Δεν έχει συμπληρωθεί εβδομάδα ο εμβολιασμός για την αναμνηστική τρίτη/δεύτερη δόση και ήδη υπάρχει μια συζήτηση για την πιθανότητα να υπάρξει ανάγκη για 4η δόση μετά από ένα εξάμηνο. Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, μίλησε στην εκπομπή Αταίριαστοι στον ΣΚΑΪ και ρωτήθηκε για την 4η δόση, αλλά και για την πληροφορία πως μπορεί να λήξουν κάποια πιστοποιητικά εμβολιασμού ώστε να παρακινηθεί κόσμος να κάνει την αναμνηστική δόση, ιδίως ηλικιών 65 ετών και πάνω.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε αναλυτικά στην ανάγκη της αναμνηστικής δόσης, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους και με τα λεγόμενα του άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο να λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού ως κίνητρο.

«Είναι σημαντικό τα άτομα άνω των 60 να κάνουν την τρίτη δόση. Σε αυτές τις ηλικίες φθίνει ο αρχικός εμβολιασμός. Το ίδιο και ευπαθείς ομάδες και ανοσοκατεσταλμένοι. Συνεχίζεται κανονικά η επιχείρηση “Ελευθερία”, το σύστημα υγείας βγάζει κανονικά πάνω από 300 κινητές μονάδες εμβολιασμού. Μερικές φορές καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να πετύχουμε 10 και 20 εμβολιασμούς.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει, αλλά λογικά μέχρι στιγμής μάλλον δε θα χρειαστεί τέταρτη δόση. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι με τρίτη δόση αποκτάς έναν βαθμό ανοσίας. Έχει ανοίξει η συζήτηση για τη λήξη πιστοποιητικών, σε διοικητικό και επιστημονικό επίπεδο. Η Γαλλία προχώρησε σε λήξη στους άνω των 65, γίνεται μια συζήτηση σε επίπεδο υπουργών στην Ε.Ε., αν δεν υπάρχει απόφαση τις επόμενες ημέρες, μπορεί και η χώρα να προχωρήσει σε διαφορετική κατεύθυνση».

Έχει αυξηθεί ο εμβολιασμός πρώτης δόσης τις τελευταίες ημέρες

Ο εμβολιασμός δείχνει αυξητικές τάσεις από τη Δευτέρα που ξεκίνησαν τα νέα μέτρα, ιδίως σε όσους δεν είχαν κάνει καν πρώτη δόση. Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε πότε θα είναι διαθέσιμα ραντεβού στην πλατφόρμα για όσους έχουν κάνει τα εμβόλια δύο δόσεων.

«Έχουμε 225.000 με 230.000 ραντεβού πρώτης δόσης και περίπου 300.000 ραντεβού τρίτης δόσης τις τελευταίες 10 μέρες. Το βλέπετε κι από τους αριθμούς που ανακοινώνουμε πως έχουν αυξηθεί. Έχουμε φτάσει στους 55.000 εμβολιασμούς την ημέρα, ενώ πριν λίγες ημέρες είχαν μειωθεί στους 20.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Αυτό είναι πολύ καλό, το ζητούμενο είναι αυτό να συνεχιστεί περά από αυτή την εβδομάδα και να το δούμε να αναπτύσσεται πέρα από τις 10 ή 20 μέρες, είναι πολύ σημαντικό.

Η πλατφόρμα για την τρίτη δόση θα ανοίγει στους 5,5 μήνες για να κάνεις εμβόλιο στους 6 μήνες, θα ανακοινώσουμε τη Δευτέρα την ακριβή ημερομηνία που ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση, θέλει μικρή τεχνική προσαρμογή».