Η είδηση για την έγκριση του χαπιού της Merck από τη Βρετανία, έφερε μια πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία προχωρά με μεγαλύτερη ταχύτητα τις διαδικασίες έγκρισης του χαπιού για να διατεθεί στην Ευρώπη. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επιταχύνει την διαδικασία, ενώ όπως αποκάλυψε ο Μάρκο Καβαλάρι, επικεφαλής του οργανισμού, θα υπάρξει πλαίσιο για να χορηγείται το χάπι πριν εγκριθεί, σε έκτακτες περιπτώσεις νοσούντων.

Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει την παραγγελία της και σύμφωνα με την κ. Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, η Ελλάδα σύντομα πρόκειται να προμηθευτεί το χάπι της Merck, αλλά και τη θεραπεία των μονοκλωνικών, υπογραμμίζοντας πως οι σχετικές συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

«Περιμένουμε μονοκλωνικά να έχουμε την έγκριση και να έχουμε και φάρμακα εδώ πολύ γρήγορα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Και για τα χάπια, επίσης, είμαστε σε συνεννόηση με την εταιρεία για να μπορέσουμε να τα εισάγουμε». Από την μεριά της, η κυρία Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας που συμμετείχε στην πειραματική διαδικασία του ισραηλινού χαπιού για τον κορωνοϊό, έκανε λόγο αναφερόμενη στο χάπι της Merck για ​«πάρα πολύ ευχάριστα νέα. Γίνονται προσπάθειες να το πάρουμε και εμείς και να το έχουμε και εδώ, στην χώρα μας».

Το χάπι της Merck περιλαμβάνει την μολνουπιραβίρη, μια ουσία που λειτουργεί ως αντιιικό φάρμακο και δρα εμποδίζοντας τη διαδικασία της αντιγραφής και τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σώμα. Στην πειραματική φάση το χάπι χορηγήθηκε σε ασθενείς μέτριας ή ήπιας μορφής για 5 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων του κορωνοϊού και μειώθηκαν στο 50% οι πιθανότητες νοσηλείας ή θανάτου.

Το θετικό με το χάπι της Merck είναι πως γίνεται ευκολότερα προσβάσιμο στο κοινό, αφού εισάγεται διά στόματος στον οργανισμό, δε χρειάζεται κάποιο ραντεβού όπως τα εμβόλια, ενώ μπορεί να παραχθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες και να καλύψει και τις αδύναμες οικονομίες που σε επίπεδο εμβολίων έχουν χαμηλότατη πρόσβαση.

Το χάπι της Merck δεν θα είναι πανάκεια – Άνοιξε η πλατφόρμα για τρίτη δόση

Φυσικά το χάπι από μόνο του, τονίζουν οι επιστήμονες, δεν έχει αποδειχθεί πως αρκεί για να γίνει η δουλειά κι έτσι πάντοτε θα συστήνεται να υπάρξει εμβολιασμός, δηλαδή πρόληψη, μέχρι να χρειαστεί η αντιβίωση.

Στο κομμάτι του εμβολιασμού, στην Ελλάδα άνοιξε από σήμερα η πλατφόρμα για την τρίτη δόση. Για να μπορεί να το κάνει κάποιος, θα πρέπει να έχουν περάσει 6 μήνες από τον εμβολιασμό με Pfizer, AstraZeneca, Moderna ή δύο μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson. Για τα τρία πρώτα, η αναμνηστική δόση θα γίνεται με Pfizer, ενώ για τη Johnson θα γίνεται είτε με το ίδιο είτε με Pfizer.

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περίπου 400.000 πολίτες με την τρίτη δόση κατά του Covid-19, μιας και η χορήγησή της ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου σε υγειονομικούς και ομάδες όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι και ακολούθως σε άτομα που ζουν σε δομές όπως γηροκομεία, αλλά και άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Η τρίτη δόση κρίνεται ως αναγκαία καθώς έχει εντοπιστεί βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων της χυμικής ανοσίας, αλλά και τη λοιμογόνο δράση και τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του ιού. Με την τρίτη δόση έχει φανεί στις μελέτες πως μειώνεται κατά 11 φορές η πιθανότητα μόλυνσης, ενώ μειώνεται κατά 20 φορές η πιθανότητα βαριάς νόσησης σε σχέση με όσους έχουν κάνει δύο δόσεις.

Την ίδια στιγμή, άκρως ανησυχητικά είναι τα φαινόμενα αντίδρασης των αντιεμβολιαστών και η κοινωνική αναταραχή. Τελευταίο δείγμα είναι η απόβαση 1.500 Κρητικών αγροτών με σκοπό τη διαμαρτυρία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο όχλος των αγροτών χρησιμοποίησε τον ηλεκτρικό και οι περισσότεροι δεν φορούσαν μάσκα, περικυκλώνοντας μάλιστα μέσα στα βαγόνια πολίτες που τηρούσαν το μέτρο.

Η πορεία τους μάλιστα ξεκίνησε από το λιμάνι του Πειραιά, κατά την άφιξη τους, όπου συγκεντρωμένοι και χωρίς ίχνος απόστασης μεταξύ τους, κατευθύνθηκαν στον ηλεκτρικό τραγουδώντας Νίκο Ξυλούρη.

Δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες στο iefimerida.