Στην πέμπτη ημέρα της COP26, για την αντιμέτωπιση της κλιματικής κατάρρευσης, περισσότερες από 40 χώρες αυτή τη φορά, δεσμεύτηκαν να μειώσουν τον άνθρακα. Η είδηση, την οποία ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, είναι σημαντική, καθώς ο άνθρακας είναι το ορυκτό καύσιμο που συμβάλλει περισσότερο από κάθε άλλο στην κλιματική αλλαγή. Στόχος παραμένει να μην ξεπεράσει η θερμότητα τον 1,5 βαθμό κελσίου, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα.

Πολωνία, Βιετνάμ και Χιλή είναι μεταξύ εκείνων που υπέγραψαν τη δέσμευση, σε αντίθεση όμως με τις μεγάλες χώρες του πλανήτη Κίνα και ΗΠΑ, που αρνήθηκαν, όπως εξίσου η Ινδία και η Αυστραλία. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, πως κατά τη διάρκεια της COP26, και την ώρα που οι ηγέτες της Κίνας διαπραγματεύονται για την καταστροφική υπερθέμανση, η χώρα αύξησε την παραγωγή άνθρακα. Συγκεκριμένα, αύξησε κατά ένα εκατομμύριο τόνους και πλέον την ημερήσια παραγωγή άνθρακα, με φόντο τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Όσον αφορά τη δέσμευση της συνόδου κορυφής, πρόκειται για τον τερματισμό όλων των επενδύσεων σε παραγωγή ενέργειας από άνθρακα τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και τη σταδιακή κατάργηση του έως το 2030 για τις εύπορες χώρες και το 2040 για τις φτωχότερες. Δεκάδες οργανισμοί υπέγραψαν επίσης τη δέσμευση, με αρκετές μεγάλες τράπεζες να συμφωνούν να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της βιομηχανίας άνθρακα.

«Το τέλος του άνθρακα είναι ορατό», δήλωσε ο υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου Kwasi Kwarteng. «Ο κόσμος κινείται στη σωστή κατεύθυνση και είναι έτοιμος να δώσει τέλος στον άνθρακα και να αγκαλιάσει τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη ενός μέλλοντος, που στηρίζεται στην καθαρή ενέργεια», συμπλήρωσε.

 Οι εκπομπές άνθρακα επανήλθαν σε επίπεδο-ρεκόρ

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του κυριότερου αερίου που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επανήλθαν σχεδόν στο επίπεδο όπου βρίσκονταν πριν την πανδημία. Η πτώση είχε φτάσει στο 5,4% των συνολικών εκπομπών για το 2020, ωστόσο το 2021 έγινε αλματώδη αύξηση σε επίπεδο-ρεκόρ. Αναμένεται να αυξηθούν κατά 4,9%, φθάνοντας σε επίπεδο μόλις 1% κατώτερο από το απόλυτο ρεκόρ του 2019.

Οι εκπομπές που οφείλονται στην καύση πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4,4% το 2021, δεν έχουν επιστρέψει στο επίπεδο του 2019. Αλλά οι συγγραφείς της έκθεσης Global Carbon Project, υπογραμμίζουν πως ο τομέας των μεταφορών δεν έχει ακόμη επανέλθει στο επίπεδο δραστηριότητας όπου βρισκόταν πριν από την πανδημία, άρα η αύξηση υπάρχει κίνδυνος να επιταχυνθεί.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι το 2022 θα μπορούσε να σημειωθεί νέο ρεκόρ για τις παγκόσμιες εκπομπές, ανάλογα με την προβλεπόμενη αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου και καθώς τα ταξίδια συνεχίζουν να ανακάμπτουν. «Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι η αύξηση των εκπομπών συνέβη τόσο γρήγορα, παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας δεν έχει ανακάμψει ακόμη», δήλωσε η καθηγήτρια Corinne Le Quéré από το Πανεπιστήμιο της East Anglia, και μια από τη συγγραφέα της ομάδας.

Ο καθηγητής Pierre Friedlingstein από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Για να φτάσουμε στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050, πρέπει να μειώνουμε τις εκπομπές κάθε χρόνο, κατά ένα ποσό συγκρίσιμο με εκείνο κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού. Αυτό υπογραμμίζει το μέγεθος της δράσης που απαιτείται τώρα και τη σημασία του Cop26».