Την ώρα που στην Ελλάδα συνεχίζουν οι προσπάθειες για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, φέρνει την ελπίδα. Πιο συγκεκριμένα, οδηγεί σε μείωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, κατά περίπου 90%, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία.

Το Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο (Cancer Research UK) περιέγραψε τα ευρήματα αυτά ως «ιστορικά», ενώ ανέφερε ότι δείχνουν πως το εμβόλιο σώζει ζωές. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από ιούς και υπάρχει πλέον η ελπίδα ότι ο εμβολιασμός θα μπορούσε σχεδόν να εξαλείψει την ασθένεια.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, όσες έχουν εμβολιαστεί ήδη, ίσως να χρειάζονται και λιγότερες εξετάσεις του τραχήλου της μήτρας. Το εμβόλιο χορηγείται στα κορίτσια σε ηλικία μεταξύ 11 και 13 ετών, ανάλογα με το πού κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το εμβόλιο χορηγείται επίσης και σε αγόρια από το 2019.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, εξέτασε τι συνέβη αφότου το εμβόλιο χορηγήθηκε για πρώτη φορά σε κορίτσια το 2008 στην Αγγλία. Οι μαθήτριες αυτές είναι πλέον ενήλικες, περίπου στα 20 τους χρόνια. Η μελέτη έδειξε μείωση στις προκαρκινικές αλλοιώσεις καθώς και  87% μείωση στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

«Ο αντίκτυπος είναι τεράστιος», ανέφερε ο καθηγητής Peter Sasieni, ένας από τους ερευνητές στο King’s College του Λονδίνου.

Συνολικά, η μελέτη εκτιμά ότι το πρόγραμμα για τον HPV έχει αποτρέψει περίπου 450 περιπτώσεις καρκίνου και 17.200 προκαρκινικές αλλοιώσεις. Ο καθηγητής Sasieni αναφέρει ότι αυτό είναι μοναχά «η κορυφή του παγόβουνου» καθώς όσοι εμβολιάστηκαν είναι ακόμη νέοι για να εκδηλώσουν καρκίνο, έτσι τα νούμερα θα μεγαλώσουν με τον καιρό.

Όσον αφορά την εξέταση, οι γυναίκες καλούνται να κάνουν εξετάσεις κάθε τρία με πέντε χρόνια, κάτι που θα αναθεωρηθεί σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και την επιτυχία του εμβολίου. Όπως δήλωσε ο Siaseni στο BBC: «Θα πρέπει αυτό να αποτελέσει αφύπνιση για τις ρυθμιστικές αρχές, οι γυναίκες θα το διαβάσουν αυτό και θα σκεφτούν “γιατί να πάω για εξετάσεις”;» και πρόσθεσε: «Θα ήλπιζα να καταλήξουμε σε ένα νέο πρόγραμμα εξετάσεων, δύο ή τρεις φορές στη ζωή της κάθε γυναίκας και να συνεχίσουμε τις εξετάσεις σε γυναίκες που δεν έχουν εμβολιαστεί».

https://www.intronews.gr/7838-2-koronoios-8000-elegxoi-mitsotakis-lockdown

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η τελευταία λέξη σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό κατά του HPV. Υπάρχουν ακόμη ερωτήματα σχετικά με το πόσο διαρκεί η προστασία καθώς και αν θα χρειαστεί μια ενισχυτική δόση στη μέση ηλικία.  Υπάρχουν επίσης πάνω από 100 είδη ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε να χρησιμοποιεί ένα εμβόλιο που προστάτευε εναντίον δύο εξ’ αυτών και πρόκειται να ξεκινήσει τη χορήγηση ενός άλλου εμβολίου που προστατεύει ενάντια σε εννέα ιούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι η κύρια αιτία για τα κονδυλώματα. Οι εκδοχές αυτών  των ιών που προκαλούν καρκίνο οδηγούν σε επικίνδυνες μεταβολές στο DNA μολυσμένων κυττάρων που τα μετατρέπουν σε καρκίνο.

Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε μολυσμένο ιστό. Οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν μέσω του κολπικού, του στοματικού και του πρωκτικού σεξ, κι έτσι συνδέονται με καρκίνους στον πρωκτό, το πέος, καθώς και στο κεφάλι και τον αυχένα.
Ωστόσο, το 99% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τα ανθρώπινα θηλώματα.
Αυτός είναι ο λόγος που πάνω από 100 χώρες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το εμβόλιο στο πλαίσιο των σχεδίων του ΠΟΥ να κινηθεί προς την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.