Τελειωμό δεν έχει η τραγωδία στην Τουρκία, αφού μετά τον σεισμό των 7,8 ρίχτερ που ταρακούνησε τις πρωινές ώρες (03.17 ώρα Ελλάδος) τη χώρα, ένας ακόμη του ίδιου μεγέθους σημειώθηκε πριν λίγο. Το επίκεντρο είναι στην ίδια περιοχή, δηλαδή το Πάζαρτσικ, ενώ ο σεισμός συνέβη την ώρα που τα σωστικά συνέργεια παλεύουν ακόμη να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα κτίρια.

Ο απολογισμός των θυμάτων δεν έχει ακόμα καθοριστεί, ωστόσο μέχρι στιγμής γίνεται λόγος για σχεδόν 2.000 νεκρούς, τόσο από την Τουρκία όσο και από τη Συρία που επίσης μετράει τις πληγές της. Υπάρχει φυσικά φόβος πως ο αριθμός αυτός θα είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ εκατοντάδες είναι και οι τραυματίες με τα νοσοκομεία να έχουν κατακλυστεί.

Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία επικρατεί χαοτική κατάσταση, ενώ όπως είναι κατανοητό, ο νέος σεισμός ενδεχομένως να έχει δημιουργήσει επιπλέον ζημιές, μιας και ήδη κάποια κτίρια είχαν «κουραστεί» από τον πρώτο σεισμό. Ακόμα κι αν είχαν αντέξει, τώρα ενδέχεται να έχουν καταρρεύσει.

Όπως δήλωσε και ο Μανώλης Κωστίδης στο κανάλι του ΣΚΑΪ, που βρίσκεται στην Τουρκία, οι αρχές δίνουν σιγά-σιγά το νούμερο των νεκρών, αλλά αύριο η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη, με τους νεκρούς μάλλον να είναι πολλαπλάσιοι. «Είναι συγκλονιστικό αυτό που συμβαίνει, ας ευχηθούμε να μην γίνουν κι άλλοι τέτοιο μετασεισμοί».

10 πόλεις της Τουρκίας έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα

Πρόκειται για πόλεις που είναι πυκνοκατοικημένες, με 8 εκατ. κόσμο. Επίσημα έχουν καταρρεύσει 2.888 κτίρια, χωρίς να υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα, η οποία είναι πολύ χειρότερη. Η καταστροφή είναι βιβλική για την ανατολική Τουρκία σε όλα τα επίπεδα.

Ερντογάν: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί – Βοήθεια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία έχει πάει πάνω από τους 1.000, ενώ ο απολογισμός των τραυματιών ανέρχεται σε 5.383. Πρόσθεσε, επίσης, πως δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Νωρίτερα σήμερα εξέφρασε τη συμπαράσταση του στους συγγενείς των θυμάτων και απηύθυνε έκκληση για ενότητα. «Ελπίζουμε να ξεπεράσουμε μαζί αυτή την καταστροφή το συντομότερο δυνατόν και με τις λιγότερες δυνατές καταστροφές».

Σημειώνεται πως 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Παρά τις διαρκείς διπλωματικές προκλήσεις από την Τουρκία τον τελευταίο χρόνο, η Ελλάδα διά στόματος του Πρωθυπουργού της, ετοιμάζει αποστολή βοήθειας προς τη γείτονα, τόσο σε επίπεδο ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα και ιατρικό εξοπλισμό) όσο και σε δυναμικό υποστήριξης στις μονάδες απεγκλωβισμού και ανάσυρσης ζωντανών και νεκρών.

«Βαθιά θλίψη νιώθω σήμερα από τον καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία. Τα πιο εγκάρδια συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και οι σκέψεις μας είναι μαζί με όσους επλήγησαν. Η Ελλάδα κινητοποιεί τις δυνάμεις της και θα βοηθήσει άμεσα», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Twitter, με πλήθος Τούρκων να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του από κάτω.

