Η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας κατηγορείται για απάνθρωπη συμπεριφορά, η οποία εναντιώνεται και στα δικαιώματα των ανθρώπων, από δύο θανατοποινίτες που ενημερώθηκαν για την εκτέλεσή τους μόλις λίγες ώρες πριν.
Οι φυλακισμένοι ζητούν αλλαγή και περαιτέρω κατανόηση από την κυβέρνηση. Η θανατική ποινή στην Ιαπωνία επιβάλλεται με απαγχονισμό και η πρακτική της ειδοποίησης των κρατουμένων λίγες ώρες πριν από την εκτέλεση της ποινής έχει καταδικαστεί εδώ και καιρό από διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το άγχος που ασκεί στους κρατούμενους.
Οι δύο κρατούμενοι που καταδικάστηκαν σε θάνατο κατέθεσαν μήνυση σε περιφερειακό δικαστήριο στη δυτική πόλη της Οσάκα, λέγοντας ότι η πρακτική είναι παράνομη επειδή δεν επέτρεπε στους κρατούμενους να υποβάλουν ένσταση, απαιτώντας να αλλάξει, ζητώντας αποζημίωση 94.000 δολαρίων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo την Παρασκευή.
Οι θανατοποινίτες ξυπνούν κάθε μέρα με την αγωνία και τον φόβο ότι αυτή η μέρα θα είναι η τελευταία τους, κάτι που είναι απάνθρωπο, τόνισαν οι δικηγόροι των κρατούμενων. Δεν υπάρχει νόμος που να επιβάλλει στους κρατούμενους να ενημερώνονται για την εκτέλεσή τους την ίδια μέρα και ότι η πρακτική αντίκειται στον ποινικό κώδικα.
Πόσοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο στην Ιαπωνία
Η θανατική ποινή συνήθως επιβάλλεται σε όσους έχουν διαπράξει δολοφονίες στην Ιαπωνία και έχει εξαιρετικά υψηλή δημόσια υποστήριξη. Δεν πραγματοποιήθηκαν εκτελέσεις στην Ιαπωνία το 2020 –το πρώτο έτος χωρίς εκτέλεση από το 2011– και καμία δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί για το 2021. Η μήνυση θα μπορούσε να πυροδοτήσει συζήτηση στην Ιαπωνία για το θέμα, αν και αυτός δεν είναι ο κύριος στόχος της.
Υπάρχουν 112 άνθρωποι καταδικασμένοι σε θάνατο στην Ιαπωνία, όπως ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης, αν και το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει επιβεβαιώσει τα στοιχεία. Από το 1946 ως το 2003 καταδικάστηκαν σε θάνατο 766 άτομα, εκ των οποίων εκτελέστηκαν τα 608. Επί 40 μήνες, την περίοδο από το 1989 ως το 1993 οι υπουργοί Δικαιοσύνης αρνήθηκαν να επικυρώσουν εκτελέσεις, κάτι που ισοδυναμεί με ανεπίσημο μορατόριουμ.