Πέρασαν οκτώ χρόνια από τον φόνο της Reeva Steenkamp, η οποία δολοφονήθηκε από τον σύντροφο της Oscar Pistorius, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, το 2013. Ο Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης κρίθηκε ένοχος ένα χρόνο μετά, με ποινή φυλάκισης τα 13 έτη, σε ένα έγκλημα που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ.

Ωστόσο, το 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής αποφάσισε να αυξήσει κατά πέντε μήνες την φυλάκιση του. Έχοντας εκτίσει το μισό της ποινής του, ο Pistorius έχει το δικαίωμα να κάνει αίτηση για να εξεταστεί το αίτημά του.

Όπως αναφέρει το BBC, ο 34χρονος παραολυμπιονίκης εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή και πλέον είναι πιθανό να συναντήσει τους γονείς της Reeva, June και Berry, στο πλαίσιο της αποκαταστατικής δικαιοσύνης αλλά και της διαδικασίας αποφυλάκισης εν γένει.

Σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Σωφρονιστικών Υπηρεσιών της Νότιας Αφρικής ανέφερε πως μια συνάντηση του Pistorius με την οικογένεια Steenkamp είναι πιθανή, περιγράφοντας πως πριν εξεταστεί η υπό όρους αποφυλάκιση, οι παραβάτες πρέπει «να αναγνωρίσουν και να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους».

Η πλευρά της οικογένειας Steenkamp, μέσω της δικηγόρου της, Tania Koen, είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει στον διάλογο , ενώ η μητέρα του θύματος, έλεγε πάντα πως έχει συγχωρήσει τον Pistorius, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να πληρώσει για ό,τι έκανε.

H διαδικασία αποφυλάκισης του δεν πρόκειται να συμβεί πριν τον Μάρτιο του 2023, όπως αναφέρει η δικηγόρος της οικογένειας. Ωστόσο, αφεθεί υπό όρους ελεύθερος, ο Πιστόριους θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στο σπίτι και θα πρέπει να παρουσιάζεται τακτικά στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Η δολοφονία

Ήταν 14 Φεβρουαρίου του 2013, όταν αργά τη νύχτα ο Pistorius ξύπνησε από θορύβους μέσα στο σπίτι του. Όπως είπε ο ίδιος, νόμιζε ότι ήταν διαρρήκτες γι’αυτό και πανικόβλητος πήρε το όπλο που φύλαγε στο κρεβάτι και άρχισε να σέρνεται έξω απ’το δωμάτιο.

Το γεγονός ότι δεν φορούσε τα προσθετικά μέλη, του θόλωσε ακόμα περισσότερο το μυαλό. Την ώρα εκείνη η πόρτα του μπάνιου έκλεισε απότομα, οπότε ο παραολυμπιονίκης πήγε προς τα εκεί και έριξε τέσσερις φορές στη κλειστή πόρτα. Γύρισε προς το δωμάτιο να δει αν η Reeva ήταν καλά, δεν την βρήκε και θεώρησε πως ήταν κι εκείνη κλεισμένη στο μπάνιο.

Έσπασε την πόρτα με τα προσθετικά μέλη και την είδε να κείτεται σε μία λίμνη αίματος. Προσπάθησε να την επαναφέρει στη ζωή, αλλά μάταια. Φώναξε τον γείτονα για βοήθεια, επιβεβαιώνοντας κι εκείνος πως δεν είχε σφυγμό.

Αυτή ήταν η εκδοχή του Oscar Pistorius, ωστόσο δεν έπεισε τις αρχές, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν τις έρευνες. Ο χρυσός παραολυμπιονίκης παρά την πίεση που δέχτηκε, παρέμεινε πιστός στην εκδοχή του.

Το ζευγάρι είχε καυγάδες

Το ζήτημα είναι πως παρά το γεγονός ότι ο Oscar και η Reeva ήταν από τα πιο αγαπητά ζευγάρια, όλοι γνώριζαν πως πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας υπήρχαν έντονοι καυγάδες. Πολλοί έλεγαν πως ο Oscar ήταν βίαιος και κτητικός, καθώς και ότι είχε εμμονή με τα όπλα. Οι γείτονες, το μοιραίο βράδυ, αποκάλυψαν πως άκουγαν το ζευγάρι να τσακώνεται και την Reeva να φωνάζει για βοήθεια.

Οι μάρτυρες στο δικαστήριο κατέθεσαν πως ήταν αδύνατο να μην είχε ακούσει τις φωνές της γυναίκες του στο μπάνιο, η οποία σημειωτέον ήθελε διαζύγιο. Οι πρώτες σφαίρες δεν την είχαν τραυματίσει θανάσιμα, με αποτέλεσμα η ίδια να βγάζει κραυγές ζητώντας βοήθεια.

Τελικά το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ τον αθώωσε από τις κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης και φόνο β’ βαθμού.