Φεβρουάριος 2015. Ο 20χρονος -τότε- Βαγγέλης Γιακουμάκης με καταγωγή από Σέλλι Ρεθύμνου, ο οποίος φοιτούσε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, εξαγανίστηκε. Μια συγκλονιστική υπόθεση που «ταρακούνησε» το πανελλήνιο, φέρνοντας στο προσκήνιο το φαινόμενο «bullying».

Η εξαφάνιση του Βαγγέλη Γιακουμάκη έγινε αντιληπτή από την μητέρα του η οποία τηλεφωνούσε στο κινητό του, αλλά δεν έπαιρνε απάντηση. Στη συνέχεια η ίδια τηλεφώνησε σε συμφοιτητές του για να μάθει εάν γνωρίζουν που βρίσκεται και την ίδια ημέρα ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του.

Αρχικά οι έρευνες επικεντρώθηκαν μόνο στην ευρύτερη περιοχή της σχολής, αλλά αργότερα επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα. Κατόπιν εισαγγελικής εντολής ξεκίνησε στα τηλεοπτικά δίκτυα η προβολή κάρτας στοιχείων του φοιτητή για την διευκόλυνση των ερευνών εντοπισμού, ενώ διάφορες μαρτυρίες τον ήθελαν να βρίσκεται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια των ερευνών αποκαλύφθηκαν τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού εναντίον του Γιακουμάκη τα οποία θεωρείται ότι ήταν τα αίτια που τον ώθησαν στην εξαφάνιση.

Στις 15 Μαρτίου του 2015, έπειτα από περίπου 40 μέρες ερευνών, η σορός του Γιακουμάκη εντοπίστηκε 800 μέτρα μακριά από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Η σορός αναγνωρίστηκε από τον θείο του θύματος.

Δικαστικές εξελίξεις

Τον Απρίλιο του 2015 ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε δύο στελέχη της σχολής του φοιτητή, στον πρώην διευθυντή της Σχολής και στην υπεύθυνη της Εστίας, για συνεχή παραβίαση των καθηκόντων τους και για τους χειρισμούς τους απέναντι στην υπόθεση του Γιακουμάκη. Στις 10 Ιουνίου 2015, ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση έπειτα από αιτιάσεις της οικογένειας του Γιακουμάκη. Στις 23 Ιουνίου 2016, αποφασίστηκε η παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος λόγω της παρέμβασης του προς τον διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων. Ειδικότερα ο πρώην υπουργός φέρεται να παρενέβη στη διοίκηση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων ώστε να αποφύγει την τιμωρία της προσωρινής αποβολής ενός εκ των Κρητικών φοιτητών, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Γιακουμάκη. Να σημειωθεί ότι η τιμωρία των Κρητικών δεν σχετιζόταν με την υπόθεση Γιακουμάκη αλλά αφορούσε περιστατικό φθοράς του κτιρίου. Μαζί με τον Μαρκογιαννάκη παραπέμφθηκαν σε δίκη και ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής Κώστας Μάντζαρης και η υπεύθυνη της Φοιτητικής Εστίας με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Στις 20 Οκτωβρίου 2016 άρχισε η διεξαγωγή της δίκης στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ στις 24 Οκτωβρίου 2016 κατέθεσε για την υπόθεση ως μάρτυρας η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα. Τη Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων έβγαλε απόφαση που απάλλαξε από τις κατηγορίες την υπεύθυνη της Εστίας και τον πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης ενώ κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Κώστας Μάντζαρης έχοντας για δικηγόρο τον Αλέξη Κούγια.

