Δραματική είναι η κατάσταση στο Αφγανιστάν εξαιτίας της φτώχειας, η οποία θα χειροτερέψει ενόψει των χαμηλών θερμοκρασιών. Στο Maidan Wardak, 50 μίλια δυτικά της Καμπούλ, πλήθος ανδρών συγκεντρώνονται με την ελπίδα να πάρουν αλεύρι από σημείο διανομής. Οι στρατιώτες των Ταλιμπάν τους κρατούσαν ήσυχους, όπως γράφει το BBC, αλλά εκείνοι που δεν τους επετράπη η δωρεά, έγιναν θυμωμένοι και φοβισμένοι.
«Ο χειμώνας είναι σχεδόν εδώ», είπε ένας ηλικιωμένος και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω πώς θα το περάσω αν δεν μπορώ να φτιάξω ψωμί». Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ έχει κληθεί να αυξήσει τις προμήθειες του στο Αφγανιστάν για να βοηθήσει περισσότερους από 22 εκατομμύρια ανθρώπους. Εάν ο καιρός είναι τόσο κακός όσο προβλέπουν οι ειδικοί αυτόν τον χειμώνα, τότε ένας μεγάλος αριθμός πολιτών θα αντιμετωπίσει οξεία πείνα και εκτεταμένο λιμό.
Είναι γεγονός πως σε πολλές περιοχές της χώρας, έχουν γίνει αναφορές για εκτεταμένη ξηρασία, η οποία οποία ενισχύει την αίσθηση της αυξανόμενης καταστροφής.
Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ David Beasley που επισκέφθηκε την Καμπούλ την Κυριακή έκανε λόγο για «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στη Γη» «Το 95% των ανθρώπων δεν έχει αρκετό φαγητό και τώρα καλούμαστε να βοηθήσουμε 23 εκατομμύρια ανθρώπους που οδεύουν προς την πείνα» και πρόσθεσε: «Οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι καταστροφικοί. Θα είναι κόλαση επί Γης».
Πριν αναλάβουν οι Ταλιμπάν την εξουσία τον Αύγουστο, θεωρείτο βέβαιο πως η κυβέρνηση του προέδρου Ασράφ Γκάνι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την ένα δύσκολο χειμώνα, χάρη στη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα. Αυτή η βοήθεια «εξατμίστηκε» όταν κατέρρευσε η κυβέρνησή του.
Οι δυτικές χώρες διέκοψαν τη συνδρομή τους προς τη χώρα, καθώς δεν θέλουν να προσφέρουν βοήθεια σε ένα καθεστώς που απαγορεύει στα κορίτσια την εκπαίδευση και τάσσεται υπέρ της επανεισαγωγής της σαρία, του αυστηρού ισλαμικού νόμου.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν αυτές οι χώρες θα αντέξουν να αφήσουν εκατομμύρια αθώους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν οξεία πείνα. Το πρόγραμμα WFP καλεί τις κυβερνήσεις και τους δισεκατομμυριούχους του ανεπτυγμένου κόσμου να σταθούν στο ύψος της περίστασης.
«Προς τους παγκόσμιους ηγέτες, τους δισεκατομμυριούχους: φανταστείτε ότι αυτό ήταν το κοριτσάκι σας ή το αγοράκι σας ή το εγγόνι σας που πεθαίνει από την πείνα», είπε και πρόσθεσε: «Θα κάνατε ό,τι μπορούσατε. Και όταν υπάρχει πλούτος αξίας 400 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σήμερα στη γη, είναι ντροπή μας».
Στην πόλη Bamiyan, μία χήρα, η Fatema, έχει επτά παιδιά ηλικίας 3 έως 16.Ο σύζυγός της πέθανε από καρκίνο του στομάχου πριν από λίγο καιρό. Η φτώχεια τους έχει χτυπήσει την πόρτα, σε σημείο να ζουν σε μια σπηλιά. Υπό την τελευταία κυβέρνηση, η Fatema μπορούσε να αποκτήσει αρκετές βασικές προμήθειες, όπως αλεύρι και λάδι, αλλά αυτές σταμάτησαν γρήγορα όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία.
Η Fatema έβγαζε κάποια λίγα χρήματα βοτάνοντας το χώμα για έναν γειτονικό αγρότη. Τώρα, όμως, η ξηρασία που πλήττει αυτήν την περιοχή, έχει οδηγήσει στο να επιβιώσουν λιγότερες καλλιέργειες, επομένως και λιγότερη δουλειά. «Είμαι φοβισμένη. Δεν έχω τίποτα να δώσω στα παιδιά. Σύντομα θα πρέπει να βγω έξω και να ζητιανέψω».
Μερικοί γονείς, δε, έχουν πουλήσει τις κόρες τους σε μεγαλύτερους άντρες για γάμο. Η ίδια αρνήθηκε να το κάνει αυτό. Αλλά αν δεν ξαναρχίσει η παροχή τροφίμων, αυτή και τα παιδιά της αντιμετωπίζουν πραγματική πείνα. Τώρα το χιόνι αρχίζει να πέφτει στις κοντινές βουνοκορφές, ο χειμώνας θα είναι πολύ σύντομα εδώ, και τεράστιοι αριθμοί ανθρώπων όπως η Fatema και η οικογένειά της θα βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.