Στα μικράτα μας – όχι ότι έχουμε μεγαλώσει και τόσο πολύ πια – αν είχαμε τη δυνατότητα να ξεμεθάμε χωρίς να χρειάζεται να φάμε βρώμικο, να πίνουμε άφθονο νερό ή στη χειρότερη να ξερνάμε σε κάποια τουαλέτα, θα το κάναμε. Ή ακόμα καλύτερα, αν είχαμε αυτό το δαχτυλίδι που ανακάλυψαν στο Ισραήλ, θα το θέλαμε απαραιτήτως.
Συγκεκριμένα, αρχαιολόγοι στο Ισραήλ ανακάλυψαν ένα αρχαίο δαχτυλίδι από χρυσό και μωβ αμέθυστο, το οποίο, όπως υποδηλώνει και το όνομα του λίθου που το κοσμεί, προοριζόταν να βοηθά όποιον το φορούσε να ξεμεθύσει. Χωρίς, δηλαδή, να βιώνει το hangover.
Το δαχτυλίδι βρέθηκε μόλις 150 μέτρα μακριά από τα ερείπια μιας αποθήκης, όπως αναφέρει το CNN, που περιείχε αμφορείς, ένα είδος βάζου που χρησιμοποιoύταν για την αποθήκευση κρασιού. Ο χώρος της ανασκαφής χρονολογείται περίπου στον 7ο αιώνα γύρω στο τέλος της βυζαντινής εποχής και στις αρχές της Πρώιμης Ισλαμικής περιόδου, αν και αξιωματούχοι είπαν ότι το δαχτυλίδι θα μπορούσε να είναι ακόμη παλαιότερο.
Η αποθήκη αποτελεί ένα από τα ευρήματα μιας εκτεταμένης ανασκαφής στην ισραηλινή πόλη Γιαβνέ. Η εν εξελίξει ανασκαφή έχει ως τώρα αποκαλύψει το μεγαλύτερο γνωστό οινοποιείο της βυζαντινής εποχής, σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.
Όσον αφορά το δαχτυλίδι, οι αρχαιολόγοι εξήγησαν, σε πρόσθετη ανακοίνωσή τους, ότι ήταν πολύ πιθανόν να φοριόταν για να περιορίζει τις δυσάρεστες συνέπειες της μέθης. «Τα χρυσά δαχτυλίδια με ένθετη πέτρα αμέθυστου ήταν κοινά στον ρωμαϊκό κόσμο και είναι πιθανό το συγκεκριμένο δαχτυλίδι να ανήκει σε μέλος της ελίτ που ζούσε στην πόλη, ήδη από τον 3ο αιώνα μ.Χ.», ανέφερε το δελτίο τύπου.
Όπως αναφέρουν οι αρχαιολόγοι, ο αμέθυστος είχε πάρει στην αρχαιότητα το όνομά του από τις θεραπευτικές ιδιότητες που του αποδίδονταν, καθώς θεωρούταν πως απέτρεπε την μέθη. Πρόκειται, επίσης, για έναν ημιπολύτιμο λίθο με θρησκευτικές συνδηλώσεις, καθώς αναφέρεται και στη Βίβλο.
Ο Elie Haddad, συνδιευθυντής της ανασκαφής, δήλωσε σε μια δήλωση τύπου ότι το αντικείμενο μπορεί να «ανήκε στον ιδιοκτήτη της υπέροχης αποθήκης (οινοποιείου), σε κάποιον εργοδηγό» ή σε έναν «άτυχο επισκέπτη, ο οποίος έπεσε και έχασε το πολύτιμο δαχτυλίδι του». Ο αμέθυστος δεν είναι η μόνη αρχαία θεραπεία του «hangover» που έχει εγκαταλειφθεί στην σύγχρονη εποχή.
Το 2015, μια αρχαία ελληνική θεραπεία αποκαλύφθηκε χάρη σε έναν πάπυρο 1.900 ετών, ο οποίος συνιστούσε να φορά κανείς ένα περιδέραιο από φύλλα δάφνης ως «θεραπεία του πονοκεφάλου από μέθη», σύμφωνα με το Live Science. Στην αρχαία Μεσοποταμία, μαρτυρείται η ύπαρξη ενός γιατρού, ο οποίος συνιστούσε ένα βάμμα από γλυκόριζα, πικροδάφνη, φασόλια, λάδι και κρασί στην περίπτωση που ένας «άνθρωπος ήπιε δυνατό κρασί και το κεφάλι του επηρεάστηκε».