Κάθε φορά που έρχεται μια περίοδος ύφεσης στην πανδημία, με τα ημερήσια κρούσματα να πέφτουν σε ελεγχόμενους αριθμούς, η ελπίδα όλων είναι πως πρόκειται για την καθοδική πορεία του κορωνοϊού προς το επίπεδο της εποχικής γρίπης. Κάθε φορά η ελπίδα ακυρώνεται σχετικά γρήγορα. Αυτό που όλοι αναρωτιούνται πια είναι πότε θα φτάσουμε στο σημείο να μη μας τρομάζει η έξαρση και ο Anthony Fauci, ο επικεφαλής του CDC, του αμερικανικού οργανισμού για λοιμώξεις και ενδημικές νόσους, μίλησε στην Deutche Welle και έδωσε τη δική του εκτίμηση.

Κοντά στις εκτιμήσεις που έχουν εκπεφραστεί από άλλους επιστήμονες το τελευταίο διάστημα, ο Anthony Fauci εξήγησε πως θα χρειαστεί ακόμα ένα ίσο διάστημα με αυτό που πέρασε, δηλαδή περίπου 18-20 μήνες, ώστε να μπορούμε να υποβιβάσουμε την πανδημία σε εποχική γρίπη που πλήττει σε ελεγχόμενο βαθμό μια περιοχή και δεν βρίσκεται σε έξαρση μαζικά σε πολλές χώρες.

«Θεωρώ πιθανό ότι μέχρι τότε θα περιορίσουμε την πανδημία, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι μέχρι το καλοκαίρι της ερχόμενης χρονιάς θα την έχουμε εξολοθρεύσει. Ελπίζω ότι μέχρι τότε δεν θα έχουμε καθημερινά 75.000 κρούσματα στις ΗΠΑ, όπως συμβαίνει σήμερα. Όμως, μην ξεχνάτε…

Ακόμα κι αν περιοριστεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων, βρισκόμαστε ακόμα στη φάση εξάπλωσης της πανδημίας. Θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος, αν όχι ενάμισης χρόνος, για να περιοριστούν τα νέα κρούσματα σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην υπάρχουν πια επιπτώσεις στην κοινωνία».