Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε από έκρηξη αυτοκινήτου που σημειώθηκε έξω από το Γυναικολογικό Νοσοκομείο του Λίβερπουλ, στη βόρεια Αγγλία. Όπως αναφέρει η Guardian, οι αξιωματικοί εξετάζουν και το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, ενώ έχουν συλληφθεί τρία άτομα στο Kensington, ηλικίας 29, 26 και 21 ετών.

Η έκρηξη που σημειώθηκε, λίγο πριν τις 11 το πρωί χθες, οδήγησε τους αστυνομικούς στο κλείσιμο του δρόμου στην περιοχή Sefton Park, ενώ ζητήθηκε από τον κόσμο να παραμείνει σπίτια του. Οι ερευνητές πιστεύουν πως η έκρηξη αποκλείεται να προκλήθηκε από βλάβη στο όχημα, ενώ οι φλόγες εξαπλώθηκαν τόσο γρήγορα που μετέτρεψαν το ταξί σε βολίδα. Σημειώνεται, πως το σημείο ήταν πολύ κοντά και στον καθεδρικό Ναό του Λίβερπουλ, όπου εκείνη την ώρα πραγματοποιούνταν η εκδήλωση της Κυριακής Μνήμης της πόλης.

Σε ανακοίνωσή της, η αντιτρομοκρατική αστυνομία είπε: «Διευθύνουμε την έρευνα με την υποστήριξη της αστυνομίας του Merseyside και διατηρούμε ανοιχτά τα ενδεχόμενα για το τι προκάλεσε την έκρηξη. Εργαζόμαστε με γρήγορους ρυθμούς για να προσπαθήσουμε να καθορίσουμε τις συνθήκες πίσω από αυτό και θα ενημερώσουμε σύντομα».

Με τη σειρά της, η δήμαρχος του Λίβερπουλ, Joanne Anderson, χαρακτήρισε το περιστατικό ως «ανησυχητικό», ενώ η αρχιφύλακας της αστυνομίας του Merseyside, Serena Kennedy τόνισε πως «κατανοώ ότι το σημερινό περιστατικό μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στις κοινότητές μας, πρέπει να επισημανθεί ότι τέτοια γεγονότα είναι πολύ σπάνια. Η αστυνομία του Merseyside θα συνεχίσει να έρχεται σε επαφή με συνεργαζόμενες υπηρεσίες και κοινοτικές ομάδες, για να αντιμετωπιστούν ανησυχίες και να διασφαλιστεί πως παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση» και πρόσθεσε:

«Θα υπάρχει επίσης αυξημένη αστυνομική παρουσία στους δρόμους του Merseyside και θα ενθαρρύνω τον κόσμο να συνεργαστεί με τους αξιωματικούς», καλώντας τον κόσμο να μην κάνει εικασίες για το τι είχε συμβεί.

Ο Carl Bessant, του οποίου η σύντροφος του βρισκόταν μέσα στο νοσοκομείο τη στιγμή της έκρηξης. Είπε στο BBC: «Ήμασταν τόσο κοντά, τάιζε το μωρό όταν συνέβη. Ακούσαμε ένα δυνατό κρότο και κοιτάξαμε έξω από το παράθυρο. Είδαμε το αυτοκίνητο να καίγεται και κάποιον να βγαίνει έξω ουρλιάζοντας, ενώ υπήρχε κάποιος μέσα στο αυτοκίνητο».

Η υπουργός Εσωτερικών, Priti Patel, έγραψε στο Twitter: «Ενημερώνομαι τακτικά για το φρικτό περιστατικό στο νοσοκομείο γυναικών του Λίβερπουλ. Η αστυνομία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εργάζονται σκληρά για να διαπιστώσουν τι συνέβη και είναι σωστό που τους δίνεται ο χρόνος και ο χώρος να το κάνουν».

Μια ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει «ανοιχτή», που σημαίνει ότι είναι πιθανή μια επίθεση. Τον Οκτώβριο, ο συντηρητικός βουλευτής Sir David Amess, σκοτώθηκε σε μια υποτιθέμενη τρομοκρατική επίθεση ενώ είχε χειρουργείο στην εκλογική του περιφέρεια στο Leigh-on-Sea στο Έσσεξ. Ένας άνδρας κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του και πρόκειται να δικαστεί τον ερχόμενο Μάρτιο.

Αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής λένε ότι οι περισσότερες συνωμοσίες που ματαιώνουν υποκινούνται από μια βίαιη εξτρεμιστική ισλαμιστική ιδεολογία, με την επόμενη κατηγορία να είναι εκείνες που υποκινούνται από ακροδεξιές πεποιθήσεις.

Ο Boris Johnson είπε: «Οι σκέψεις μου είναι με όλους όσους επλήγησαν από το φρικτό περιστατικό στο Λίβερπουλ σήμερα. Θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για την άμεση ανταπόκρισή τους και τον επαγγελματισμό τους και την αστυνομία για τη συνεχιζόμενη εργασία τους στην έρευνα».