξάσκησης. Την πληροφορία αυτή μεταφέρει η ιστοσελίδα The Wrap, που επικαλείται πηγή από το στούντιο που έγινε το γύρισμα και κάνει λόγο για «plinking», δηλαδή τσίμπημα.

Πρόκειται για μια αργκό της οπλοχρησίας και με το τσίμπημα περνούσαν το χρόνο τους μέλη της παραγωγής της ταινίας Rust. Έτσι, αν αυτό τελικά ισχύει, πιθανολογείται ότι κάποιος άφησε ένα τέτοιο όπλο στη θέση του prop και αυτό έφερε τον θάνατο της Hutchins.

«Πηγαίνουν στις γύρω περιοχές και εξασκούν το σημάδι τους σε κουτάκια μπύρας. Είναι μια συνηθισμένη πρακτική και γίνεται με κανονικό οπλισμό. Οι πληροφορίες λένε ότι αυτό συνέβη εκείνο το πρωινό, λίγες ώρες πριν πεθάνει η Halyna Hutchins» αναφέρει χαρακτηριστικά η Sharon Waxman στο The Wrap.

https://www.intronews.gr/7329-2-alec-baldwin-ta-prota-stoicheia-gia-tin-tragodia-sta-gyrismata

Ο Alec Baldwin έκανε εξάσκηση στο τράβηγμα του όπλου όταν εκπυρσοκρότησε

«Είναι αποπροσανατολιστικό να λέμε ότι είναι prop όπλο. Πρόκειται για ένα όπλο-αντίκα που κάνει κανονικά τη δουλειά του. Υπήρχε ένας τεράστιος αριθμός σφαιρών στο γύρισμα και πρέπει να βρούμε τι είδους σφαίρες ήταν» τονίζει η Carmack-Altwies που βασίζει πολλά πάνω στη βαλλιστική έρευνα που διεξάγεται.

Η παραγωγή του Rust, πάνω στην οποία πέφτει όλη η ευθύνη, έχει μέχρι στιγμής βγάλει μια ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως θα συμπεριλάβει στην δική της, εσωτερική έρευνα τα στοιχεία που δημοσιεύονται και ότι συνεργάζεται από την πρώτη στιγμή με το αστυνομικό τμήμα του Σάντα Φε, ενώ έχουν αναλάβει την ψυχολογική υποστήριξη όσων ήταν παρόντες σε αυτό το γύρισμα. Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με το Deadline, η παραγωγή έχει προσλάβει νομική εταιρεία για τη διερεύνηση του δυστυχήματος.

Ως προς τη στιγμή του μοιραίου, ο σκηνοθέτης του Rust, Joel Souza, φέρεται να έχει περιγράψει στις αρχές πως ο θάνατος της Hutchins συνέβη όταν ο Alec Baldwin, λίγο πριν ξεκινήσει η σκηνή, έκανε εξάσκηση στο πώς τραβάει το όπλο από τη θήκη του. Μάλιστα, ο Alec Baldwin δοκίμαζε την κίνηση cross draw, που είναι όταν ένας καουμπόι τραβάει το όπλο και κινεί το χέρι του διαγώνια για να βρεθεί σε ευθεία με τον αντίθετο ώμο και να στοχεύσει.

Ο Souza εξήγησε κιόλας ότι υπήρχαν 3 άνθρωποι υπεύθυνοι για τον οπλισμό και το όπλο που δόθηκε στον Alec Baldwin είχε τσεκαριστεί από έναν εξ αυτών και τον πρώτο βοηθό σκηνοθέτη.

Πάντως, αυτή η υπόθεση θα πάρει καιρό για να εξιχνιαστεί, αφού τα αποτελέσματα από τη βαλλιστική έρευνα δεν θα είναι έτοιμα μέχρι τις επόμενες 6-10 εβδομάδες.