Μετά το «οι επόμενες 2 εβδομάδες θα είναι δύσκολες», περνάμε στο «οι επόμενες 5 εβδομάδες θα είναι δύσκολες» και οι ανεμβολίαστοι βρίσκονται πλέον στο κέντρο πίεσης της κυβερνητικής πολιτικής. Η αυξητική τάση των κρουσμάτων, το ρεκόρ με τα 6.700 κρούσματα και τα μοντέλα των επιστημόνων που δείχνουν ότι θα παραμείνουμε σε αυτά τα επίπεδα ως τα μέσα Δεκεμβρίου, οδηγούν σε αυστηροποίηση των ρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ένα χρόνο μετά το φάντασμα ενός lockdown βρίσκεται από πάνω μας, αλλά η κυβέρνηση τονίζει την θέση της να μην επιβάλλει περιορισμούς σε εμβολιασμένους, αλλά μόνο σε όσους είναι ανεμβολίαστοι, ελπίζοντας πως θα καταφέρει να πείσει κάποιους με στόχο να πάει τον εμβολιασμό σε ένα 70% ως το τέλος του έτους. Φαντάζει απίθανο ως και ανέφικτο με τα ως τώρα δεδομένα.

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι τα 6.700 κρούσματα, αλλά το ότι μετά από 7 μήνες σκληρού lockdown, φτάνουμε στο σήμερα να έχουμε πάνω από 450 διασωληνωμένους και οι εκτιμήσεις λένε πως μπορεί να δούμε και τα νούμερα των αρχών του έτους με 600 διασωληνωμένους. Παράλληλα, αυξάνονται και οι θάνατοι. Γι΄αυτό τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο κ. Πλεύρης, υπουργός υγείας, είναι μιας μορφής lockdown για αυτούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

  • Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε όποια θέση βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων λατρείας, θα μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους με την υποχρέωση διενέργειας δύο τεστ (rapid ή μοριακό) εβδομαδιαίως.
  • Η πρόσβαση για τους ανεμβολίαστους στις δημόσιες υπηρεσίες, στις τράπεζες, σε όλους τους μεικτούς χώρους διασκέδασης, σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει, στα εμπορικά καταστήματα και σε όλες τις δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια και κάθε άλλη δράση, θα γίνεται υποχρεωτικά με μοριακό (PCR) ή rapid test.
  • Δεν θα χρειάζεται διαγνωστικός έλεγχος για τους μη εμβολιασμένου για τις αναγκαίες δραστηριότητες, όπως για την προμήθεια τροφίμων (σούπερ μάρκετ), για την άσκηση του θρησκευτικού τους δικαιώματος, καθώς επίσης και για την πρόσβαση στα φαρμακεία, όπως ίσχυε.
  • Αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα.

Όπως είπε ο υπουργός, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος, ενώ παράλληλα θα γίνει πλήρης ενημέρωση στους συμπολίτες μας για τα καταστήματα τα οποία δεν τηρούν αυτά τα μέτρα και έχουν δεχθεί ποινές. Επιπλέον, θεσπίστηκε και ευθύνη των αθλητικών συλλόγων για τους θεατές στα γήπεδα που δε φοράνε τη μάσκα, μέτρο που είναι ακατανόητο, αφού ο θεατής δε θα αντιμετωπίζει τις συνέπειες των πράξεων του.

Εκτός από τους ανεμβολίαστους, στους οποίους θα ασκηθεί γενικευμένη πίεση στις επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση θέλει να βάλει μπρος και τον γρήγορο εμβολιασμό με τρίτη, αναμνηστική δόση σε όσους έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει 6μηνο από τον εμβολιασμό τους.