Οι αρχές της Λευκορωσίας συνόδευσαν έως και 500 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τη Μέση Ανατολή, στα πολωνικά σύνορα κάτι που θεωρείται και το αποκορύφωμα μιας θανατηφόρας κρίσης. Επτά άνθρωποι μεταξύ εκείνων που θέλουν να φτάσουν στην ΕΕ και βρίσκονται παγιδευμένοι μεταξύ των συνόρων έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, στέλνει περισσότερους από χίλιους πρόσφυγες στα σύνορα, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild» με την κυβέρνηση της Πολωνίας να συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Οι αρχές της Πολωνίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησαν σήμερα τη Λευκορωσία ότι προκαλεί μια νέα προσφυγική κρίση, καθώς μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέβασαν βίντεο με εκατοντάδες μετανάστες να κατευθύνονται προς τα πολωνικά σύνορα. Την ίδια ώρα η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι μετακινεί στρατεύματα στα σύνορά της, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα λευκορωσικά σύνορα.

Θεωρείται ως μια μορφή εκδίκησης για την κριτική στη βάναυση καταστολή της αντιπολίτευσης και των ευρωπαϊκών κυρώσεων μετά την αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair τον Μάιο, που ανοίγει στην πραγματικότητα μια νέα μεταναστευτική οδό προς το μπλοκ.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από τη λευκορωσική αντιπολίτευση NEXTA, μετανάστες – μεταξύ των οποίων μητέρες και παιδιά- που κρατούν σακίδια φαίνονται να περπατούν στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου κοντά στη Βρέστη στα δυτικά της χώρας ενώ εκατοντάδες να περιπλανώνται στα δάση του εθνικού πάρκου Bialowieza βόρεια της Βρέστης. Υπάρχουν παρόμοιες αναφορές από το βόρειο τμήμα της χώρας

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, «προετοιμάζουν επεισόδιο κοντά στην Κουζνίτσα Μπιαλόστοτσκα, που θα είναι μια απόπειρα μαζικής διέλευσης των συνόρων», κατήγγειλε ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών, Piotr Wawrzyk, στον κρατικό πολωνικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Πολύ ανησυχητικές πληροφορίες από τα σύνορα. Μια μεγάλη ομάδα μεταναστών έχει συγκεντρωθεί στη Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Κατευθύνονται προς τα σύνορα της Δημοκρατίας της Πολωνίας. Θα προσπαθήσουν να εισέλθουν μαζικά στην Πολωνία», γράφει στο Twitter ο Στάνισλαβ Ζάριν, επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας του γραφείου του πρωθυπουργού.

12.000 στρατιώτες «έτοιμοι να υπερασπιστούν τα Πολωνικά σύνορα»

Από την πλευρά της, η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας Άγκνε Μίλοτετ τόνισε ότι η χώρα της μετακινεί στρατεύματα στα σύνορα με τη Λευκορωσία προκειμένου να αντιμετωπίσει εισροές μεταναστών.

Οι λιθουανικές αρχές αρνήθηκαν να διευκρινίσουν πόσοι στρατιώτες θα μετακινηθούν στη μεθόριο, αλλά και τα ακριβή σημεία όπου θα αναπτυχθούν, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Piotr Wawrzyk, δήλωσε στο πολωνικό δημόσιο ραδιόφωνο τη Δευτέρα ότι η Λευκορωσία προσπαθούσε να προκαλέσει ένα «μεγάλο θερμό επεισόδιο, κατά προτίμηση με πυροβολισμούς και θύματα» και ο υπουργός Άμυνας, Mariusz Błaszczak, είπε ότι 12.000 στρατιώτες ήταν «έτοιμοι να υπερασπιστούν τα Πολωνικά σύνορα».

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, το καθεστώς Λουκασένκο διώχνει από τη χώρα πρόσφυγες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Αφρική και την Ασία προωθώντας τους εκτός συνόρων προς τα δυτικά για να αποσταθεροποιήσουν τη Λιθουανία, την Πολωνία και κυρίως τη Γερμανία. Οι πρόσφυγες παρέμεναν μέσα στο δάσος σε αντίξοες συνθήκες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Λουκασένκο μετά την απόφαση της Ε.Ε να κλείσει τον εναέριο χώρο πάνω από τη Λευκορωσία για τα αεροσκάφη που θέλουν να προσγειωθούν στην Ευρώπη. Με τη βοήθεια από το Κρεμλίνο, οι αρχές του Λουκασένκο έχουν ήδη απαλλάξει την πρωτεύουσα της χώρας από τους πρόσφυγες.

Ολοι όσοι μεταφέρθηκαν στο Μινσκ μέσω των λαθρεμπόρων, θα πρέπει τώρα να διασχίσουν τα σύνορα και να περάσουν απέναντι στη Πολωνία.

Η Πολωνία ενίσχυσε για άλλη μια φορά τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με τη Λευκορωσία, με την εκπρόσωπο των Πολωνών συνοριοφυλάκων, Ewelina Szczepanska, να δηλώνει σήμερα το πρωί ότι η παρουσία των συνοριοφυλάκων, της αστυνομίας και του στρατού στα σύνορα έχει αυξηθεί.

Ένα βίντεο δείχνει φρουρούς με ασπίδες παρατεταγμένους στη σειρά όπου ο φράκτης είχε παραβιαστεί, να στέκονται στο έδαφος καθώς ένα ελικόπτερο αιωρείται από πάνω. Οι Λευκορώσοι συνοριοφύλακες είπαν ότι μια μεγάλη ομάδα προσφύγων κινούνταν προς τα πολωνικά σύνορα, υποστηρίζοντας ότι η Πολωνία τηρεί μια «απάνθρωπη στάση».

Εντείνονται οι σχέσεις Πολωνίας – Λευκορωσίας

Έχει αναφέρει περισσότερες από 23.000 παράνομες διελεύσεις συνόρων της Πολωνίας φέτος, με σχεδόν τις μισές να πραγματοποιούνται τον Οκτώβριο. Πολλοί από τους μετανάστες προσπαθούν να διαφύγουν στη Γερμανία, η οποία δήλωσε ότι έχει δεχθεί περισσότερους από 6.100 πρόσφυγες μέσω Πολωνίας προερχόμενοι από τη Λευκορωσία από την αρχή του έτους.

Θεώρησαν την οργανωμένη εκροή ως μια δραματική προσπάθεια του Λουκασένκο να αυξήσει την πίεση στη γειτονική Πολωνία. Οι εντάσεις εκτοξεύτηκαν μεταξύ των δύο χωρών με την απότομη αύξηση των συνοριακών διελεύσεων τον Οκτώβριο. Μάλιστα, Πολωνοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τα λευκορωσικά στρατεύματα ότι πυροβόλησαν πέρα ​​από τα σύνορα.

Η Λευκορωσία αρνήθηκε ότι έχει ρόλο στην κατεύθυνση της ροής μεταναστών. «Η αδιαφορία και η απάνθρωπη στάση των πολωνικών αρχών ώθησε τους πρόσφυγες να κάνουν ένα τέτοιο βήμα απελπισίας», ανέφερε σε δήλωση τη Δευτέρα ο Λευκορώσος συνοριοφύλακας.