Εντός του 2021, έχουν διαπραχθεί 12 δολοφονίες γυναικών στην Ελλάδα. Εγκλήματα που συγκλόνισαν τη χώρα, όπως κάθε τέτοια αποτρόπαια πράξη, άλλωστε, προκαλώντας εξίσου ανησυχία για την ενδοοικογενειακή βία, περιστατικά της οποίας αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η Ελλάδα πρόκειται να ξεκινήσει εκστρατεία, δίνοντας χέρι βοηθείας στα θύματα, προτρέποντας τα να μη φοβηθούν και να μιλήσουν. Εκτός από τις στυγερές δολοφονίες, το 2021 άνοιξε και ο ασκός του αιόλου στον αθλητισμό και στην τέχνη, με τη Σοφία Μπεκατώρου να ξεκινάει το κίνημα #metoo, για τη σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση.

Όπως εξήγησε η Μαρία Συρεγγέλα, εξωκοινοβουλευτική Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η νέα πρωτοβουλία έχει σκοπό να μεταδώσει το μήνυμα πως παντού, «ακόμα και στο τελευταίο χωριό», υπάρχει βοήθεια στις γυναίκες που έχουν παγιδευτεί σε σχέση βίας.

https://www.intronews.gr/8082-2-lefkorosia-1-000-metanastes-polonika-synora

«Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει είναι ανησυχητικό και το μήνυμα μας είναι ‘μίλα, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε’», είπε η Μαρία Συρεγγέλα στον Guardian, τονίζοντας πως τώρα είναι ζωτικής σημασίας τα θύματα της της ενδοοικογενειακής βίας να γνωρίζουν ότι υπάρχει βοήθεια. «Είναι πολύ σημαντικό να αντιλαμβάνονται οι γυναίκες τις ενδείξεις».

Τα τηλεοπτικά κανάλια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο Τύπος, θα συμβάλλουν στην προσπάθεια ανάδειξης συμβουλευτικών κέντρων που έχουν δημιουργηθεί για την παροχή ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης. Έχει επίσης δημιουργηθεί μια δωρεάν γραμμή βοήθειας που προσφέρει υποστήριξη. «Συχνά οι γυναίκες φοβούνται να μιλήσουν. Το θεωρούν ταμπού και παραμένουν σιωπηλές», είπε η Συρεγγέλα.

Η ενδοοικογενειακή βία δεν έχει συζητηθεί πότε τόσο δημόσια στην Ελλάδα, πόσω μάλλον όταν οι παγιωμένες πατριαρχικές απόψεις άργησαν να αλλάξουν (σε ορισμένες περιοχές της επαρχίας υπάρχουν ακόμα) ή έχουν αφήσει κατάλοιπα στις επόμενες γενιές. «Ο αριθμός των γυναικών αυξήθηκε», είπε η Κατερίνα Κωστάκη, ψυχολόγος σε συμβουλευτικό κέντρο έξω από την πλατεία Συντάγματος και πρόσθεσε: «Όλα αυτά τα περιστατικά έχουν προκαλέσει πολύ άγχος και πόνο ακόμη και στα θύματα που μπορεί να έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους. Πολλές γυναίκες νιώθουν ενοχές και ντροπή που βρίσκονται με βίαιους άνδρες και ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να είναι επόμενες (να σκοτωθούν)».

Οι δολοφονίες άσκησαν πίεση στην κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζει ο Guardian, αλλά οδήγησαν σε ένθερμες εκκλήσεις για αλλαγές στον ποινικό κώδικα της Ελλάδας. Υπάρχουν απαιτήσεις να χαρακτηριστεί η γυναικοκτονία ως διακριτό έγκλημα για να σταματήσουν οι δράστες να χρησιμοποιούν νομικά κενά, σε μια προσπάθεια να επιβληθούν πιο ήπιες ποινές. Ποιος ξεχνάει, άλλωστε, το «κακιά στιγμή»;

Ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αθήνας, διέταξε τους νομικούς να επιταχύνουν τις υποθέσεις ενδοοικογενειακής κακοποίησης υιοθετώντας ένα σύστημα που θα επέτρεπε στους υπόπτους να κατηγορηθούν, να συλληφθούν και να δικαστούν εντός 48 ωρών από τη διάπραξη του εγκλήματος.

https://www.intronews.gr/8115-2-koronoios-triti-dosi-emvoliou-kai-prin-to-examino

Η εν λόγω παρέμβαση περιγράφηκε ως πρωτοποριακή για ένα σύστημα ποινικής δικαιοσύνης που είναι σχετικά αργό. «Είναι ένα σημείο καμπής», δήλωσε η Μαρία Γαβουνέλη, πρόεδρος της ελληνικής εθνικής επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και καθηγήτρια διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Οι Έλληνες εισαγγελείς θα μπορούν τώρα να χρησιμοποιούν κάθε νομική διάταξη του ποινικού κώδικα όταν αντιμετωπίζουν γυναικοκτονίες», είπε.

Η Μαρία Συρεγγέλα κατέληξε στο ότι «δεν θα ασκήσουν δίωξη απλώς για φόνο, αλλά θα λάβουν επίσης υπόψη τις επιβαρυντικές περιστάσεις. Είναι πολύ σημαντικό».

Την κυβερνητική εκστρατεία πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες που θα έχουν ως στόχο να μεταδώσουν το μήνυμα ότι οι γυναίκες είναι ίσες με τους άνδρες.