Από τον Φεβρουάριο που το στρατιωτικό καθεστώς κατέλυσε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση υπό το πρόσχημα της διαφθοράς στις εκλογές, έχουν συλληφθεί 80 δημοσιογράφοι. Οι 50 έχουν καταδικαστεί. Κυρίως ντόπιοι. Ο Danny Fenster, Αμερικανός που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνταν στη Μυανμάρ, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Η δική του καταδίκη δεν αφορά τόσο τα άρθρα του που ξεσκέπαζαν τις παλιννωδίες της δικτατορίας. Είναι ένα μέσο για να επιτευχθεί ένας σκοπός.

Το στρατιωτικό καθεστώς θέλει να περάσει ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Αφού δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να μπλέξουν με τις ΗΠΑ συλλαμβάνοντας έναν Αμερικανό δημοσιογράφο και επιβάλλοντας του ποινή 11 ετών, τότε φαντάζεται κανείς πόσο πιο σκληροί μπορούν να παρουσιαστούν με τους εγχώριους.

Ο Danny Fenster δικάστηκε την Πέμπτη στη φυλακή Insein, κεκλεισμένων των θυρών, με την πρόθεση του δικαστηρίου να είναι σαφής. Αυτή ήταν να μην έχει κανείς γνώση για το τι θα διαμειφθεί στην ακροαματική διαδικασία και να υπάρχει η ελευθερία για άδικες αιτιάσεις και αποφάσεις. Όπερ και εγένετο.

«Είναι μια παρωδία δικαιοσύνης αυτό που έγινε, από ένα δικαστήριο-καγκουρό» αναφέρει στο BBC ο Phil Robertson, επικεφαλής του Human Rights Watch στην Ασία.

Τον Danny Fenster βαραίνουν κατηγορίες για παραβίαση του νόμου μετανάστευσης, για παράνομη δράση και για παρότρυνση του λαού σε δράση κατά του καθεστώτος. Γι΄αυτές καταδικάστηκε σε 11 χρόνια. Δε σταματάει όμως εκεί. Νωρίτερα μες στην εβδομάδα προστέθηκαν δύο έξτρα κατηγορίες για τρομοκρατία και ανταρσία, τα οποία μπορούν να επιφέρουν ως και ισόβια. Γι΄αυτές τις δύο η δίκη θα ξεκινήσει στις 16 Νοεμβρίου.

Ο Danny Fenster στη μέση διπλωματικών παιχνιδιών

Ο 37χρονος Fenster είχε θέση υπεύθυνου ύλης στην ιστοσελίδα Frontier Myanmar ενώ νωρίτερα είχε εργαστεί σε ένα ανεξάρτητο μέσο ενημ΄ρωσης, το Myanmar Now, που κατέκρινε διαρκώς το στρατιωτικό καθεστώς. Η σύλληψη του είχε γίνει τον Μάιο στο αεροδρόμιο της Yangon και από τότε βρίσκεται υπό κράτηση.

«Όλες οι κατηγορίες βασίζονται στον ισχυρισμό ότι εργάζεται για το έντυπο Myanmar Now, το οποίο έχει απαγορευτεί. Ο Danny έχει παραιτηθεί από εκεί τον Ιούλιο του 2020 και έπιασε δουλειά στο Frontier ένα μήνα μετά, οπότε τη στιγμή της σύλληψής του, εργαζόταν για το Frontier για πάνω από 9 μήνες. Δεν υπάρχει καμία βάση στην καταδίκη του με αυτές τις κατηγορίες» αναφέρει το Frontier.

Το Myanmar Now είναι ένα από τα πέντε μέσα που το καθεστώς έβαλε στο στόχαστρο και απαγόρευσε τη δράση τους ακυρώνοντας την άδεια λειτουργίας τους, ευθύς αμέσως μετά την κατάληψη της εξουσίας. Το δικαστήριο επέβαλε στον Danny Fenster το μέγιστο της ποινής που θα μπορούσε και είναι προφανές πως μιλάμε για μια εκδικητική πράξη που θέλει να δώσει το μήνυμα πως το καθεστώς είναι αμείλικτο.

https://www.intronews.gr/8281-2-alexander-lukashenko-apeilei-na-diakopsei-to-fysiko-aerio

Η κυβέρνηση Biden έχει υπάρξει σκληρή και πιεστική προς το καθεστώς, επιβάλλοντας κυρώσεις σε υψηλά ιστάμενους στρατιωτικούς, απαιτώντας την επανόρθωση της δημοκρατίας και της εκλεγμένης κυβέρνησης. Αυτή η στάση των ΗΠΑ δύσκολα θα αλλάξει και ο Danny Fenster είναι δέσμιος πολιτικών και διπλωματικών τακτικών. Η Μυανμάρ ίσως να προσβλέπει με αυτή την καταδίκη σε μια χείρα συμβιβασμού από τις ΗΠΑ και ίσως ο Fenster είναι ένα βραβείο στη σκέψη τους.

Οι ΗΠΑ πιέζουν για την απελευθέρωσή του, όμως η απάντηση που παίρνουν είναι πως ο Fenster θα παραμείνει υπό κράτηση. «Η εκ βάθρων άδικη φύση της κράτησης του Danny Fenster είναι ξεκάθαρη σε όλο τον κόσμο. Το καθεστώς πρέπει να κάνει το βήμα και να τον απελευθερώσει τώρα» ανέφερε σε λιτή ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Richard Horsey, σύμβουλος από το Crisis Group Myanmar, εξηγεί ότι  «περνάει ένα μήνυμα όχι μόνο προς τους ξένους ανταποκριτές, αλλά και προς τους εγχώριους πως το να μεταφέρουν την αλήθεια και το να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, είναι πιθανό να τους στείλει στη φυλακή για πολλά χρόνια».

Μέσα στο 2021 στη Μυανμάρ έχουν πεθάνει σχεδόν 1.200 άνθρωποι, έχουν συλληφθεί 7.355 και ανάμεσα τους είναι 80 δημοσιογράφοι. Εκτός του Danny Fenster, άλλη περίπτωση που είδε τη δημοσιότητα είναι αυτή του Yuki Kitazumi, απεσταλμένου από την Ιαπωνία, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία πως παραβίασε το νόμο διαδίδοντας fake news. Μετά από αίτημα της Ιαπωνίας όμως, αφέθηκε ελεύθερος.