Ο οίκος Sotheby’s στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησε χθες δημοπρασία, στην οποία πίνακας της Frida Kahlo άγγιξε τιμή – ρεκόρ. Για την ακρίβεια, η αυτοπροσωπογραφία της έγινε το πιο ακριβό έργο Λατινοαμερικανού καλλιτέχνη, που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, αφού ο αγοραστής έδωσε 34,9 εκατομμύρια δολάρια, όπως γράφει το CNN.

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο Diego Rivera, σύζυγός της Frida, πίνακας του οποίου είχε πουληθεί για 9,8 εκατομμυρίων δολάρια, το 2018. Στον πίνακα της Μεξικανής ζωγράφου, «Diego y Yo», απεικονίζεται εκείνη και ο σύζυγός της στο μέτωπο. Πρόκειται για μία από τις τελευταίες αυτοπροσωπογραφίες της Kahlo και σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s είναι «ένα από τα πιο σημαντικά έργα της Kahlo που βγήκαν ποτέ σε δημοπρασία».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sotheby’s (@sothebys)

«Ζωγραφισμένο την ίδια χρονιά που ο αγαπημένος της Diego ξεκίνησε μια σχέση με τη φίλη της, τη Μεξικανή ηθοποιό, Maria Felix, η Kahlo αποτύπωσε με τη ζωγραφική της όλη την αγωνία και τη θλίψη της», είπε η Anna Di Stasi, διευθύντρια του οίκου και πρόσθεσε: «Θα μπορούσε κανείς να ονομάσει την έκβαση των πραγμάτων ως την απόλυτη εκδίκηση, καθώς και μια επιβεβαίωση του εξαιρετικού ταλέντου της και της παγκόσμιας απήχησης».

Στον πίνακα απεικονίζεται η Kahlo να φορά ένα παραδοσιακό είδος μπλούζας στις γυναίκες του Tehuantepec στο νότιο Μεξικό, το huipil. Το φορούσε σε πολλές από τις πιο γνωστές αυτοπροσωπογραφίες της, καθώς και στη διάσημη σειρά φωτογραφιών του Ουγγροαμερικανού πορτραίτη, Nickolas Muray.

https://www.intronews.gr/8511-2-sothebys-676-ekat-dolaria-sullogi-macklowe

Επιπλέον, τα μαλλιά είναι λυτά, αντί για τη σφιχτή πλέξη που συνήθιζε να κάνει, ενώ έχει κατακόκκινα μάγουλα και βλέμμα δακρυσμένο. Στη μέση του μετώπου της είναι ζωγραφισμένο το πρόσωπο και οι ώμοι του Rivera, που συμβολίζει τη θέση που κατείχε στο μυαλό της. Εν αντίθεση με εκείνη που είχε στο μυαλό του συζύγου της η Frida, στο οποίο διακρίνεται ένα τρίτο μάτι, εξαιτίας των εξωσυζυγικών του σχέσεων.

Σύμφωνα με τους New York Times το έργο κατοχύρωσε ο Eduardo Costantini, ιδρυτής μουσείου στην Αργεντινή. Ο πίνακας είχε βγει ξανά στο «σφυρί» το 1990, οπότε και είχε πωληθεί για 1,4 εκατομμύρια δολάρια.

Η ιστορία πίσω από τον πίνακα της Frida Kahlo

Ο πίνακας δεν τραβά τα βλέμματα, πλέον, μόνο για την τιμή που πωλήθηκε, αλλά και γιατί ρίχνει φως στη ζωή της Μεξικανής ζωγράφου για την ταραχώδη σχέση που είχε με τον σύζυγό της. Οι δυο τους γνωρίστηκαν πρώτη φορά το 1922, όταν η Kahlo ήταν μόλις 15 ετών και εκείνος 36. O Rivera ήταν ήδη διάσημος καλλιτέχνης και η μικρή Frida τον θαύμαζε για τα έργα του.

Ξανασυναντήθηκαν το 1928 και παντρεύτηκαν ένα χρόνο μετά. To 1940 το ζευγάρι ξαναπαντρεύτηκε μετά το πρώτο διαζύγιο. Η Frida Kahlo είχε γράψει κάποτε στο ημερολόγιο της, πως «Υπέφερα δύο μεγάλα ατυχήματα στη ζωή μου, το ένα ήταν αυτοκινητιστικό και το άλλο ο Diego». Η εξωσυζυγική σχέση του συζυγού τους, της άφησε τρομερό συναισθηματικό πόνο. Μάλιστα, είχε γίνει δημόσιο σκάνδαλο με τις εφημερίδες να κάνουν λόγο για γάμο του River με την Felix, μόλις έπαιρνε ξανά διαζύγιο από τη Frida.

Παρά το γεγονός ότι εκείνη αστειευόταν, θέλοντας να δείξει πως δεν την επηρέαζαν όσα γράφονταν, ο πόνος της αποτυπώνεται καθαρά στον πίνακα.