Η Γερουσία της Βραζιλίας αποφάσισε, χθες, πως ο πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου πρέπει να δικαστεί για τον χειρισμό του απέναντι στη πανδημία. Για την ακρίβεια, το πόρισμα εισηγείται να παυθεί και να παραπεμφθεί σε δίκη για εννέα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου του «εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας», όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής ενέκριναν την έκθεση 1.300 σελίδων, που καλεί να ασκηθούν επίσης ποινικές διώξεις σε βάρος άλλων 77 φυσικών και νομικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων πρώην και νυν υπουργών, επιχειρήσεων, καθώς και των τριών μεγαλύτερων γιων του βραζιλιάνου ακροδεξιού προέδρου, όλων τους κοινοβουλευτικών.

Σημειώνεται πως ο αριθμός των νεκρών στη Βραζιλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος (606.000) μετά τις ΗΠΑ. Παρ΄όλα αυτά, ο Ζαΐρ Μπολσονάρου δηλώνει πως δεν φταίει σε τίποτα, αν και η δημοτικότητα του έχει μειωθεί αισθητά.

Σύμφωνα με την έκθεση, κύριος συντάκτης της ο οποίος είναι ο κεντρώος γερουσιαστής, Χενάν Καλέιρους, ο πρόεδρος περιγράφεται ως ο κύριος υπεύθυνος για τα λάθη που διέπραξε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιτρέποντας έτσι να γίνει τεράστια διασπορά στη χώρα.

https://www.intronews.gr/7452-2-gripi-kai-koronoios-anisychia-ton-eidikon-gia-taftochroni-nosisi

Βέβαια, η επιτροπή δεν μπορεί να φτάσει πιο μακριά, μιας και η έκθεση και το πόρισμα θα διαβιβαστούν στην εισαγγελία, που είναι η μόνη αρμόδια για να απαγγείλει κατηγορίες. Το ζήτημα είναι, όμως, ότι ο Μπολσονάρουμ μπορεί να στηριχτεί στον γενικό εισαγγελέα, Αουγκούστου Άρας, που είναι σύμμαχος του. Οπότε να γίνει μια τρύπα στο νερό.

Εκτός από το «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», η επιτροπή της Γερουσίας συνέστησε να απαγγελθούν οκτώ ακόμη κατηγορίες εναντίον του Μπολσονάρου, στα δικαστήρια της Βραζιλίας, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης σε έγκλημα, της παραποίησης εγγράφων, της κατάχρησης δημοσίων πόρων και της παραβίασης των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, πραγματοποιήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της πανδημίας, ενώ στην ανακοίνωση του γερουσιαστή Καλέιρους, τονίστηκε πως «το χάος της κυβέρνησης Μπολσονάρου, θα μείνει στην ιστορία».

Οι κατηγορίες, προς το παρόν τουλάχιστον, έχουν βασικά συμβολική σημασία. Καθώς ο ηγέτης της άκρας δεξιάς εξακολουθεί να διαθέτει την αναγκαία υποστήριξη στη Βουλή για να αποκρουστεί οποιαδήποτε διαδικασία με σκοπό την παύση του και την παραπομπή του σε δίκη. Για την εξεταστική επιτροπή τα εγκλήματα που του προσάπτει διαπράχθηκαν «από πρόθεση», καθώς ο πρόεδρος και η κυβέρνηση είχαν αποφασίσει να μη ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών με την ελπίδα πως ο πληθυσμός θα αποκτούσε «συλλογική ανοσία»· επρόκειτο για στρατηγική «υψηλού ρίσκου».

Στο πόρισμα καταγγέλλεται ειδικά η «εσκεμμένη καθυστέρηση» στην αγορά εμβολίων, καθώς η κυβέρνηση προτίμησε να προωθεί αναποτελεσματικές θεραπείες όπως η υδροξυχλωροκίνη με «τραγικές συνέπειες» για τους Βραζιλιάνους.
Οι γερουσιαστές εστιάστηκαν στην έρευνά τους σε περιστατικά όπως οι τραγικοί θάνατοι δεκάδων ασθενών από ασφυξία τον Ιανουάριο, εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου στη Μανάους, στην Αμαζονία, καθώς και στις δοσοληψίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και ιδιωτικούς πάροχους υγείας.