Δύσκολες καιρικές συνθήκες στην περιοχή του σεισμού

Την ίδια ώρα, κι ενώ οι πολίτες βρίσκονται έξω προκειμένου να σωθούν από ενδεχόμενη κατάρρευση σπιτιών ή ενός νέου χτυπήματος του εγκέλαδου, οι καιρικές συνθήκες κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο δραματική. Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την ορεινή περιοχή παραλύει τα κυριότερα αεροδρόμια στη Ντιγιάρμπακιρ και στη Μαλάτια, όπου συνεχίζονται οι σφοδρές χιονοπτώσεις, με πολλούς από τους διασωθέντες να μη φορούν παρά πιτζάμες μέσα στο κρύο.

«Ακούμε φωνές στα συντρίμμια. Θεωρούμε ότι ως και 200 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα ερείπια», δήλωσε μέλος σωστικού συνεργείου που επιχειρεί σε κατεστραμμένη πολυκατοικία στην Ντιγιάρμπακιρ, μπροστά στις κάμερες του τουρκικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου NTV.

Ενώπιον μιας τέτοιας καταστροφής, κάτοικοι έχουν κινητοποιηθεί και προσπαθούν να απομακρύνουν συντρίμμια ακόμα και με γυμνά χέρια και κουβάδες.

Της πληγές της μετράει και η Συρία

Στη Σύρια, τουλάχιστον 430 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 639 τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσε ανώτερος υγειονομικός αξιωματούχος στην κρατική τηλεόραση. Η επαρχία Χαλέπι, είναι αυτή που υπέστη το σκληρότερο χτύπημα, με πολλά θύματα να βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων, τα οποία κατέρρευσαν, ενώ τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει με τραυματίες.

Σημειώνεται ότι ο απολογισμός αυτός έχει δοθεί από τις επίσημες αρχές. Δεν υπάρχει εικόνα για τον αριθμό των θυμάτων σε περιοχές, που ελέγχονται από τζιχαντιστές και αντάρτες.

Σκορδίλης: «Ο σεισμός των 7,8 είναι δυνατόν να επηρεάσει ευρύτερες περιοχές»

Ο Μανώλης Σκορδίλης αναφέρθηκε στον μεγάλο σεισμό του 1999 στο Ιζμίτ που έπληξε την Τουρκία ο οποίος μετέπειτα προκάλεσε τον σεισμό στο βόρειο Αιγαίο. Στην περιοχή την ευρύτερη έχουν γίνει σεισμοί μεγάλοι, πάνω από 6 αλλά δεν υπάρχει καταγεγραμμένος τέτοιου μεγέθους σεισμός, τόσο μεγάλος, δηλαδή της τάξεως του 7,8. Υπάρχουν σεισμοί όμως που έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή αυτή με άλλα μεγέθη που ασφαλώς ήταν πάνω από 6.

«Ένας τέτοιος σεισμός μπορεί να επηρεάσει δυνητικά ευρύτερες περιοχές. Είχαμε δει το 1999 ότι μετά τον σεισμό υπήρξε μία μεταβολή αν θυμάμαι καλά με δύο σεισμούς πάνω από 5 που εκδηλώθηκαν στο βόρειο Αιγαίο. Ο σεισμός του 1999 είχε γίνει πάνω σε ένα κομμάτι του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας και στην προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας προς τα δυτικά ήταν οι σεισμοί στο βόρειο Αιγαίο. Όπως επίσης είχαμε εκφράσει την άποψη ότι πιθανόν επιταχύνθηκε η εκδήλωση του σεισμού του 5,9 εξαιτίας του μεγάλου σεισμού του Ιζμίτ του 7,6».

«Είναι δυνατόν ο σεισμός που έγινε σήμερα των 7,8 να επηρεάσει κάποιες περιοχές όχι μόνο γειτονικές αλλά και σε μεγαλύτερες αποστάσεις, δυνητικά πάντα, δεν έχουμε κάποιο στοιχείο ώστε να το ξέρουμε σίγουρα».

Ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς στην Τουρκία

Στο παρελθόν η χώρα έχει βιώσει μεγάλους σεισμούς. Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας προκάλεσε περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές. Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους.

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.