Τον Δεκέμβριο του 2018 έλαβαν χώρα οι απολογίες των οκτώ ατόμων που κατηγορούνταν για πρόκληση σωματικών βλαβών και άσκηση παράνομης βίας κατά του Γιακουμάκη, κι έπειτα αφέθηκαν ελεύθεροι. Η δίκη των 9 Κρητικών σπουδαστών συμφοιτητών του Βαγγέλη Γιακουμάκη ξεκίνησε τη 8 Απριλίου 2019 στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων, όπου συνολικά κλητεύτηκαν ως μάρτυρες για να καταθέσουν 20 άτομα, ωστόσο κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής της Δίκης, οι κατηγορούμενοι δεν παρουσιάστηκαν αυτοπροσώπως στο Δικαστήριο και εκπροσωπήθηκαν δια των συνηγόρων τους, όπως τους δίνει το δικαίωμα ο Νόμος. Δυο εκ των μαρτύρων, κατά την προσφώνηση των ονομάτων, τέως σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής, δεν παρουσιάστηκαν, και για τους συγκεκριμένους δύο μάρτυρες διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή τους στο Δικαστήριο. Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν με κατηγορίες για επικίνδυνες σωματικές βλάβες από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Στις 28 Ιουνίου 2019, ανακοινώθηκαν από το δικαστήριο οι ποινές που επιβλήθηκαν στους οκτώ από τους εννέα κατηγορούμενους της υπόθεσης οι οποίοι κατηγορούνταν για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού κατ’ εξακολούθηση στο Βαγγέλη Γιακουμάκη, στους τρεις κατηγορούμενους, που ήταν ανήλικοι κατά τον χρόνο τέλεσης των πράξεων, καταλογίστηκε ποινή κοινωνικής εργασίας 150 ωρών στον τόπο διαμονής τους, ενώ για τους υπόλοιπους πέντε φυλάκιση 36 μηνών χωρίς αναστολή, εξαγοράσιμη σε 5 ευρώ την ημέρα, με ανασταλτικό χαρακτήρα στην ασκηθείσα έφεση. Ο ένατος κατηγορούμενος αθωώθηκε. Για την υπόθεση εκκρεμεί η δικογραφία για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατ’αγνώστου.

Γιακουμάκης

Στις 10 Ιουνίου 2021 ξεκίνησε σε δεύτερο βαθμό η δίκη στο Εφετείο με κατηγορούμενους οκτώ σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής των Ιωαννίνων που πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί για περιστατικά βίας σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, αλλά η δίκη διακόπηκε για της 6 Ιουλίου 2021 λόγω σοβαρού και έκτακτου κωλύματος στην Εισαγγελέα της έδρας. Στις 7 Ιουλίου 2021 οι κατηγορούμενοι στη δίκη για την υπόθεση με τον Βαγγέλη Γιακουμάκη κρίθηκαν ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό από το δικαστήριο ‒όπως και πρωτόδικα‒ οι 5 από τους 8 κατηγορούμενους, ενώ και για τους υπόλοιπους τρεις, που εκείνη την περίοδο ήταν ανήλικοι, το δικαστήριο απεφάνθη ότι τέλεσαν τις πράξεις που κατηγορούνται.

Η συγκλονιστική συνέντευξη του πατέρα του

Μετά από 6 χρόνια, ο πατέρας του αδικοχαμένου Ρεθυμνιώτη σπουδαστή έδωσε μια συγκλονιστική εξομολόγηση εκ βαθέων στην εκπομπή της ΕΡΤ “Η ζωή αλλιώς”.

Ο Ανδρέας Γιακουμάκης, συνεχίζει να πιστεύει στον άνθρωπο και σε αξίες όπως η φιλία και η αγάπη παρόλο που ο μονάκριβος γιος του, Βαγγέλης Γιακουμάκης, είχε πέσει θύμα απάνθρωπης συμπεριφοράς από συμφοιτητές του στη Γαλακτομική Σχολή που φοιτούσε. «Ο πλούτος για μένα δεν είναι τα λεφτά. Είναι οι άνθρωποι, είναι οι φίλοι… δεν είναι απλές λέξεις… είναι άλλο τι λες κι άλλο τι αισθάνεσαι».

Πληροφορίες από wikipedia