Για 4η συνεχόμενη ημέρα, τα κρούσματα βρέθηκαν πάνω από τις 7.000, παρουσίασαν όμως μια πτώση σε σχέση με τα 8.163 της Τρίτης. Σε κάθε περίπτωση, η πρόβλεψη για τα 10.000 κρούσματα είναι ακόμα on the table, το lockdown πλανάται στην ατμόσφαιρα και μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου δεν προβλέπεται να απομακρυνθούμε απ΄αυτόν τον κίνδυνο. Η πίεση στο ΕΣΥ με διασωληνωμένους είναι μεγάλη και, παρόλο που οι θάνατοι είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρσι, οι ανάγκες για ΜΕΘ είναι εξίσου μεγάλες, με αναφορές ακόμα και για δεκάδες ανθρώπους να περιμένουν σε ράντζα σε ένα μόνο νοσοκομείο.

«Το πού θα πάμε εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας… Μπορεί να χρειαστεί σειρά μέτρων γενικώς. Εξαρτάται πώς θα πάνε τα πράγματα. Αν ο κορωνοϊός συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτος, λογικά θα λαμβάνονται και πιο αυστηρά μέτρα. Ο καθένας να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να προστατέψει τον εαυτό του. Δεν το περίμενα να είχαμε τόσο εκθετική αύξηση, οι θάνατοι εξακολουθούν να είναι περισσότεροι από τη Δυτική Ευρώπη.

Έχουμε λιγότερους θανάτους από πέρυσι, παρόλα αυτά είναι μεγάλος αριθμός, και πιέζεται το ΕΣΥ που είναι εξουθενωμένο» ανέφερε χθες στον ΣΚΑΪ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ποιο είναι το σχέδιο από δω και πέρα; Το καθολικό lockdown έχει απορριφθεί διά ροπάλου τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από άλλα μέλη της κυβέρνησης, όπως ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης που σε τηλεοπτική του παρουσία εξήγησε πως θα ήταν άδικο να τιμωρηθούν οι εμβολιασμένοι. Επομένως, κι ενώ τα νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους θα ισχύουν μέχρι τις 22 Νοεμβρίου, αυτό που εξετάζεται είναι επέκταση των περιορισμών και σε άλλους χώρους.

https://www.intronews.gr/8139-2-dania-covid-free-gia-2-molis-mines-metra

Δεν υπάρχει σενάριο lockdown, τι θα συμβεί με τα σούπερ μάρκετ

Ένα από τα πλάνα που εξετάζονται είναι η περιορισμένη πρόσβαση ανεμβολίαστων στα εμπορικά καταστήματα, εκτός των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων, ενώ πάντοτε στο πίσω μέρος υπάρχει η επαναφορά του περιορισμένου ωραρίου στα κέντρα διασκέδασης και η απαγόρευση των όρθιων.

Εκείνο που διαφαίνεται πιο σίγουρο σύμφωνα με το protothema.gr, αφορά στην αύξηση των τ.μ. ανά πελάτη στα σούπερ μάρκετ (τώρα είναι στα 2 τ.μ.) και στην επαναφορά της κάρτας εισόδου.

«Υπάρχουν αρνητές που δεν κάνουν καν το rapid test, αλλά δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε, πρέπει να μπαίνουν ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ. Αυτό που είπα και ισχύει είναι ότι επειδή έχουμε ένα όριο εισόδου στα καταστήματα, θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε την πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα. Αυτό μπορούμε να το επανεξετάσουμε» είχε πει πριν λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

Όσο πάντως συμβαίνουν αυτά, το ΕΣΥ βρίσκεται σε τρομερή πίεση, κυρίως γιατί λόγω της υποχρεωτικότητας των εμβολίων, έχουν παυθεί 5.000 υγειονομικοί που εδώ και 2 μήνες προτιμούν να είναι άνεργοι παρά να κάνουν το εμβόλιο. Ο υπουργός Υγείας, κ. Πλεύρης, είχε χθες διάσκεψη με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, προκειμένου να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την επίταξη ιδιωτικών κλινών που θα φιλοξενούν κυρίως περιστατικά εκτός Covid, τα οποία με τις παρούσες συνθήκες δεν βρίσκουν διαθέσιμο κρεβάτι στα δημόσια νοσοκομεία.