Περιεχόμενα
- Ελλάδα και Γερμανία με ρεκόρ κρουσμάτων
- Λετονία με lockdown και απόλυση ανεμβολίαστων εργαζομένων
- Αύξηση κρουσμάτων και στην Ιταλία – Με νέα μέτρα η Γαλλία
- Με 75% εμβολιασμένων, τα κρούσματα διπλασιάστηκαν στη Δανία
- Με αργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί στην Ουγγαρία – Η χειρότερη εβδομάδα για την Τσεχία
- Σε χαμηλά ποσοστά τα κρούσματα στην Ισπανία – Αυξημένα στην Πορτογαλία αλλά μηδαμινά σε σχέση με τον Ιανουάριο
- Σε ράντζα οι ασθενείς στη Ρουμανία – Πρωτιά για τους λιγότερους εμβολιασμένους στη Βουλγαρία
H Ευρώπη ασφυκτία από την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και μαζί τα νοσοκομεία των χωρών. Το Bloomberg σε εκτενές δημοσίευμα, δίνει την πλήρη εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε πολλές χώρες της γηραιάς ηπείρου.
Μάλιστα, σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης, τα νοσοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα με ασθενείς κορωνοϊού. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι υγειονομικές αρχές σε Ρουμανία και Βουλγαρία βρίσκονται αντιμέτωπες με τρομακτικά επίπεδα θανάτων. Επίσης, η Ρωσία ανέφερε 1.188 θανάτους από επιπλοκές της νόσου Covid μέσα σε μία ημέρα.
Ελλάδα και Γερμανία με ρεκόρ κρουσμάτων
Όσον αφορά την Ελλάδα, το Bloomberg κάνει λόγο για ρεκόρ κρουσμάτων τις τελευταίες έξι ημέρες, ενώ αναφέρεται και στα νέα μέτρα της κυβέρνησης που τίθονται σε ισχύ από σήμερα.
Στην ίδια μοίρα βρίσκεται και η Γερμανία, η οποία κατέγραψε χθες 37.120 νέα κρούσματα, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την έναρξη της πανδημίας. Αυτό οδηγεί και σε αύξηση αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, ο οποίος είναι εξίσου ο μεγαλύτερος από τον Μάιο.
Οι υγειονομικές αρχές κρούουν τον κώδωνα επισημαίνοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα ασκήσει στα συστήματα υγείας της Ευρώπης ασφυκτικές πιέσεις καθώς ο ιός δεν καταπολεμάται εύκολα. Οι ανεμβολίαστοι στη Γερμανία είναι περίπου 16 εκατομμύρια, με τις γερμανικές αρχές να προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να προχωρήσουν σε τρίτη δόση, η οποία όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, πρέπει να «είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση».
Λετονία με lockdown και απόλυση ανεμβολίαστων εργαζομένων
Είναι γεγονός πως οι κυβερνήσεις διστάζουν να προχωρήσουν σε ένα ακόμα lockdown, ωστόσο η Λετονία κατέληξε στο συμπέρασμα πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, γι’αυτό και το και επέβαλε για τέσσερις εβδομάδες. Στο μεταξύ, στο κοινοβούλιο πέρασε νόμος, δίνοντας στους εργοδότες το πράσινο φως για να απολύσουν τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
Αύξηση κρουσμάτων και στην Ιταλία – Με νέα μέτρα η Γαλλία
Η Ιταλία καταγράφει ταχεία αύξηση των κρουσμάτων, που συνδέεται και με τις διαμαρτυρίες ακτιβιστών για τα εμβόλια. Η άνοδος ώθησε τις αρχές να κάνουν εκ νέου νέα καμπάνια προκειμένου να εμβολιαστούν περισσότεροι.
Στη Γαλλία, παρά το ότι οι κυβερνητικοί περιορισμοί συνέβαλαν στη διατήρηση των κρουσμάτων σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, τα κρούσματα αρχίζουν και πάλι να αυξάνονται. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας επιστρέφει στα σχολεία, ενώ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα προχωρήσει σε διάγγελμά του την Τρίτη. Οι Γάλλοι πολίτες δείχνουν πιστοποιητικά εμβολιασμού σε εστιατόρια, κινηματογράφους και άλλους χώρους, ενώ ενισχυθεί η εκστρατεία εμβολιασμού.
