Συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στη Βρετανία και τη Γαλλία, με τη πρώτη να δίνει διορία 48 ωρών για να υποχωρήσει η γαλλική πρωτεύουσα στη διαμάχη που προέκυψε μετά τις άδειες αλιείας. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιεί για νομικές ενέργειες που απορρέουν από την εμπορική συμφωνία μετά το Brexit.

«Οι Γάλλοι έχουν διατυπώσει εντελώς παράλογες απειλές, μεταξύ των οποίων προς τα νησιά της Μάγχης και προς την βιομηχανία μας αλιείας, και πρέπει να ανακαλέσουν αυτές τις απειλές διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε τους μηχανισμούς της συμφωνίας εμπορίου που έχουμε συνάψει με την ΕΕ για να προβούμε σε ενέργειες», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Sky η βρετανή υπουργός Εξωτερικών Liz Truss και πρόσθεσε:

«Έχουν συμπεριφερθεί άδικα και εκτός των όρων της εμπορικής συμφωνίας. Και αν κάποιος συμπεριφέρεται άδικα σε μια συμφωνία εμπορίου έχεις δικαίωμα να κινηθείς εναντίον του νομικά και να επιδιώξεις την λήψη κάποιων ανταποδοτικών μέτρων. Και αυτό θα πράξουμε αν δεν υποχωρήσουν οι Γάλλοι» και τόνισε πως αυτό το ζήτημα πρέπει να λυθεί τις επόμενες 48 ώρες.

Από την πλευρά τους, οι Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι θα απαγορεύσουν τα βρετανικά αλιευτικά σκάφη από ορισμένα λιμάνια και θα ενισχύσουν τους τελωνειακούς ελέγχους στα φορτηγά που εισέρχονται στη χώρα, εκτός εάν χορηγηθούν περισσότερες άδειες στα μικρά σκάφη τους να ψαρεύουν στα βρετανικά ύδατα. Σχεδόν 1.700 σκάφη της Ε.Ε. έχουν λάβει άδεια να αλιεύουν στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, που αντιστοιχεί στο 98% των αιτήσεων,, λέει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά αυτό το ποσοστό αμφισβητείται από το Παρίσι.

Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν οι Γάλλοι κατέσχεσαν ένα βρετανικό αλιευτικό, το the Cornelis Gert Jan, σε γαλλικά χωρικά ύδατα κοντά στο λιμάνι της Χάβρης με το αιτιολογικό ότι δεν διέθετε τις απαραίτητες άδειες, παρότι ο ιδιοκτήτης του υποστηρίζει το αντίθετο. Στο μεταξύ, αυτή η κόντρα κινδυνεύει να αποτελέσει περισπασμό στη σύνοδο COP26 για το κλίμα που ξεκίνησε χθες στη Γλασκώβη.

Ερωτηθείσα η Liz Truss γιατί το ζήτημα με τις αλιευτικές άδειες πυροδότησε νέα αντιπαράθεση, εκτίμησε ότι πιθανόν να συνδέεται με τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία τον ερχόμενο χρόνο. «Μπορείτε να πείτε ότι πλησιάζουν γαλλικές εκλογές», είπε χαρακτηριστικά.

https://www.intronews.gr/7604-2-cop26-aukus-gallia-agglia-proidopoiisi

Ο Pierre-Henri Dumont, γάλλος πολιτικός του κόμματος των Ρεπουμπλικανών, εξήγησε πως η Γαλλία θέλει απλώς το Ηνωμένο Βασίλειο να «εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του που ανέλαβε κατά τη διάρκεια της συνθήκης μετά το Brexit», εξήγησε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4. «Δεν ζητάμε κάτι άλλο. Δεν ζητάμε κάτι που δεν περιλαμβανόταν σε αυτή τη συνθήκη. Απλώς ζητάμε από τη βρετανική κυβέρνηση να εκπληρώσει και να διατηρήσει την υπογραφή της. Αυτό είναι όλο».

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, που βρέθηκε στη Ρώμη για τη σύνοδο κορυφής της G20, δήλωσε πως ο Αυστραλός πρωθυπουργός Scott Morrison, του είπε ψέματα σχετικά με την ακύρωση του συμβολαίου κατασκευής υποβρυχίων τον Σεπτέμβριο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι χρειάζονται περισσότερα προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο συμμάχων.

Επρόκειτο για την πρώτη συνάντησή τους από τότε που η Αυστραλία ακύρωσε μία συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Γαλλία, στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας αμυντικής ασφάλειας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, η οποία ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο.

Η νέα συμμαχία αμυντικής ασφάλειας, η οποία είναι γνωστή ως AUKUS, εξασφαλίζει στην Αυστραλία πρόσβαση σε τεχνολογία πυρηνικών υποβρυχίων, ενώ αιφνιδίασε το Παρίσι, προκαλώντας την ανάκληση των πρεσβευτών της Γαλλίας από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα, μετά από κατηγορίες ότι πρόδωσαν τη Γαλλία. «Έχω μεγάλο σεβασμό για τη χώρα σας. Έχω μεγάλο σεβασμό και μεγάλη φιλία για το λαό σας. Αυτό που λέω είναι ότι όταν έχουμε σεβασμό, πρέπει να είναι κανείς αληθινός και να συμπεριφέρεται ανάλογα και διαρκώς, σύμφωνα με την παραπάνω αξία» δήλωσε ο Macron σε μία ομάδα Αυστραλών δημοσιογράφων που ταξίδεψαν προκειμένου να καλύψουν δημοσιογραφικά την G20.

Σε ερώτηση για το αν κατά την άποψή του ο Morrison του είπε ψέματα, ο Macron απάντησε, «Δε νομίζω. Γνωρίζω».