Mια virtual περιήγηση στην γενέτειρα των θεσμών και ιδανικών, δηλαδή στην Αρχαία Ολυμπία, όπως ήταν πριν από 2.000 χρόνια, θα μπορούν να κάνουν θεατές από όλο τον κόσμο, χάρη στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.

Το έργο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» είναι μια νέα συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft. Στόχος του είναι η ψηφιακή διατήρηση και αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου για τις επόμενες γενιές μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

Το μέρος ξαναζωντανεύει και οι θεατές έχουν την δυνατότητα να δουν όλα όσα συνδράμουν στην πολιτιστική μας κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένων της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, ακόμα και των πολιτικών ιδεωδών.

Οι λάτρεις της ιστορίας, του αθλητισμού, της τέχνης και του πολιτισμού μπορούν να περιπλανηθούν, αλληλεπιδράσουν ψηφιακά με τα κτήρια και τα τεχνουργήματα του ιστορικού χώρου. Αυτό θα γίνεται μέσω διαδραστικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, μίας εμπειρίας μέσω υπολογιστή, καθώς και της έκθεσης του Microsoft HoloLens 2, που στεγάζεται στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθηνών.

Αν και 27 κύρια μνημεία και πολλά άλλα μικρότερου μεγέθους εξακολουθούν να βρίσκονται στην Αρχαία Ολυμπία, η ψηφιακή διατήρησή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για την μεταλαμπάδευση ιδανικών-αξιών στις νέες γενιές.

Μεταξύ των μνημείων που αποκαθιστά το έργο στην Αρχαία Ολυμπία είναι το αυθεντικό Ολυμπιακό Στάδιο, οι ναοί του Δία και της Ήρας και  το εργαστήριο του γλύπτη Φειδία. Αυτά τα μνημεία άντεξαν χιλιάδες χρόνια, πέρασαν από κακουχίες, κακοκαιρίες, πολέμους, σεισμούς, για αυτό συντηρούνται και αποκαθίστανται σχολαστικά από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στην τρισδιάστατη εμπειρία, αυτά τα κτίρια ανασυντίθενται με ρεαλιστική λεπτομέρεια, με επίπονη έρευνα από διεπιστημονική ομάδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για να είναι όσο το δυνατόν πιο πιστά στην αρχική τους μορφή. Αυτό περιλαμβάνει ιστορικά χρονοδιαγράμματα των αλλαγών του χώρου, με την πάροδο του χρόνου, και απεικονίσεις τεχνουργημάτων από κάθε περίοδο.

Ο χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας αναπαρίσταται με ακριβείς ψηφιακές λεπτομέρειες, επιτρέποντάς σας να μοιραστείτε την πολιτιστική κληρονομιά αυτού του εντυπωσιακού χώρου, ενώ παράλληλα την γνωστοποιεί και στο εξωτερικό, ενθαρρύνοντας την παγκόσμια κοινότητα να ενστερνιστεί την ιδέα της εξεύρεσης κοινού τόπου μέσω της κοινής ιστορίας μας.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=UjpwFXvl384&feature=emb_title

Η παρουσίαση του «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» από τον πρωθυπουργό

«Το έργο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» είναι ένας μοναδικός τρόπος να γνωρίσεις την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Οι επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο μπορούν να “επισκεφθούν” μέσα από την ψηφιακή απεικόνιση το χώρο όπως ήταν στην αρχαιότητα και να βιώσουν την ιστορία και τις αξίες που πρεσβεύει, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το έργο για την ψηφιακή διατήρηση της Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί ένα σημαντικό  επίτευγμα στον τομέα της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Φέρνει κοντά τον ανθρώπινο παράγοντα και την τεχνολογία αιχμής, και προσκαλεί τις επόμενες γενιές να εξερευνήσουν το παρελθόν μας με νέους τρόπους», δήλωσε ο Brad Smith, Πρόεδρος της Microsoft.