Κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ της Λευκορωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φόντο τη νέα προσφυγική κρίση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα με την Πολωνία. Μετά τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, για κυρώσεις σε βάρος τη Λευκορωσίας, ο Alexander Lukashenko πέταξε το μπαλάκι στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απειλές με πλούσια δόση ειρωνίας.

Στην περίπτωση που η Λευκορωσία υποστεί τις κυρώσεις, τότε όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, «οφείλουμε να απαντήσουμε», σύμφωνα με το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta. Με διακοπή του φυσικού αερίου που διασχίζει τη Λευκορωσία και παραδίδει ρωσικό αέριο ζωτικής σημασίας για τους Ευρωπαίους, αντεπιτίθεται ο Lukashenko.

«Ζεσταίνουμε την Ευρώπη και εξακολουθούν να μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Και αν κλείσουμε τη ροή του φυσικού αερίου; Γι’ αυτό, θα συνιστούσα η πολωνική ηγεσία, οι Λιθουανοί και άλλοι ανεγκέφαλοι άνθρωποι να σκέφτονται προτού μιλήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να συζητήσει την κρίση στα σύνορα ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία. Σε συνέντευξή του προς το πρακτορείο Ria Novosti, ο Vladimir Makei δηλώνει ότι η Ε.Ε έχει διακόψει από το 2020 τη χρηματοδότηση προς το Μινσκ για την ενίσχυση των υποδομών στα σύνορα και την κατασκευή κέντρων υποδοχής μεταναστών.

Σε αντίδραση προς αυτό, το Μινσκ έπαψε να τηρεί τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για την επανεισδοχή στην Λευκορωσία των μεταναστών που εισέρχονται παρανόμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το έδαφός της, είπε. «Προτείναμε στην ΕΕ να γίνουν διαβουλεύσεις για το θέμα, αλλά εισπράξαμε άρνηση. Έκτοτε, έχουμε προτείνει επανειλημμένως να ξεκινήσουμε διάλογο επί αυτής της προβληματικής, αλλά δεν έχουμε λάβει θετική απάντηση», επέμεινε ο Vladimir Makei. Δήλωσε επίσης ότι η σημερινή μεταναστευτική κρίση είναι αποτέλεσμα «της απερίσκεπτης πολιτικής» των Βρυξελλών, που «έχουν προσκαλέσει τους πρόσφυγες και έχουν δηλώσει ότι θα τους υποδεχθούν». Διαβεβαίωσε δε ότι το Μινσκ διάκειται ευνοϊκά απέναντι στην επίλυση της κρίσης αυτής «το συντομότερο δυνατόν».

«Δεν πρέπει να μας τρομοκρατούν, φυσικά, οι απειλές του Lukashenko»

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επίτροπος Οικονομίας, Paolo Gentiloni, παρουσιάζοντας τις νέες οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, σχολίασε τις απειλές του Λευκορώσου λέγοντας πως: «Δεν πρέπει να μας τρομοκρατούν, φυσικά, οι απειλές του Lukashenko».

Η Ε.Ε. κατηγορεί τον πρόεδρο της Λευκορωσίας ότι έχει ενορχηστρώσει την κατάσταση με την έκδοση εδώ και μήνες αδειών εισόδου στο λευκορωσικό έδαφος σε μετανάστες, προκειμένου να οδηγηθούν στη συνέχεια στα σύνορα, για να εκδικηθεί τις Βρυξέλλες για την επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος του για την άγρια καταστολή της αντιπολίτευσης και να προσπαθήσει να δημιουργήσει τις συνθήκες για την αποσταθεροποίηση της Ένωσης.

Δραματική η κατάσταση στα σύνορα, πρόσφυγες αντιμέτωποι με το κρύο

Την ώρα, όμως, που λαμβάνει χώρα το μπρα ντε φερ μεταξύ Λευκορωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πρόσφυγες βιώνουν ανείπωτο δράμα, οι οποίοι καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι με το κρύο.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της ανθρωπιστικής και πολιτικής κρίσης με τη Λευκορωσία, η οποία κατηγορείται ότι σκόπιμα προκάλεσε μια νέα προσφυγική κρίση στην Ευρώπη οργανώνοντας τη μετακίνηση ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή στο Μινσκ και υποσχόμενος την ασφαλή διέλευση τους στην ΕΕ. ως εκδίκηση για τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες στο αυταρχικό τους καθεστώς. Η Πολωνία, με τη σειρά της, η οποία έχει αναπτύξει περίπου 20.000 συνοριακούς αστυνομικούς, έχει κατηγορηθεί για βίαιη απώθηση χιλιάδων ανθρώπων πέρα από τα σύνορα.

Η Grupa Granica, ΜΚΟ της Πολωνίας, που παρακολουθεί την κατάσταση στα σύνορα, έχει στείλει 40 εθελοντές. «Έχουμε περίπου οκτώ ομάδες που επιχειρούν κοντά στα σύνορα και περίπου 40 άτομα συνολικά. Όποτε λαμβάνουμε κλήσεις από τις οικογένειες, προωθούμε το αίτημα στις ομάδες μας και ελέγχουμε ποιος είναι πιο κοντά στην τοποθεσία», είπε η Anna Alboth από την ομάδα για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, η οποία είναι επίσης μέλος της Grupa Granica. «Οι μετανάστες ζητούν συχνά φαγητό, νερό, γιατρό ή ένα ζευγάρι παπούτσια. Γνώρισα μια οικογένεια από τη Συρία που δεν είχε παπούτσια».

«Το να δουλεύεις στα σύνορα είναι δύσκολο σε πολλά επίπεδα», είπε η Anna Chmielewska, συντονίστρια του Κέντρου Βοήθειας για Αλλοδαπούς, που εδρεύει στη Βαρσοβία. «Πρώτα από όλα δεν μπορούμε να εισέλθουμε στην ασφαλή ζώνη που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους εκεί. Μόνο οι ντόπιοι μπορούν να βοηθήσουν εκεί. Μπορούμε να προσεγγίσουμε ανθρώπους μόνο αν έχουν τη δυνατότητα να περάσουν την εν λόγω ζώνη και να μας συναντήσουν έξω. Ο χειμώνας έρχεται και οι άνθρωποι δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για να μένουν μέρα παρά μέρα έξω στο κρύο. Φοβόμαστε ότι η κακοκαιρία θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους».

Η ομάδα κατάφερε να βρει ανθρώπους κοντά στη Narewka πριν την πολωνική αστυνομία. Είχαν περάσει τα σύνορα από τη Λευκορωσία την προηγούμενη μέρα. Είχε αρχίσει να νυχτώνει και η θερμοκρασία είχε αγγίξει τους μηδέν βαθμούς Κελσίου. Έδωσαν κουβέρτες και ζεστό τσάι στις οικογένειες.

«Η αστυνομία στα σύνορα μπορεί να γίνει πολύ επιθετική», είπε η Chmielewska και πρόσθεσε: «Δεν κάνουμε τίποτα παράνομο, αλλά μας κάνουν να νιώθουμε σαν να είμαστε παράνομοι. Το να βοηθάς τους ανθρώπους πρέπει να είναι το φυσιολογικό. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, γίνεται σαν μια μυστική δραστηριότητα. Απλώς αισθάνομαι σε αυτούς τους καιρούς, σε αυτό το κομμάτι των συνόρων, ότι ό,τι είναι νόμιμο απέχει τόσο πολύ από το ηθικό».