Από τον Μάρτιο του 2020, όταν και εμφανίστηκε η πανδημία, η Αυστραλία είχε κλείσει τα σύνορα της προς όλους. Επέτρεπε μόνο σε όσους Αυστραλούς βρίσκονταν στο εξωτερικό εκείνο το διάστημα, να επιστρέψουν και να περάσουν 15 ημέρες σε καραντίνα. Δεν επιτρεπόταν να αναχωρήσει για άλλη χώρα κανείς, ούτε κάποιος Αυστραλός να γυρίσει για λίγες ημέρες και να φύγει στο εξωτερικό όπου διέμενε μόνιμα.

Στην Αυστραλία είδαμε μια από τις πιο σκληρές πολιτικές για τον κορωνοϊό και υπήρξε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση του Morrison για το ότι θα μπορούσαν να επιτρέπουν τις διεθνείς πτήσεις με περιορισμούς και με τους επισκέπτες να μπαίνουν σε καραντίνα για κάποιο διάστημα. Ούτε αυτό δεν ήταν εφικτό. Επιπρόσθετα, σε αυτό το διάστημα υπήρχε περιορισμός ακόμα και για όσους θα επαναπατρίζονταν. Κάθε μέρα υπήρχε συγκεκριμένος αριθμός που επιτρεπόταν να επιστρέψει.

Πέρασαν 20 μήνες και μετά από την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού στη χώρα, η Αυστραλία μπορεί και πάλι να υποδεχτεί κόσμο. Όχι παντού, αλλά στις περιοχές που έχουν πιάσει ήδη το 80% του εμβολιασμού στον ενήλικο πληθυσμό, δηλαδή στις πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας και στη Βικτώρια, όπου βρίσκονται δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της, το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη.

Δάκρυα και ιστορίες απώλειας στα αεροδρόμια στην Αυστραλία

Τα αεροδρόμια γέμισαν από κόσμο που πήγε για να υποδεχτεί τους συγγενείς τους οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό. Γονείς αγκάλιασαν ξανά τα παιδιά τους ή είδαν για πρώτη φορά τα εγγόνια τους, αδέρφια συναντήθηκαν μετά από μήνες, ζευγάρια επανενώθηκαν. Τα δάκρυα ήταν πολλά στα αεροδρόμια των δύο πόλεων. Υπήρχαν όμως και οι τραγικές ιστορίες.

Ο Nick Costello, Αυστραλός που ζει μόνιμα στο Λος Άντζελες, επέστρεψε στην Αυστραλία για να βρεθεί στην κηδεία του πατέρα του, αναφέρει στο CNN. «Προσπαθώ να επιστρέψω τους τελευταίους μήνες για να δω τον πατέρα μου. Δεν τα κατάφερα να είμαι μαζί του στις τελευταίες του στιγμές. Νιώθω ότι υπάρχει ένα τεράστιο κόστος σε ανθρώπινο επίπεδο, το οποίο πλήρωσαν για πολύ καιρό οι Αυστραλοί πολίτες που ζούσαν σε άλλες χώρες ή ταξίδευαν υπερπόντια».

Ο πιλότος Michael Jungμ έφτασε στο Σίδνεϊ από τη Σιγκαπούρη. Το σπίτι του είναι στο Κουίνσλαντ, μια πολιτεία που δεν έχει άρει την απαγόρευση των διεθνών πτήσεων και εισροών. Θα αναγκαστεί να μείνει για κάποιες εβδομάδες στο Λίζμορ της Νέας Νότιας Ουαλίας, μέχρι το Μπρισμπέιν, απ΄όπου κατάγεται, να φτάσει στο 80% του εμβολιασμού.