Ενάμιση χρόνο με πανδημία και μισό χρόνο με εμβόλια, η Βρετανία γίνεται πλέον η πρώτη παγκοσμίως που ενέκρινε ένα αντιικό χάπι κατά του κορωνοϊού, αναπτυγμένο από την Merck και τη Ridgeback Biotherapeutics. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της πανδημίας.

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων της Βρετανίας συνέστησε το φάρμακο αυτό, που περιέχει τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη, να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωση ενός ασθενούς με covid-19 και μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η κυβέρνηση της Βρετανίας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα διευκρινίσουν εν ευθέτω χρόνω πώς θα χορηγείται αυτή η θεραπεία κατά του κορωνοϊού στους ασθενείς.

Ο κορωνοϊός απειλεί τα Χριστούγεννα

Την ίδια ώρα, ενόψει Χριστουγέννων, η κατάσταση ενδέχεται να είναι δύσκολη, προειδοποίησε σήμερα ο αναπληρωτής αρχίατρος της Αγγλίας, καλώντας τον κόσμο να συμπεριφέρεται με προσοχή και να εμβολιαστεί με ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων. Ο πρωθυπουργός Boris Johnson έχει δηλώσει με τη σειρά του πως σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την πανδημία στη διάρκεια του χειμώνα, με τους εμβολιασμούς παρά επιβάλλοντας τη χρήση μασκών ή προχωρώντας σε lockdown.

«Πάρα πολλοί πιστεύουν ότι η πανδημία αυτή έχει πλέον τελειώσει. Προσωπικά αισθάνομαι ότι έχουμε μπροστά μας μερικούς δύσκολους μήνες το χειμώνα και ότι δεν έχει τελειώσει», δήλωσε Jonathan Van-Tam μιλώντας στην τηλεόραση του BBC και πρόσθεσε ότι η συμπεριφορά των πολιτών και τα ενισχυτικά εμβόλια θα καθορίσουν πόσο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας. «Τα Χριστούγεννα και όλοι οι πιο σκοτεινοί μήνες του χειμώνα είναι εν δυνάμει προβληματικοί», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, ο Boris Johnson είχε κάνει νύξη για επιτυχία της Βρετανίας στην εκστρατεία εμβολιασμού, όταν έπαιρνε πίσω τα μέτρα, όμως όσον αφορά τις ενισχυτικές δόσεις, τα πράγματα δεν οδεύουν και πολύ καλά. Αυτό σημαίνει η ανοσία μπορεί και να μειώνεται πλέον. Η Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης έχει ανακοινώσει πως η ανάληψη δράσης τώρα μπορεί να μειώσει την ανάγκη για σκληρότερα μέτρα αργότερα.

«Τα υψηλά επίπεδα μεταδοτικότητας που βλέπουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν ανησυχητικά, όμως παραιτήθηκα από τη συμμετοχή μου στη SAGE γνωρίζοντας πως οι υπουργοί έχουν λάβει τις περισσότερες από τις σημαντικές επιστημονικές συμβουλές που χρειάζονται για τους μήνες του χειμώνα», είπε ο νυν διευθυντής της Wellcome.