Με 75% εμβολιασμένων, τα κρούσματα διπλασιάστηκαν στη Δανία
Ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες 10 ημέρες και οι νοσηλείες έχουν επίσης αυξηθεί στη Δανία, παρά το 75% του πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένο. Ο Σόρεν Μπρόστρομ, επικεφαλής της υγειονομικής αρχής της χώρας, προέτρεψε την Πέμπτη την κυβέρνηση να επαναφέρει ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού σε δημόσιες εκδηλώσεις.
Με αργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί στην Ουγγαρία – Η χειρότερη εβδομάδα για την Τσεχία
Η εκστρατεία εμβολιασμού στην Ουγγαρία δεν πάει και πολύ, ακολουθώντας πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων, η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναπόφευκτη. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν καθιστά πιο αυστηρούς ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της επανεισαγωγής της χρήσης μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι εργοδότες επιτρέπεται να απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού από τους εργαζόμενους, με όσους αρνούνται να βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών.
Η Τσεχία είχε τη χειρότερη εβδομάδα από τον περασμένο Μάρτιο. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία βρίσκονται σε υψηλό ρεκόρ έξι μηνών, ενώ αυξάνονται και οι θάνατοι. Γι’αυτό και επέβαλλε κανόνες για να καταστήσει πιο δύσκολη την επίσκεψη των ανεμβολίαστων σε εστιατόρια, καθώς και αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αλλά η επερχόμενη κυβέρνηση αρνείται να επιβάλει σκληρότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ή να κλείσει ξανά τμήματα της οικονομίας.
Σε χαμηλά ποσοστά τα κρούσματα στην Ισπανία – Αυξημένα στην Πορτογαλία αλλά μηδαμινά σε σχέση με τον Ιανουάριο
Στην Ισπανία, τα κρούσματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα από τον Σεπτέμβριο, με τις νοσηλείες να συνεχίζουν να μειώνονται αισθητά. Πάνω από το 88% των ατόμων ηλικίας 12 ετών και άνω είναι πλήρως εμβολιασμένα και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ισπανοί έχουν λάβει αναμνηστική δόση του εμβολίου, από τότε που η κυβέρνηση ενέκρινε το μέτρο στις αρχές Οκτωβρίου.
Στην Πορτογαλία, την ώρα που οι αρχές ανέφεραν την Πέμπτη τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από τις 9 Σεπτεμβρίου, τα τελευταία στοιχεία εξακολουθούν να είναι μηδαμινά σε σχέση με την κορύφωση της έξαρσης της πανδημίας τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με το χειρότερο πλήγμα. Περίπου το 86% του πληθυσμού της χώρας είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.
Σε ράντζα οι ασθενείς στη Ρουμανία – Πρωτιά για τους λιγότερους εμβολιασμένους στη Βουλγαρία
Η Ρουμανία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό θνητότητας στον κόσμο την περασμένη εβδομάδα. Η έλλειψη διαθέσιμων κρεβατιών έχει οδηγήσει σε νοσηλείες σε ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων αλλά και σε ασθενοφόρα. Μερικοί ασθενείς έλαβαν οξυγόνο ακόμη και στα αυτοκίνητά τους.
Από την άλλη, η Βουλγαρία, που κατέχει την θλιβερή πρωτιά της λιγότερο εμβολιασμένης χώρας στην ΕΕ, βίωσε την πιο θανατηφόρα εβδομάδα της πανδημίας, με περισσότερους από 1.000 θανάτους. Οι αρχές αυστηροποιούν τα μέτρα, ενώ προσπαθούν να αποφύγουν το lockdown ενόψει των γενικών εκλογών στις 14 Νοεμβρίου.
Τα δυτικά Βαλκάνια έχουν βιώσει σχεδόν επίπεδα ρεκόρ μολύνσεων τις τελευταίες ημέρες. Η Σερβία είχε τον πιο θανατηφόρο μήνα την πανδημίας τον Οκτώβριο. Το Μαυροβούνιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο βρίσκονται πολύ πίσω.
Η Κροατία χθες ενίσχυσε τα μέτρα, μετά από αναφορά ρεκόρ κρουσμάτων. Οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα περιοριστούν στα 50 άτομα, εκτός από τις περιπτώσεις που ο πολίτης θα επιδεικνύει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η κυβέρνηση επέβαλε επίσης εμβολιασμούς για όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα από τις 15 Νοεμβρίου.