Σε έναν κήπο της Ολλανδίας ανθίζει ένα σπάνιο φυτό σε σχήμα που παραπέμπει σε… ανδρικό μόριο. Γνωστό ως φυτό πέους, είναι η τρίτη φορά που το εν λόγω φυτό μεγαλώνει στην Ευρώπη, από το 1997, σύμφωνα με τον βοτανικό κήπο του Πανεπιστημίου Leiden, Leiden Hortus Botanicus.

Η επιστημονική του ονομασία είναι Amorphophallus decus-silvae και καλλιεργήθηκε από τον εθελοντή Rudmer Postma. Το προσωπικό του κήπου παρατήρησε πρώτη φορά το …μπουμπούκι που έσκασε, στα μέσα Σεπτεμβρίου και σε λιγότερο από ένα μήνα, έγινε περίπου μισό μέτρο ψηλό.«Λίγοι βοτανικοί κήποι έχουν το Amorphophallus decus-silvae στη συλλογή τους, καθιστώντας το ιδιαίτερα σπάνιο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το εν λόγω φυτό χρειάζεται να βρίσκεται σε πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον για να αναπτυχθεί, πράγμα που σημαίνει πως είναι δύσκολο να συμβεί στην Ευρώπη. Αλλά η μυρωδιά του βοηθά τους γεωπόνους να προβλέψουν πότε θα ανθίσει, κάτι που συμβαίνει σε δύο στάδια: τη φάση της θηλυκής άνθισης και τη φάση της αρσενικής άνθισης.

@plantwithroosCheck out this Amorphophallus decus-silvae in bloom for the first time in 24 years, and the 3r time EVER in Europe. It’s a very special, smelly day?♬ original sound – Plant with Roos

Κατά τη φάση της θηλυκής άνθισης, το λευκό, τμήμα του λουλουδιού που ονομάζεται spadix θερμαίνεται και εκπέμπει τη δυσοσμία. «Δεν μυρίζει πολύ άσχημα ακόμα, αλλά γίνεται πιο έντονη το απόγευμα», είπε η εθελόντρια κήπου και δασκάλα γιόγκα Roos Kocken σε ένα βίντεο TikTok που δημοσίευσε στις 22 Οκτωβρίου.

Οι επικονιαστές, συμπεριλαμβανομένων των μυγών, έλκονται από αυτή τη μυρωδιά, συρρέουν στο φυτό και καλύπτονται από γύρη που παράγει κατά τη φάση της αρσενικής άνθισης. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλο φυτό πέους στο Leiden Hortus Botanicus, το προσωπικό συλλέγει τη γύρη για να τη χρησιμοποιήσει αργότερα ή να τη στείλει σε άλλους βοτανικούς κήπους.

Οι στενοί συγγενείς του φυτού περιλαμβάνουν το Amorphophallus gigas και το Amorphophallus titanum, ή το φυτό πτώμα, το τελευταίο από τα οποία είναι γνωστό για τη δική του δυσοσμία, κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Το λουλούδι του πτώματος έχει εκτεθεί σε δημοφιλείς κήπους, συμπεριλαμβανομένου του Leiden Hortus Botanicus, του Βοτανικού Κήπου των Ηνωμένων Πολιτειών και του Βοτανικού Κήπου του Σαν Ντιέγκο.