Το σκούντηγμα της αρκούδας. Αυτό ακριβώς συνέβη πριν από ένα χρόνο όταν ο Donald Trump έχανε τις εκλογές από τον Joe Biden. Ο κοσμος αναρωτιόταν πόσο χειρότερος μπορεί να γίνει ο Trump και η απάντηση αυτή ίσως να έρθει το 2024 και να μην αρέσει σε κανέναν. Ήδη ο γκρινιάρης Trump έδειξε τι μπορεί να ξεσηκώσει στις ΗΠΑ, όταν στις 6 Ιανουαρίου έγινε η εισβολή στο Καπιτώλιο. Αν αποφασίσει να βάλει μπρος ξανά τους μηχανισμούς προπαγάνδας του, τότε οι επόμενες εκλογές ίσως χαρακτηριστούν από το τέλος της μεγαλύτερης δημοκρατίας του πλανήτη.

Τα μηνύματα είναι άκρως ανησυχητικά. Σε μια εποχή που όλος ο πλανήτης έχει στρέψει το βλέμμα του στην COP26 και στην ανατροπή της υπερθέρμανσης, οι ΗΠΑ έχουν να αντιμετωπίσουν έναν εχθρό που μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερος κι από την τρομοκρατία που ανέδειξαν στις αρχές του αιώνα.

Την ώρα που οι οπαδοί του Trump εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, ο Mitch McConnell, ο συντηρητικός και αντιδημοκρατικός Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, είχε αναφέρει σε λόγο του προς το GOP ότι αν έμπαιναν στη διαδικασία να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα μιας εκλογικής διαδικασίας όπου 81 εκατομμύρια άνθρωποι έδωσαν το χρίσμα στον Biden, θα διέλυαν τη Δημοκρατία για πάντα. Από κει και μετά, σε κάθε εκλογική διαδικασία θα υπήρχε αμφισβήτηση, δε θα επικυρωνόταν κανένα αποτέλεσμα και η χώρα θα έμενε ακέφαλη. 5 λεπτά αργότερα, γινόταν η εισβολή που οδήγησε 138 αστυνομικούς σε τραυματισμό και σε θάνατο 5 ανθρώπους.

Αυτά τα λόγια, παρόλο που ήρθαν από ένα στυλοβάτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δεν φαίνεται να έπεισαν πολλούς. Ήδη, σύμφωνα με άρθρο της Guardian, υπάρχουν βουλευτές του κόμματος, που υποστηρίζουν τον Donald Trump, οι οποίοι επιχειρούν να ελέγξουν τις εκλογικές αρχές σε πολιτείες-κλειδιά, ώστε να σιγουρέψουν πως το 2024 θα τις κερδίσει ο Trump. Με πιο απλά λόγια, καταλαμβάνουν καίρια πόστα ώστε να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που ο Trump αποφασίσει να κατέβει ξανά υποψήφιος.

Οι υποστηρικτές του Donald Trump απλώνονται σε όλη την πυραμίδα των δημόσιων αξιωμάτων

Τοπικά αστυνομικά τμήματα, επαρχίες, πολιτείες, ακόμα και το ίδιο το Κογκρέσο έχουν μπει στο στόχαστρο των υποστηρικτών του Donald Trump που στήνουν ένα δίκτυο. Πρόκειται για ένα σκηνικό που έχει στηθεί για να προσφέρει ένα θέαμα το 2024 που θα κάνει την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου να μοιάζει με preview.

Σε αυτό το ένα έτος από την εκλογή του Biden, ο Trump δεν έχει σταματήσει να μιλάει για διαφθορά και διάτρηρες εκλογές. Προσφάτως, μίλησε για τους εισβολείς ζητώντας να τους δοθεί επιείκεια και χάρη, γιατί πρόκειται για «εξαίρετους ανθρώπους κι ένα αξιαγάπητο κοινό. Η καταδίκη τους είναι άδικη».

«Από κει που έλεγε ότι ένιωθε ντροπή, αντιμετωπίζει την 6η Ιανουαρίου ως ένα από τα highlights τςη διακυβέρνησης του. Η Ashli Babbitt (μία από τους 5 νεκρούς) αναφέρεται ως ηρωίδα, ως ένας ταπεινός μάρτυρας κι όχι ως μια βίαιη εισβολέας που επιχείρησε να μπει στην αίθουσα της Βουλής».

Η ρητορική για τις κλεμμένες εκλογές εξαπλώνεται χειρότερα από την πανδημία. Σε μια δημοσκόπηση που έγινε αυτή την εβδομάδα από το Public Religion Research Institute, αναδεικνύεται πως τα 2/3 των Ρεπουμπλικάνων δεν πιστεύουν ότι νίκησε ο Biden, αλλά ο Donald Trump. Το 1/3 των ψηφοφόρων του κόμματος υποστηρίζουν πως η προσφυγή στη βία είναι η λύση «για να σώσουμε τη χώρα μας».

