Έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες έχει προκαλέσει η ταυτόχρονη εμφάνιση κορωνοϊού και γρίπης, με τις μελέτες να φανερώνουν ότι ο συνδυασμός τους μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη θνητότητα.
Συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε σε μελέτη από τη Μεγάλη Βρετανία για την κοινή αυτή λοίμωξη γρίπης και Covid-19, η οποία αποδεικνύεται πως είναι κατά 20% πιο θανατηφόρα, γεγονός που εντείνει την ανάγκη εμβολιασμού -για εκείνους που δεν το έχουν κάνει ακόμα- τόσο κατά του κορωνοϊού, όσο και κατά της γρίπης.
Όσον αφορά το εμβόλιο της γρίπης, η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε χαμηλά ποσοστά, γεγονός ανησυχητικό, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, έχουν εμβολιαστεί ως τώρα περίπου 5.000 έγκυοι, 4.000 παχύσαρκοι και 20.000 υγειονομικοί, με την κ. Θεοδωρίδου να επισημαίνει ότι το μήνυμα του αυξημένου κινδύνου για τις πιο ευάλωτες ομάδες πιθανόν δεν έχει φτάσει.
Για την ώρα, παραμένει σημαντικό να πραγματοποιηθούν περισσότεροι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, και όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, «στην ώρα της μια βελονιά, σε γλιτώνει από εννιά». Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε επίσης πως «ξεπεράσαμε τους 12.795.000 εμβολιασμούς. Πάνω από 6,6 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 63% στον γενικό πληθυσμό και 71,4% επί του ενήλικου πληθυσμού».
«Περισσότεροι από 6.350.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε 60,5% ποσοστό επί του γενικού πληθυσμού και 69,8% επί του ενήλικου. Τις τελευταίες δέκα ημέρες 70.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης», συνέχισε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς
Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 75,3% έχει εμβολιαστεί
Για την ηλικιακή ομάδα 80-84, το 74,4% έχει ήδη εμβολιαστεί
Για την ηλικιακή ομάδα 75-79, το 86,4% έχει ήδη εμβολιαστεί
Για την ηλικιακή ομάδα 70-74, το 80,8% έχει ήδη εμβολιαστεί
Για την ηλικιακή ομάδα 65-69, το 82,9% έχει ήδη εμβολιαστεί
Για την ηλικιακή ομάδα 60-64, το 79,4% έχει ήδη εμβολιαστεί
Για την ηλικιακή ομάδα 55-59, το 77,8% έχει ήδη εμβολιαστεί
Για την ηλικιακή ομάδα 50-54, το 75,2% έχει ήδη εμβολιαστεί
Για την ηλικιακή ομάδα 45-49, το 72,9% έχει ήδη εμβολιαστεί
Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το 69% έχει ήδη εμβολιαστεί
Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το 62,5% έχει ήδη εμβολιαστεί
Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το 62,7% έχει ήδη εμβολιαστεί
Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 63% έχει ήδη εμβολιαστεί
Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 60,2% έχει ήδη εμβολιαστεί
Στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχει ήδη εμβολιαστεί το 35,8%
Στην ηλικιακή ομάδα 12-14 το 21,4% έχει εμβολιαστεί.
ΠΟΥ: Απέχει πολύ από το να τελειώσει η πανδημία
Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν εφησυχάζει κανέναν και καλεί τις χώρες να αναγνωρίσουν όλα τα αδειοδοτούμενα εμβόλια. Η επιτροπή, υπό την προεδρία του Γάλλου Ντινιέ Ουσέν, που συνεδριάζει κάθε τρεις μήνες για να εκτιμήσει την κατάσταση, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η πανδημία «απέχει πολύ από το να τελειώσει».
Μετά την τελευταία της συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε σήμερα μια ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος μέσω της αυξημένης χρήσης εμβολίων και θεραπειών για την Covid-19, η ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και τα μοντέλα πρόβλεψης δείχνουν ότι η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει». Αυτή η επιτροπή είναι η ίδια, η οποία στη δεύτερη συνεδρίασή της στις 30 Ιανουαρίου 2020, είχε συμβουλέψει τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε όλο τον κόσμο, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για επιδημία. Και αυτό έκανε.
Στις συστάσεις της προς τα κράτη, η επιτροπή παραμένει αντίθετη στην αρχή ενός αποδεικτικού εμβολιασμού για διεθνή ταξίδια, δεδομένης της άνισης κατανομής των εμβολίων σε όλο τον κόσμο. Ζητά επίσης από τα κράτη να «εγκρίνουν όλα τα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης» από τον ΠΟΥ.
Μέχρι στιγμής, ο ΠΟΥ έχει εγκρίνει τα δύο εμβόλια mRNA της Moderna και των Pfizer/BioNTech, τα δύο κινεζικά εμβόλια από τη Sinopharm και τη Sinovac, το εμβόλιο της Johnson & Johnson καθώς και διάφορες εκδόσεις του εμβολίου της Astrazeneca. Πολύ σύντομα αναμένεται απόφαση για το εμβόλιο Covaxin που έχει παρασκευάσει το ινδικό εργαστήριο Bharat Biotech.