Τον περασμένο Απρίλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε το κυβερνητικό σχέδιο μετεγκατάστασης εννέα υπουργείων στο συγκρότημα εργοστασίων της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ, στην περιοχή του Υμηττού. Στις αρχές του 2022 θα αρχίσει να υλοποιείται αυτή η μετεγκατάσταση η οποία θα απελευθερώσει 127 κτήρια και θα αποφέρει σε βάθος χρόνου κέρδος 1 δισ. ευρώ στο κράτος, ποσό που θα είχε δοθεί στη μίσθωση τους από ιδιώτες.
Σε άρθρο του στην κυριακάτικη Καθημερινή, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Σκέρτσος, περιγράφει το πλάνο για την ΠΥΡΚΑΛ, έναν χώρο ιστορικό που για 150 χρόνια αποτελούσε βασικό προμηθευτή του ελληνικού στρατεύματος (τα αρχικά σημαίνουν Πυριτιδοποιεί-Καλυκοποιείο).
«Στα οφέλη, ασφαλώς, πρέπει να προσθέσουμε τη δημιουργία συνεργειών και προστιθέμενης αξίας στη λειτουργία, στο συντονισμό και στην παραγωγικότητα της κυβέρνησης, τη σημαντική ενεργειακή εξοικονόμηση από τη δημιουργία νέων βιοκλιματικών κτιρίων, την αναβάθμιση του περιβάλλοντος απασχόλησης των δημοσίων λειτουργών, τη βελτίωση της προσβασιμότητας και των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πολίτη και τη θεαματική αναβάθμιση της περιοχής γύρω από το κυβερνητικό πάρκο. Όλα αυτά έχουν ήδη δρομολογηθεί για να αρχίσουν να υλοποιούνται από το 2022 που θα προκηρυχθεί το νέο έργο».
Η ΠΥΡΚΑΛ ιδρύθηκε στα 1874 και έκτοτε αποτέλεσε διαρκώς τον κύριο προμηθευτή πυρομαχικών των Ελληνικών Eνόπλων Δυνάμεων, ενώ οι εξαγωγές των προϊόντων της σε όλο τον κόσμο υπήρξαν πάντοτε πολύ σημαντικές.
Στα 1982, η ΠΥΡΚΑΛ εθνικοποιήθηκε. Εξακολουθεί να επενδύει σε έρευνα και ανάπτυξη και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε νέα προϊόντα πυρομαχικών, ναρκών, βομβών, πυροκροτητών, ηλεκτρονικών κ.α. συμμετέχει στην παραγωγή των Stinger και άλλων πυραύλων. Προχώρησε ακόμα και σε δικής της ανάπτυξης σχέδια οπλικών συστημάτων στη δεκαετία του ’90, και σε μία Ελληνικής σχεδίασης σύγχρονη ανεμογεννήτρια το 2002.
Ο κ. Σκέρτσος θεωρεί πως η απελευθέρωση του κέντρου από τόσες δημόσιες υπηρεσίες, θα προκαλέσει μια μεγαλύτερη τόνωση, αφού θα μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους μόνιμους κατοίκους, ιδιωτικές επιχειρήσεις και χώρους εστίασης, ενώ οι ήδη υπάρχοντες χώροι, δε θα εξυπηρετούν την πελατεία τους κατά βάση ως τις 15:00 το μεσημέρι.
Η ΠΥΡΚΑΛ θα αναγεννήσει μια λαϊκή περιοχή στη σκιά της Ακρόπολης
«Όραμά μας είναι ένα ζωντανό, ανοιχτό, κατοικήσιμο κέντρο της πόλης που “αναπνέει” όλες τις ώρες της ημέρας και δεν χαρακτηρίζεται από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού ή των υπουργικών κτιρίων που νεκρώνουν μετά τις 15:00 κάθε μέρα. Διότι δημοκρατική πόλη είναι η πόλη που καταφέρνει να συγκεντρώσει και να συμφιλιώσει πολλές διαφορετικές χρήσεις ταυτόχρονα.
[…]Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται μέσα στην επόμενη πενταετία η μοναδική ευκαιρία να φανταστούμε ξανά πώς θέλουμε να είναι η ζωή στο κέντρο της Αθήνας. Η απελευθέρωση 127 κτιρίων και συνολικά 350.000 τ.μ αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία να δράσουμε συλλογικά, να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε την αναζωογόνηση του κέντρου με την αξιοποίηση και την αλλαγή χρήσης τόσο των κρατικής όσο και των ιδιωτικής ιδιοκτησίας κτιρίων που θα μείνουν κενά».
[…]Στο σχέδιο μας για τη μετεγκατάσταση των υπουργείων υπάρχει ρητή πρόβλεψη για μεικτές χρήσεις στα 127 κτίρια που θα αποδεσμευτούν, με έμφαση στην επανακατοίκηση του κέντρου σε ποσοστό έως και 40% του ωφέλιμου χώρου. Προφανώς θα υπάρξουν και άλλες χρήσεις -γραφείων κατά 25%, τουρισμού κατά 20%, πολιτισμού και εμπορίου κατά 15%. Όπως και πρέπει να συζητήσουμε με θάρρος την οριστική κατεδάφιση κάποιων από αυτά ώστε να αποδοθεί περισσότερος δημόσιος χώρος στους κατοίκους».
Στην ΠΥΡΚΑΛ θα αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση και τα 9 υπουργεία συν τις 4 Ανεξάρτητες Αρχές, 80 στρέμματα χώρου, ενώ είναι σαφές πως θα διευκολυνθεί αρκετά το έργο των πολιτών που έχουν συναλλαγές με πάνω από δύο υπουργεία στην καθημερινότητα τους.
Αυτή η μετάβαση αναμένεται να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την περιοχή του Υμηττού, αλλά και των παρακείμων του, όπως τη Δάφνη, το Νέο Κόσμο και την περιοχή της Γούβας, όπου θα αυξηθούν τα μέρη εστίασης, κυρίως μπαρ και εστιατόρια που θα εξυπηρετούν τους εργαζομένους. Παράλληλα, τόνωση θα δει και η ούτως ή άλλως σε φάση ανάπτυξης πλατεία Υμηττού, που αποτελεί hub για τη νεολαία της περιοχής.
Τέλος, καθώς μιλάμε για περιοχές που βρίσκονται δίπλα σε σταθμούς μετρό, η έλευση 9 υπουργείων θα αυξήσει τη ζήτηση σπιτιών προς ενοικίαση ή αγορά και τις τιμές τους.