Ο Ned Foley, καθηγητής θεσμικού δικαίου στο Ohio State University, έκανε λόγο για εκλογικό μακαρθισμό, παραλληλίζοντας τον Trump με την αντικομμουνιστική παράνοια που διακατείχε τον γερουσιαστή Joe McCarthy στην Αμερική των 50’s. Ο Trump προωθεί σε αρκετές πολιτείες υποψήφιους Ρεπουμπλικάνους που έχουν ασπαστεί πλήρως τη ρητορική του «Stop The Steal». Τα πόστα στα οποία θα τοποθετηθούν, αφορούν κυρίως την καταμέτρηση των ψήφων.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Τζόρτζια, όπου ο Donald Trump είχε ζητήσει από τον γενικό γραμματέα Brad Raffensperger να του βρει 11.780 ψήφους, δηλαδή μία παραπάνω απ΄όσες πήρε ο Joe Biden. Αυτή την περίοδο ο Raffensperger αντιμετωπίζει εκλογικά την Jody Hice, μέλος του Κογκρέσου που στήριξε τον Donald Trump και στις 6 Ιανουαρίου ψήφισε για την ανατροπή του εκλογική αποτελέσματος.

Προκρίνεται νομοθεσία για ακύρωση της λαϊκής ψήφου και πρόταση από σώμα νομοθετών

Στην Αριζόνα συμβαίνει ακόμα μεγαλύτερη κατάλυση της δημοκρασίας. Μια ομάδα ανθρώπων προωθούν έναν πολιτειακό νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι νομοθέτες θα μπορούν να ακυρώσουν την λαϊκή επιλογή και να προτείνουν τον πρόεδρο που θέλουν. Σε αυτή την κίνηση πρωτοστατεί η Shawna Bolick, της οποίας η πρόταση είναι αυτό το σώμα νομοθετών να προτείνει ένα άλλο σώμα εκλογέων για χάρη του ηττημένου, οι οποίοι θα ψηφίζουν με απλή πλειοψηφία, χωρίς καμία εξήγηση.

Το σχέδιο της Bolick δεν πέρασε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, αλλά έδειξε τις προθέσεις των οπαδών του Donald Trump. Το πρόβλημα είναι ότι απέναντι στην Bolick για τη θέση του γενικού γραμματέα της πολιτείας, βρίσκεται ο Mark Finchem, πρώην αστυνομικός με άκρες στο ακροδεξιό γκρουπ Oath Keepers, που οι δημόσιοι κατήγοροι υποστηρίζουν ότι συμμετείχαν στη στάση της 6ης Γενάρη.

Στο Μίσιγκαν, πολιτεία όπου ο Biden κέρδισε με 154.000 το 2020, τη θέση της γενικής γραμματέως διεκδικεί η Kristina Karamo, που είχε καταθέσει μήνυση για να μπλοκάρει την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων υπέρ του Biden. Η λίστα των πολιτειών έχει ακόμα πολλές αναφορές. Σύμφωνα με το Reuters, 15 υποψήφιοι Ρεπουμπλικάνοι για αξιώματα σε 5 καίριες πολιτείες, στηρίζουν ανοιχτά το κίνημα Stop The Steal.

Μέσα στο 2021 έχουν προταθεί 216 νομοσχέδια σε 41 πολιτείες που πολιτικοποιούν ή προωθούν την διαπλοκή με τις εκλογικές διαδικασίες, ιδίως σε πολιτείες που ανήκουν σε Ρεπουμπλικάνους, όπως οι τρεις προαναφερθείσες, το Γουισκόνσιν και το Τέξας. 24 απ΄αυτές τις προτάσεις, έχουν εγκριθεί κι έχουν γίνει νομοσχέδια.

Για κάθε έναν αδέκαστο εκλογικό αντιπρόσωπο που αποχωρεί, περιμένει στη γωνία να τον αντικαταστήσει ένας έμπιστος του Donald Trump. Ο όρκος τους δεν είναι προς το αμερικανικό σύνταγμα. Είναι προς τον Trump. Κι αν στις εκλογές του 2024 πάρουν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικάνοι και ηγηθεί ο Kevin McCarthy, τότε σε κάθε πολιτεία θα υπάρχει η δυνατότητα ένα σώμα νομοθετών να ακυρώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και να αναδείξουν όποιον επιθυμούν.

«Η ηγεσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν δείχνει διάθεση να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση με τον επείγοντα τρόπο που της αρμόζει. Βιώνουμε μια από τις μεγαλύτερες διαμάχες στην αμερικανική πολιτική ιστορία. Πού είναι η αφύπνιση;» αναρωτιούνται αρκετοί.