Τουλάχιστον 68 κρατούμενοι έχασαν την ζωή τους μετά από επεισόδια μεταξύ αντίπαλων συμμοριών που συνδέονται με τη διακίνηση ναρκωτικών και μεξικανικά καρτέλ τις προηγούμενες δύο ημέρες στο σωφρονιστικό ίδρυμα Litoral στο Γουαγιακίλ του Ισημερινού.

Τα επεισόδια είναι συχνά στις φυλακές, καθώς και τον Σεπτέμβριο 119 κρατούμενοι έπεσαν νεκροί. Επρόκειτο για τη χειρότερη σφαγή μέσα σε φυλακή στην ιστορία του Ισημερινού και μια από τις χειρότερες στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής .Συνολικά 300 κρατούμενοι έχουν σκοτωθεί σε αιματηρά επεισόδια φέτος.

Οι αστυνομικές μονάδες που μπήκαν στα κτίρια της φυλακής βρήκαν όπλα, εκρηκτικά και λεπίδες, σύμφωνα με αναφορές. Από τις τελευταίες μάχες στη φυλακή στο Γκουαγιακίλ, στην επαρχία Γκουαγιάς, τραυματίστηκαν 25 άνθρωποι και μετά από μια μικρότερη ένοπλη σύγκρουση τρεις κρατούμενοι πυροβολήθηκαν. Ορισμένοι διαμελίστηκαν, αποκεφαλίστηκαν ή κάηκαν στα επεισόδια.

Η κυβέρνηση, παρά τις εξαγγελίες της, φαίνεται να αδυνατεί να ελέγξει τη σοβαρή κρίση και να αναστείλει τη βία. Υπήρξαν αναφορές για επεισόδια στη φυλακή το Σάββατο και στρατιωτικές δυνάμεις έφτασαν ως ενισχύσεις, ασφαλίζοντας το εξωτερικό της φυλακής με τεθωρακισμένα οχήματα.

Η επέμβαση των δυνάμεων επιβολής της τάξης ήταν σωτήρια, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Πάμπλο Αροσεμένα, ο κυβερνήτης της επαρχίας Γουάγιας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Γουαγιακίλ. Ο κυβερνήτης στηλίτευσε «το επίπεδο της κτηνωδίας» επιτιθέμενων που «ήθελαν να μπουν στη δεύτερη πτέρυγα».

Απάνθρωπες εικόνες από τη φυλακή του Ισημερινού

Ανατριχιαστικές εικόνες αντίκρισε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, με το πτώμα ενός κρατούμενου να κρέμεται από την οροφή του κτιρίου, με τους λευκούς τοίχους σημαδεμένους από πιτσιλιές αίματος, προτού το απομακρύνουν αστυνομικοί με καλυμμένα πρόσωπα.

Πλάνα που μεταφορτώθηκαν σε sites, η αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, δείχνουν κρατούμενους μέσα στη νύχτα σε εσωτερική αυλή της φυλακής, να χτυπούν με ρόπαλα πτώματα πεταμένα το ένα πάνω στο άλλο, καθώς αρχίζουν να γίνονται παρανάλωμα του πυρός.

Οι αρχές δήλωσαν ότι η βία ξεκίνησε ως εδαφική διαμάχη μεταξύ αντίπαλων ομάδων μετά την πρόωρη απελευθέρωση ενός αρχηγού συμμορίας. «Καθώς αυτό το τμήμα της φυλακής ήταν χωρίς αρχηγό, άλλες συμμορίες προσπάθησαν να… εισέλθουν για να πραγματοποιήσουν μια ολοκληρωτική σφαγή», είπε στους δημοσιογράφους ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκουαγιάς, Πάμπλο Αροσεμένα.

«Βοηθήστε τους, είναι άνθρωποι»

Είπε ότι υπήρχαν περίπου 700 κρατούμενοι στην περιοχή της εγκατάστασης όπου γινόταν η φονική εξέγερση. Η οικογένεια και οι φίλοι των κρατουμένων αναζητούν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο, όπου μια λίστα με τα ονόματα των θυμάτων ήταν κολλημένη σε μια ανάρτηση.

Δεκάδες οικογένειες κρατουμένων συγκεντρώθηκαν μπροστά στη φυλακή, ζητώντας να μάθουν νέα για τους δικούς τους. «Είναι ανθρώπινα όντα, βοηθήστε τους», έγραφαν σε πανό που κράταγαν κάποιες οικογένειες, υπό τα βλέμματα ισχυρής δύναμης αστυνομικών και στρατιωτικών.

Χθες Κυριακή ο διευθυντής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της αστυνομίας, Μάρκο Ορτίς, είπε πως έχουν ταυτοποιηθεί 34 πτώματα χάρη στα δακτυλικά τους αποτυπώματα, όμως μέχρι στιγμής 16 δεν μπόρεσαν να αναγνωριστούν λόγω «της κατάστασης» που βρέθηκαν.

Σε μια σύντομη δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Twitter, ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και είπε ότι χρειάζονται νέα μέτρα για να «καταπολεμηθεί η μαφία που επωφελείται από το χάος».