Πέρα από τους προγόνους των ανθρώπων (Homo Sapiens) και τους Νεάντερταλ, βρέθηκε και ένα τρίτο είδος που σχετίζονται άμεσα με τους προγόνους του σύγχρονου ανθρώπου, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες. Πρόκειται για το Homo Bodoensis, που έζησε πριν από περίπου 500.000 χρόνια. Το όνομα bodoensis προέρχεται από ένα κρανίο που βρέθηκε στο Bodo D’ar στην κοιλάδα του ποταμού Awash της Αιθιοπίας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εποχή είναι σημαντική γιατί τότε εμφανίστηκαν ανατομικά οι σύγχρονοι άνθρωποι, οι Homo Sapiens, στην Αφρική και οι Νεάντερταλ, στην Ευρώπη. Ωστόσο, ορισμένοι παλαιοανθρωπολόγοι έχουν περιγράψει αυτή τη περίοδο ως την απόλυτη σύγχυση, επειδή η ανθρώπινη εξέλιξη κατά τη διάρκεια εκείνης της χρονολογίας, ήταν ελάχιστα κατανοητή.
Η Dr Mirjana Roksandic, από το Πανεπιστήμιο του Winnipeg στον Καναδά και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε: «Η συζήτηση για την ανθρώπινη εξέλιξη κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου έγινε αδύνατη λόγω της έλλειψης κατάλληλης ορολογίας που αναγνωρίζει τις ανθρωπογεωγραφικές διαφοροποιήσεις» και πρόσθεσε: «Η ονομασία ενός νέου είδους είναι μεγάλη υπόθεση, καθώς η Διεθνής Επιτροπή Ζωολογικής Ονοματολογίας επιτρέπει αλλαγές ονομάτων μόνο κάτω από πολύ αυστηρά καθορισμένους κανόνες. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα παραμείνει για πολύ καιρό, ένα νέο όνομα ταξινομίας θα ζήσει μόνο εάν το χρησιμοποιήσουν άλλοι ερευνητές».
Σύμφωνα με τη νέα ταξινόμηση, το νέο είδος θα περιγράψει την πλειοψηφία των ανθρώπων του Πλειστόκαινου από την Αφρική και μερικούς από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ πολλοί από την τελευταία ήπειρο θα επαναταξινομηθούν ως Νεάντερταλ. Ο Christopher Bae, από το τμήμα ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης στο Manoa και ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης, είπε ότι η εισαγωγή του Homo bodoensis έχει στόχο «να κόψει τον Γόρδιο δεσμό και να μας επιτρέψει να επικοινωνήσουμε με πιο καθαρή ματιά για αυτήν τη σημαντική περίοδο στην ανθρώπινη εξέλιξη».
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Evolutionary Anthropology Issues News and Reviews.
Στο μεταξύ, τον Αύγουστο ο Guardian ανέφερε ότι οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαίο DNA στα λείψανα μιας γυναίκας που πέθανε πριν από 7.200 χρόνια στην Ινδονησία , μια ανακάλυψη που αμφισβητούσε όσα γνωρίζουμε για τη μετανάστευση των πρώιμων ανθρώπων. Τα λείψανα ανήκαν σε μία έφηβη με το παρατσούκλι Bessé και ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο Leang Panninge στο νησί Sulawesi της Ινδονησίας. Οι αρχικές ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν το 2015.
Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, είναι τόσο σημαντική γιατί πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που ανακαλύφθηκε αρχαίο ανθρώπινο DNA στη Wallacea , την τεράστια αλυσίδα νησιών και ατόλων στον ωκεανό μεταξύ της ηπειρωτικής Ασίας και της Αυστραλίας. Το DNA εξήχθη από το πετρώδες τμήμα του κροταφικού οστού, με τους ερευνητές να εξηγούν πως το άθικτο DNA ήταν ένα σπάνιο εύρημα.